Εκπαίδευση και Νεολαία
Διήμερη κατάληψη στην ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας

Τη Δευτέρα έγινε Γενική Συνέλευση της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα το νόμο Γαβρόγλου και την πρόθεση της κυβέρνησης να κατεβάσει το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά σε ένα ίδρυμα με την ονομασία Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όσο κι αν κυβέρνηση, πρόεδροι και πρυτάνεις προσπαθούν να πείσουν τους σπουδαστές ότι η συγχώνευση είναι αναβάθμιση, δεν τα καταφέρνουν. Η απόλυτη υποβάθμιση με ελάχιστη χρηματοδότηση, με ελλείψεις καθηγητών, υλικών, με χάσιμο μαθημάτων είναι η πραγματικότητα. Και τώρα έρχονται να μας πουν ότι θα κλείσουν και διάφορες από τις σχολές μας, όπως ακούγεται για τη συγχώνευση του τμήματος Φωτογραφίας με το Γραφιστικής στη σχολή μας. 

Πολλοί φοιτητές περιέγραψαν στη συνέλευση όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά στο ΤΕΙ κι έσπευσαν να προτείνουν άμεσες δράσεις. Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά τη διαδικασία προχωρήσαμε συλλογικά σε κινητοποίηση στην Πρύτανη και στον Πρόεδρο της ΣΓΤΚΣ. Η πρώτη είπε πως «αν κινητοποιηθούμε το Υπουργείο έξαλλο λέει ότι το αντιπολιτευόμαστε για τα δικά μας συμφέροντα» και ο δεύτερος πως δεν πρέπει να εμποδίσουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γιατί, άλλωστε, θα εξυπηρετήσουμε αυτούς στα ΑΕΙ που «είναι ενάντια για λόγους επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Η συζήτηση σε αυτή τη συνέλευση ήταν πιο πλούσια, ζωντανή και πιο κρίσιμη από την πρώτη. Έπιασε από τα ζητήματα της επίθεσης στην Παιδεία μέχρι τις πρωτοβουλίες του αντιφασιστικού κινήματος και κατέληξε να υπερψηφίζεται το πλαίσιο του σχήματος ΓΡΑΦΙΔΑ ΕΑΑΚ σε συνεργασία με το ΑΡΔΙΝ. Αποφασίστηκε διήμερη κατάληψη Τρίτη 7 και Τετάρτη 8/11 και νέα Γενική Συνέλευση την άλλη Τρίτη, τρεις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Την Τρίτη 7/11 συμμετέχουμε στη φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια με πανό της κατάληψης και την Τετάρτη κατεβαίνουμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο με αίτημα την καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί και το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. 

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οργανώνουμε να μεταφερθούμε στον κατειλημμένο χώρο της σχολής για συζήτηση για τον νόμο Γαβρόγλου και το πώς θα κλιμακώσουμε την αντίσταση στο ΠΔΑ. Το τελευταίο διάστημα φοιτήτριες και φοιτητές κινητοποιούνται σε όλη την Αθήνα για μια σειρά ζητήματα. Αυτό έχει ήδη φέρει ένα αποτέλεσμα, το να ανοίξει η ηλεκτρονική υπηρεσία για δωρεάν συγγράμματα. Την ίδια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις. Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε, να μπλοκάρουμε συνολικά τον νόμο Γαβρόγλου. Για αυτό τα μέλη του ΣΕΚ ανοίγουμε τη συζήτηση για την προοπτική: την Πέμπτη οργανώνουμε εκδήλωση στην Αίθουσα Προβολών της ΣΓΤΚΣ, 14:30, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και την επικαιρότητά του σήμερα. Ο δρόμος του Νοέμβρη είναι η καλύτερη συζήτηση ως συνέχεια ενός διημέρου με κατάληψη και διαδήλωση.