Εργατικό κίνημα
Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: 48ωρη απεργία

Υστερα από μία μαζικότατη έκτακτη Γ.Σ. συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία (70 υπέρ, 4 κατά) την πρόταση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων για πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 7 και 8 Νοέμβρη. Είναι η δεύτερη και πιο σοβαρή κινητοποίηση μέσα σε διάστημα 2 μηνών.

Προηγήθηκε η στάση εργασίας στις 4 Σεπτέμβρη ύστερα από τον αιφνιδιασμό που έκανε η Διοίκηση να μας μειώσει τον αριθμό των δίωρων αδειών που δικαιούμαστε να παίρνουμε. Η απόφαση μας ανακοινώθηκε τέλη Αυγούστου και ενώ οι περισσότεροι λείπαμε σε άδεια.

Η επίθεση αυτή τη φορά όμως είναι πολύ πιο σοβαρή καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του «πετάει» από πάνω του μία τεράστια ευθύνη που αφορά το ποιες υποθέσεις που χειρίζονται οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα φτάνουν στον εισαγγελέα. Με μία ακόμα αιφνιδιαστική απόφασή του το Δ.Σ. «νίπτει τας χείρας του» και μεταθέτει την ευθύνη στους ελεγκτές που διενεργούν κάποιον έλεγχο να εισηγούνται επιπλέον αν χρειάζεται να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή όχι, κάτι που έως τώρα όφειλαν να κάνουν οι διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην πρώτη έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 2 βδομάδες για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, αποφασίστηκε να προκηρύξουμε απεργία – αποχή από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε να καλυφθούν οι συνάδελφοι που ενδεχομένως θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

Η συνεχιζόμενη όμως άρνηση της Διοίκησης να την ανακαλέσει παρότι και νομικά «μπάζει από παντού» εξόργισαν ακόμα περισσότερο τους συναδέλφους που πλέον κατάλαβαν ότι χρειάζεται μία πιο δυναμική απάντηση. Στη συνέλευση της Πέμπτης το κλίμα ήταν εκρηκτικό και οι τοποθετήσεις επικέντρωναν όχι μόνο στον «τρόπο» αλλά στην ουσία της απόφασης.

Είναι πραγματικά ανησυχητικό η Διοίκηση μίας εποπτικής αρχής να υιοθετεί την τακτική του αιφνιδιασμού των εργαζομένων είτε αυτό αφορά μία απόφαση για τις δίωρες άδειες είτε -ακόμα χειρότερα- την εφαρμογή μίας τόσο σοβαρής απόφασης που θα έχει επιπτώσεις στη συνολικότερη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς. Κι αυτό σε μια στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση της κεφαλαιαγοράς καλείται να λογοδοτήσει στον εισαγγελέα επειδή δεν υπέβαλε ποτέ καμία μηνυτήρια αναφορά.

Το αίτημά μας «να ανακαλέσει τις πρόσφατες αποφάσεις της και να επαναξιολογήσει τις ενέργειές της» είναι απόλυτα σωστό και θα χρειαστεί και εμείς να «επαναξιολογήσουμε» τη στάση μας από εδώ και μπρος. Αν συνεχίσουν την ίδια τακτική θα πρέπει και εμείς από τη μεριά μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις γιατί οι μνημονιακές επιθέσεις δεν σταματάνε, μπροστά μας είναι η τρίτη αξιολόγηση και η επίθεση στα πρωτοβάθμια σωματεία. Και ο καλύτερος τρόπος να τα υπερασπιστούμε είναι τέτοιες απεργιακές κινητοποιήσεις «από τα κάτω» με διάρκεια και επιμονή.

Τιάνα Ανδρέου
Εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς