Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο λαιμητόμο

11/10, Απεργία στα νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας 11πμ – 3μμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, καλεί την Τετάρτη 8/11, η ΕΙΝΑΠ, το συνδικάτο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά. 24ωρη απεργία καλεί την Πέμπτη 9/11. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι το νομοσχέδιο που καταθέτει άρον άρον μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση και αλλάζει προς το χειρότερο το ήδη βεβαρυμένο ωράριο των γιατρών.

“Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων” καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

“Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις... Ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο!  Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό. Οι ειδικευμένοι θα κάνουν και ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία”.

Στις κινητοποιήσεις καλεί και η ΟΕΝΓΕ, η πανελλήνια ομοσπονδία των γιατρών η οποία “καταγγέλλει τις πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει «fast track» το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το «χρόνο εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά «επείγοντος» αλλά «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία «αυθημερόν». Είναι προφανές ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών”.

Το Καραβάνι της Υγείας στη Νάουσα

Μεγάλη διαδήλωση για τη σωτηρία των δημόσιων νοσοκομείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στη Νάουσα, με αφετηρία στις 8:30πμ από το νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για τον νέο σταθμό του Καραβανιού της Υγείας, των απεργιακών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο από πόλη σε πόλη. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας 7πμ – 3μμ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.