Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μετά την επίθεση στον Αμίρ

«Η ρατσιστική επίθεση φασιστοειδών με μπουκάλια και πέτρες στο σπίτι του Αμίρ, του μαθητή του 6ου δημοτικού σχολείου Δάφνης, ο οποίος κληρώθηκε να κρατήσει την σημαία στην παρέλαση, προκαλεί οργή και αγανάκτηση για το θράσος και το δολοφονικό μένος σε βάρος ανθρώπων κατατρεγμένων από τους πολέμους. Αυτές οι επιθέσεις είναι συμπλήρωμα της καμπάνιας της Χρυσής Αυγής ενάντια στην κλήρωση για τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες στα δημοτικά σχολεία, που έδειξε το χυδαίο πρόσωπό της στην Σαντορίνη με τα τάγματα εφόδου να καταδιώκουν γονείς και μαθητές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πνίγει πρόσφυγες στη Μεσόγειο, φυλακίζει στα στρατόπεδα και εγκλωβίζει στα νησιά χιλιάδες. Σε όλη την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές φούντωσαν τα πανιά των ακροδεξιών. 

Δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο της ορθής ερμηνείας των νόμων και των εγκυκλίων η κυβέρνηση που φροντίζει να πατάει σε δύο βάρκες αφήνοντας περιθώρια για ενέργειες που οδηγούν αντικειμενικά σε ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Η δημιουργική ασάφεια της σχετικής εγκυκλίου για την κλήρωση σημαιοφόρων αφήνει τα περιθώρια για “ερμηνείες” που οδηγούν σε ρατσιστικούς αποκλεισμούς με την προβολή του κριτηρίου του εκκλησιασμού ως προϋπόθεση για να κρατήσει τη σημαία ένα παιδί διαφορετικού θρησκεύματος. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να απειλεί με διώξεις εκπαιδευτικών όταν η ίδια συντηρεί το καθεστώς των εθνικιστικών και ρατσιστικών παρελάσεων, κληρονομημένων από τη δικτατορία Μεταξά και τη χούντα. Ας τις καταργήσει επιτέλους για να ξεφορτωθούμε τη σαβούρα του παρελθόντος. 

Αποκλεισμός

Είναι φανερό ότι οι διευθυντές της περιοχής της Δάφνης, οι οποίοι δηλώνουν ότι “δεν υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη για αλλόθρησκους, πως θα παραστούν στη δοξολογία με τη σημαία" εφαρμόζουν κριτήριο που οδηγεί στον ρατσιστικό αποκλεισμό στην περίπτωση αυτή του Αμίρ. Είναι μια «τυπολατρεία» που θρέφει τον αποκλεισμό με βάση το θρήσκευμα. 

Η αριστερά που δίνει τη μάχη για να σώσει το δημόσιο σχολείο από τις περικοπές των μνημονίων χρειάζεται να δώσει αποφασιστικά την μάχη κατά των ρατσιστικών αποκλεισμών με πρόσχημα την σημαία μέχρι να καταργηθούν οι παρελάσεις. Oι ηγεσίες των συνδικάτων χρειάζεται να μπουν μπροστά και όχι να αναπαράγουν επιλογές που πισωγυρίζουν τις καταχτήσεις των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν χρόνια στη πρώτη γραμμή της υποδοχής των προσφυγόπουλων και των παιδιών των μεταναστών» καταλήγει. 

• Αντιφασιστική, αντιρατσιστική συγκέντρωση – πορεία θα πραγματοποιηθεί στις 10 του Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη. Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «στις 4 Νοέμβρη συναντήθηκαμε Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλληλέγγυοι πολίτες, μέλη Δημοτικών Κινήσεων, εκπαιδευτικών σωματείων, ενώσεων και συλλόγων γονέων, σωματείων εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και πολιτικών οργανώσεων και αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον δημοκρατικό λαό της περιοχής και να δώσουμε απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις…» 

• Την Δευτέρα 6/11 την ευθύνη της επίθεσης στο σπίτι του Αμίρ ανέλαβε με τηλεφώνημα σε εφημερίδα μια («πρωτοεμφανιζόμενη»;) οργάνωση εν ονόματι Κρυπτεία η οποία απειλεί να «πολεμήσει μέχρι να φύγει ο τελευταίος λαθρομετανάστης». Να θυμίσουμε εδώ το γνωστό απόσπασμα από την ομιλία του Κασιδιάρη στις Θερμοπύλες το 2008: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως». Δηλαδή, δεκάχρονα παιδάκια την ώρα που κοιμούνται στις φτωχογειτονιές της Δάφνης.