Διεθνή
Νότια Κορέα: Έξω ο Τραμπ

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο στη Νότιο Κορέα είχαν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ. Παρακάτω ακολουθεί η ενημέρωση από την «Εργατική Αλληλεγγύη», την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στη Νότιο Κορέα. 

«Tην Νότιο Κορέα επισκέπτεται ο Τραμπ στις 7-8 Νοέμβρη. Ο Τραμπ έχει επανειλλημένα απειλήσει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την Βόρειο Κορέα, προσθέτοντας ότι έχει μια μεγάλη γκάμα από στρατιωτικές λύσεις που μπορεί να αποβούν απολύτως καταστροφικές. Επίσης έχει παρατάξει πυρηνικά δίπλα στη θάλασσα της Βορείου Κορέας. Όλες αυτές οι λέξεις και πράξεις έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πολεμική ένταση στην κορεατική χερσόνησο. 

Ο Τραμπ δηλώνει ανοιχτά ότι στη διάρκεια των επισκέψεών του στην Κορέα και την Ιαπωνία θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν την πίεση πάνω στη Βόρεια Κορέα. Οι επισκέψεις του αυξάνουν ακόμα περισσότερο την πολεμική ένταση. 

Στους αγώνες που ξεκίνησαν πέρσι το φθινόπωρο φτάνοντας μέχρι την φετινή άνοιξη, οι Νοτιοκορεάτες κατάφεραν να γκρεμίσουν την πρόεδρο Park Geun-hye. Νέος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Moon Jae-in. Ο Μοοn ηγέτης του αστικού κόμματος που βρισκόταν στην αντιπολίτευση είναι απολύτως αφοσιωμένος στη σιδερόφραχτη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Εϊναι αίσχος ότι προσκάλεσε τον Τραμπ, δίνοντάς του την μεγαλύτερη τιμή καλώντας τον να μιλήσει μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο.

Στις 28 Οκτώβρη ήταν η επέτειος ενός χρόνου από το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων που γκρέμισαν την Παρκ και δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν ξανά στην κεντρική πλατεία της Σεούλ. Στο συλλαλητήριο τα αιτήματα για ειρήνη και αντίθεση στον πόλεμο ήταν κυρίαρχα μαζί με τα αιτήματα για πραγματική κοινωνική μεταρρύθμιση. Από το βήμα της συγκέντρωσης και εμείς και άλλοι ομιλητές καταγγείλαμε την επίσκεψη Τραμπ και καλέσαμε στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται στη διάρκεια της επίσκεψής του.

Μετά τη συγκέντρωση, διαδηλώσαμε προς το προεδρικό μέγαρο με την αριστερά να ηγείται της πορείας, αυτή τη φορά ενάντια στο νέο πρόεδρο και την απόφασή του να καλέσει τον Τραμπ. 

Πολλοί Κορεάτες αποδοκιμάζουν τη δήλωση του Τραμπ στις ΗΠΑ, ότι «αν πεθάνουνν χιλιάδες, θα πεθάνουν εκεί πέρα (στην Κοερατική χερσόνησο), δεν πρόκειται να πεθάνουν εδω». Ταυτόχρονα, υπάρχουν και αρκετοί Νοτιοκορεάτες που θέλουν να πιστεύουν ότι ο Μοοn με κάποιον τρόπο θα πείσει τον Τραμπ να κινηθεί φιλειρηνικά, που πρόκειατι φυσικά για αυταπάτη. Αλλά επειδή είναι η κυβέρνηση Moon που προσκάλεσε τον Τραμπ, οι μετριοπαθείς δυνάμεις που συμμετέχουν στο κίνημα νοιώθουν άβολα να συμμετέχουν σε ένα κίνημα ενάντια στον Τραμπ.

Αναδεικνύοντας τα πολιτικά ζητήματα, κάνοντς παρεμβάσεις και κινητοποιώντας τον κόσμο, οι αριστεροί ανεβάζουν ταχύτητα για να φτιάξουν ένα αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση Μοοn να σταματήσει τη συνεργασία για την ιμπεριαλιστική επίθεση του Τραμπ. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε τις επερχόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ το εφαλτήριο για ένα τέτοιο κίνημα».