Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Κλείστε τα στρατόπεδα - Άσυλο στους πρόσφυγες

Απεργία πείνας προσφύγων στο Σύνταγμα

Απλώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις των προσφύγων και των αλληλέγγυων που απαιτούν να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να προχωρήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις και να σταματήσουν οι απελάσεις, να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

• Μια βδομάδα κλείνει ήδη η απεργία πείνας των προσφύγων που έχουν ράψει τα στόματά τους και βρίσκονται εδώ και δύο βδομάδες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη απαιτώντας να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα. «Εμείς οι πρόσφυγες που δεν έχουμε που αλλού να αποτανθούμε, αποδράσαμε από την Μόρια και δεν θα επιστρέψουμε εκεί ή σε οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο στη Λέσβο, γιατί θέλουμε την Ελευθερία μας …» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει στη σελίδα του το Lesvos solidarity pikpa: «Από την περασμένη Παρασκευή, ο γεωγραφικός περιορισμός που κρατάει τους ανθρώπους στα νησιά, επανενεργοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στην ηπειρωτική χώρα για να δώσουν την πρώτη τους συνέντευξη εκεί». 

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες. «Υπάρχουν παρενοχλήσεις από την αστυνομία στους πρόσφυγες που έχουν ράψει τα στόματά τους και στους αλληλέγγυους που τους στηρίζουν» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Παρασκευάς Ψάνης από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. «Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η περιφέρεια ούτε ο δήμος δεν έχουν κουνήσει το δάχτυλό τους για αυτούς που στηρίζονται από τον κόσμο και συλλογικότητες της πόλης». Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας σε Λέσβο και Αθήνα έχει εκδώσει η ΑΔΕΔΥ.

• Στο Σύνταγμα ήδη έχει κλείσει μια βδομάδα η απεργία πείνας των προσφύγων που έχουν στήσει αντίσκηνα, ζητάνε επανένωση με τις οικογένειές τους στη Γερμανία και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι καλούν σε πορεία στη γερμανική πρεσβεία. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα οργανωθεί την ίδια μέρα και από τους συγγενείς τους στο Βερολίνο. Οι πρόσφυγες απαιτούν από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος, να προγραμματιστούν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες και οι ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια τους με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος. «Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία – οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες» αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. 

Ενδεικτική της ζοφερής κατάστασης στα στρατόπεδα -και ενόψει του νέου χειμώνα- είναι και οι συνεχείς απόπειρες αυτοκτονιών τον τελευταίο μήνα. Όπως κατήγγειλαν στην ΚΕΕΡΦΑ την Δευτέρα 6/11, κρατούμενοι στο στρατόπεδο Κορίνθου, «ο Αφτάμπ Μπέγικ στο κτίριο  Β5 αριθμός αριθμός κρατούμενου 8760 πέρασε σκοινί στο λαιμό και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει». Μέσα στο μήνα είχαν προηγηθεί τρεις ακόμη απόπειρες αυτοκτονίας μεταναστών: Στις 6 Οκτωβρίου σε «κέντρο φιλοξενίας» στην Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, στις 10 Οκτωβρίου στο στρατόπεδο Κουτσόχερου στη Λάρισα και στις 12 Οκτωβρίου στη ΒΙΑΛ στη Χίο. 

• Σε κλείσιμο της Εθνικής οδού Λαρίσης-Τρικάλων προχώρησαν την Τετάρτη 1η Νοέμβρη και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό του Κουτσόχερου απαιτώντας άσυλο και στέγη και διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.