Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Δίκη του χρυσαυγίτη Ζέρβα για την επίθεση στον Α. Λάζαρη - Όλοι στη συγκέντρωση στο Εφετείο 8/11

Από αριστερά: Χ. Παπαδοπούλου, Μ. Κασκαρίκα, Π. Κωνσταντίνου, Τ. Ζώτος, Ε. Κουνιάκη

Τ­­­­η Δευτέρα 6/11, εν όψει της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο Αθηνών για την έναρξη της δίκης του Χρήστου Ζέρβα, για την επίθεση σε βάρος του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη στις 31 Μαρτίου, η ΚΕΕΡΦΑ και η «Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί» προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου. Η συνέντευξη τύπου έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.


Πέτρος Κωνσταντίνου
ΚΕΕΡΦΑ

Την αντιφασιστική συγκέντρωση για τη δίκη του Ζέρβα στις 8/11 στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, το σωματείο των εργαζόμενων του Αγ.Σάββα με δίωρη στάση εργασίας, καθώς και μια σειρά τοπικές συλλογικότητες και φορείς των Αμπελοκήπων. 

Να θυμίσω ότι η ΑΔΕΔΥ είχε καλέσει αντιφασιστική πανεργατική απεργία στις 25/9/13, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δίωξη της οργάνωσης. Επίσης στις 20/4/15 είχε κηρύξει στάση εργασίας και έτσι 2,5 χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε στον Κορυδαλλό στην έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.

Από τη μία μεριά μια σειρά κοινοτικά συμβούλια (1ο, 4ο, 7ο) έχουν βγάλει ψηφίσματα ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Από την άλλη μεριά οι χρυσαυγίτες κάνουν προσπάθεια να επανεμφανιστούν με τις επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, την επίθεση στην Ευγενία Κουνιάκη κλπ. Είναι μια κρίσιμη φάση αυτή στην οποία βρισκόμαστε.


 

Μαρία Κασκαρίκα
μητέρα Αλέξη Λάζαρη

Συνεχίζεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και μάλιστα προκλητικά έξω από τον Άρειο Πάγο να χτυπά βάναυσα τη συνάδελφο δικηγόρο ένα τάγμα εφόδου. Ακούμε τις μαρτυρίες των πρώην μελών της ΧΑ και ανατριχιάζουμε. Ο μάρτυρας Α την προηγούμενη βδομάδα είπε ότι εκπαιδεύονται σαν κομάντο. Βλέπουμε πως ό,τι εκπαίδευση παίρνουν την εφαρμόζουν στο δρόμο. Στον Αλέξη Λάζαρη αυτήν εφάρμοσαν.

Όλη η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί γιατί οι χρυσαυγίτες στρέφονται ενάντια σε όλη την κοινωνία: μετανάστες, πρόσφυγες, σπουδαστές, επιστήμονες.

Οι πολίτες δεν φοβούνται πια, όπως δε φοβήθηκαν οι μάρτυρες της επίθεσης στον Αλέξη. Από τους τρεις μάρτυρες μάλιστα οι δύο είναι γυναίκες. Με θάρρος και σθένος αντιτάχθηκαν κατά των δολοφόνων. 


 

Δημήτρης Ζώτος
πολιτική αγωγή στη δίκη του Χ. Ζέρβα

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ζέρβα είναι από κοινού ληστεία και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τις κατηγορίες αυτές. Αρχικά χάρη στη γενναιότητα των αυτοπτών μαρτύρων έχουμε την εικόνα της επίθεσης. Η ακραία δολοφονική και βάρβαρη επίθεση έγινε μέρα μεσημέρι ώρα 3, μπροστά σε καταστήματα, στα 70 μέτρα από τη Μεσογείων, μπροστά στα μάτια του κόσμου. Οι άνθρωποι εκεί την είδαν σε όλη τη διάρκειά της και κάποιοι από αυτούς βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν την ίδια μέρα, με την καθαρή εικόνα στο μυαλό τους. 

Κατέθεσαν ότι οι δράστες είναι χρυσαυγίτες. Ο δράστης που αναγνωρίστηκε είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων, Χ. Ζέρβας. Μέλος 25 χρόνια. Υποψήφιος βουλευτής στον νομό Άρτας. Υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Αθήνας με επικεφαλής τον Κασιδιάρη. Πληρωνόταν από τη Βουλή, μετακλητός υπάλληλος. Παρά τω αρχηγώ, τόσο κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ στους Αμπελόκηπους, δηλαδή επικεφαλής του αντίστοιχου τάγματος.

Για τη βαρβαρότητα της επίθεσης έχουμε την σπάνια περίπτωση η ίδια η ιατροδικαστική έκθεση να περιγράφει τη βλάβη ως «βαριά». Η δίωξη αρχικά ήταν για το πλημμέλημα «επικίνδυνη βλάβη» αλλά μετά την έκθεση έγινε κακούργημα «βαριά σκοπούμενη».

Υπάρχουν βέβαια και οι λεγόμενες ελλείψεις της προδικασίας: δεν ζητήθηκε το κινητό του δράστη, πράγμα που θα έδειχνε πού βρισκόταν την κρίσιμη ώρα και με ποιους μίλησε. Δεν ζητήθηκε το υλικό από τις κάμερες των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ζητήθηκε η καταγραφή από τις κάμερες της τράπεζας Πειραιώς πιο κάτω, αλλά ο ανακριτής αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ενός αστυνομικού που την είδε ότι «δεν υπάρχει κάτι». Δεν κλήθηκε για κατάθεση ο αστυνομικός φρουρός των γραφείων.

Η επίθεση αυτή όπως και πολλές άλλες δε θα είχε γίνει αν δεν υπήρχαν τα γραφεία. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ, στους Πακιστανούς στην Ιεράπετρα, στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η δολοφονία του Π. Φύσσα, έχουν όλες ως αφετηρία, ως τόπο σχεδιασμού και οργάνωσής τους τα τοπικά γραφεία. Το αίτημα της Πρωτοβουλίας είναι βάσιμο. Και είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεται ο κόσμος των γειτονιών ασφαλής. 

Η ΧΑ είναι σε περίοδο πάρα πολύ δύσκολη. Ύστερα από την αποχώρηση του Μίχου, που -αν και κατά βάση έφυγε για να προστατεύσει τη θέση του στην Εύβοια- κατηγόρησε την οργάνωση ότι έγινε γιαλατζί, θέλει να αποδείξει στα μέλη της ότι είναι ακόμα αμετανόητοι ναζί. Γι’ αυτό και είναι ακόμη επικίνδυνη, γι’ αυτό και η επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη, στην Ευγενία Κουνιάκη κλπ.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι δύο: η παραδειγματική καταδίκη της και η αντιφασιστική δράση της δημοκρατικής πλειοψηφίας όπου υπάρχει παρουσία της ΧΑ.


 

Ευγενία Κουνιάκη
πολιτική αγωγή Αιγύπτιων αλιεργατών

Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση ως θύμα της ΧΑ και όχι ως δικηγόρος κάποιου που έχει πέσει θύμα της. Η ΧΑ είναι παρούσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν γίνει επιθέσεις και προπηλακισμοί. Ακόμη και απέναντι στη Μάγδα Φύσσα οι τραμπουκισμοί είναι πολύ συχνοί. 

Η επίθεση σε βάρος μου είχε δύο στόχους. Πρώτον ότι εγώ και οι άλλες δύο κοπέλες –κι αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει τα αντανακλαστικά- αντιδράσαμε στην καταδίωξη ενός ανθρώπου που μπορεί να ήταν απλός περαστικός αλλά σε βάρος του έκαναν επίδειξη ισχύος. Δεύτερον, τουλάχιστον από την πλευρά του Δεβελέκου και άλλων που βρίσκονται στο κοινό της δίκης συχνά, μπορεί να αναγνωρίσανε στο πρόσωπό μου την «άλλη πλευρά».

Έχει πολύ ενδιαφέρον η παρουσία βουλευτών στη ΓΑΔΑ μετά τις προσαγωγές ως ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Το ίδιο και η μετέπειτα δήλωση της Σκορδέλη για το πόσο χαίρεται για την επίθεση εναντίον μου. Βλέπουμε να επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε ο Δημήτρης Ψαρράς ως μάρτυρας στη δίκη ότι υπάρχει μια αντίφαση στη ΧΑ: από τη μια μεριά χαίρονται για τις επιθέσεις και τις χρειάζονται, από την άλλη φοβούνται τις ποινικές ευθύνες. Την αντιφατικότητα αυτή την έχουμε δει σε όλες τις επιθέσεις.

Φάνηκε επίσης στο Εφετείο το πώς δρουν τα τάγματα: το ντύσιμο, η δράση, η επιθετικότητα, η γρήγορη διαφυγή. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η επίθεση έγινε απέναντι από το Εφετείο. Κοινοί εγκληματίες θα είχαν φύγει μέσα από τα στενά. Όμως αυτοί πέρασαν απέναντι και κρυφτήκανε μέσα στην αστυνομία, στα ΜΑΤ και στους υπόλοιπους χρυσαυγίτες.

Έχει σημασία να είμαστε στη δίκη του Ζέρβα την Τετάρτη 8/11, καθώς και σε όσες δικάσιμες της μεγάλης δίκης μπορούμε για τους επόμενους μήνες που θα συνεχίζεται.


 

Χρύσα Παπαδοπούλου
πολιτική αγωγή οικογένειας Φύσσα

Το ότι αυτόπτες μάρτυρες πήγαν την ίδια μέρα να καταθέσουν για την επίθεση σε βάρος του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη είναι μια σημαντική τομή που έχει γίνει. Παλιότερα υπήρχε ο φόβος και τέτοιες σοβαρές επιθέσεις δεν έφταναν καν στο στάδιο της μήνυσης. Αυτή η επίθεση ανέδειξε και το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Το πρωί της ίδιας μέρας είχε γίνει επίθεση στα γραφεία. Ώρες μετά έχουμε μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός τυχαίου περαστικού που δεν πληροί τα κριτήριά τους. Είναι η λογική των αντιποίνων. Την είχαν τα ναζιστικά στρατεύματα της κατοχής σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ως πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της ΧΑ, είμαστε αλληλέγγυοι στο δικαστικό αγώνα του Αλέξη Λάζαρη και των οικείων του.


 

Νίκος Καλόγηρος
Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στέκεται αλληλέγγυα στον δικαστικό αγώνα του Αλέξη Λάζαρη ενάντια στη ΧΑ και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Θα είμαστε στη συγκέντρωση της Τετάρτης.


 

Τζαβέντ Ασλάμ
Πακιστανική Κοινότητα

Στενοχωρήθηκα πολύ που χτύπησαν την Ευγενία Κουνιάκη, τη δικηγόρο που είναι στο πλευρό κάθε θύματος των φασιστών. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στους φασίστες πολύ ανοιχτά, γι’ αυτό 8/11 θα είμαστε κι εμείς εκεί.