Διεθνή
Γενική απεργία στην Καταλωνία

Με γενική απεργία απαντάει αυτή την Τετάρτη 8 Νοέμβρη το κίνημα στην Καταλωνία. Θα είναι η πρώτη επίδειξη δύναμης απέναντι στην τελευταία πρόκληση των δικαστών του ισπανικού κράτους. 

Ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο της Καταλωνίας βρίσκεται πλέον στη φυλακή. Οι οχτώ υπουργοί που πήγαν στη Μαδρίτη για να καταθέσουν την περασμένη Πέμπτη όταν τους κλήτευσε η δικαστίνα Λαμέλα, προφυλακίστηκαν απευθείας χωρίς δικαίωμα εγγύησης. Κατηγορούνται για κήρυξη εξέγερσης και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Ο μόνος που αποφυλακίστηκε με εγγύηση ήταν ο υπουργός Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας και είχε υποβάλει την παραίτησή του. Σε όποιον είχε αμφιβολία ότι η φυλάκιση των υπουργών είναι μια καθαρή κίνηση πολιτικής καταστολής, η αποφυλάκιση του Βίλα έδωσε την απάντηση. Για τους υπουργούς που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, η Λαμέλα εξέδωσε διεθνές ένταλμα. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων του κινήματος ανεξαρτησίας, Τζόρδι Σάντσες και Τζόρδι Κουσάρτ, συνεχίζουν να βρίσκονται κι αυτοί πίσω από τα κάγκελα των ισπανικών φυλακών.

Αυτό είναι το έδαφος στο οποίο έχουν προκηρυχθεί “δημοκρατικές” εκλογές από τον Ραχόι για τις 21 Δεκέμβρη στην Καταλωνία. Με τους εκλεγμένους υπουργούς στη φυλακή, τους ηγέτες του κινήματος στη φυλακή, την απειλή ότι θα βγουν ολόκληρα κόμματα στην παρανομία και ότι ακόμη κι αν ξανακερδίσουν τις εκλογές η απάντηση από πλευράς Μαδρίτης θα είναι ακόμη μια εφαρμογή του άρθρου 155.

Η φυλάκιση των υπουργών έβγαλε ξανά το κίνημα της Καταλωνίας στους δρόμους. Άμεσα, σε όλες τις πόλεις, και βέβαια στη Βαρκελώνη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε μαζικά για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Η γραμμή που είχαν ρίξει οι πιο μετριοπαθείς οργανώσεις, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες για υπομονή, “παθητική αντίσταση” και τα μάτια στραμμένα στις εκλογές απορρίφθηκε στην πράξη από τον κόσμο. 

Το σύνθημα για “γενική απεργία” ξαναήρθε σαν αυθόρμητη πρόταση για το ποια είναι η συνέχεια. Το αυθόρμητο συναντήθηκε με το οργανωμένο. Η συνδικαλιστική ομοσπονδία Ιντερσιντικάλ-CSC είχε ήδη κηρύξει γενική απεργία για την Τετάρτη, και οι ηγεσίες των πολιτικών οργανώσεων αναγκάστηκαν να την αγκαλιάσουν και να την κηρύξουν μέρα “σταματήματος της χώρας”. Η Ιντερσιντικάλ είχε καλέσει την απεργία βάζοντας σε πρώτο πλάνο την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που πέρασαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Δεξιά και το PSOE και χειροτέρευσαν τις εργασιακές συνθήκες σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος, αλλά και ενάντια στην καταστολή του 155. Στο μεταξύ, ο καταλανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων είχε ήδη βγάλει ανακοίνωση ότι θα ζητήσει από τα δικαστήρια να βγάλουν παράνομη την απεργία, γιατί έχει μη-εργασιακά κίνητρα. Μια μέρα γενικής απεργίας στην Καταλωνία “κοστίζει” 750 εκατομμύρια ευρώ, προειδοποιούν οι εφημερίδες. Πλέον στο κάλεσμα έχουν μπει και άλλες μαχητικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες.

Επιτροπές

Το ίδιο βράδυ μετά τις συλλήψεις των υπουργών ξέσπασαν “κατσαρολάδες” σε ολόκληρη τη χώρα, με τον κόσμο να κάνει θόρυβο στα μπαλκόνια και τις ταράτσες όλη τη νύχτα. Το Σάββατο οργανώθηκε η 4η συνάντηση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Ρεπούμπλικα (CDR) που αγκάλιασε το κάλεσμα της γενικής απεργίας και προχώρησε ακόμη παραπέρα. Πλέον στήθηκε πιο οργανωμένα το οργανωτικό δίκτυο, όπου μέχρι στιγμής συμμετέχουν 172 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και σπουδών. Οι επιτροπές συνεδρίασαν σε τοπικό επίπεδο την Κυριακή, μια μέρα μετά την 4η συνάντηση, βάζοντας μπρος την εφαρμογή των αποφάσεων. Η διακήρυξη του Σαββάτου καλεί σε γενικό σταμάτημα της οικονομίας και σε ασταμάτητη δράση που ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα το πρωί, με κλεισίματα δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών. Η πλειοψηφία των οδηγών συμπαρίσταται με κορναρίσματα στους φοιτητές κατά κύριο λόγο που κλείνουν τους δρόμους.

Σε πολλούς εργατικούς χώρους έγιναν συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία. Η Τρίτη έγινε σε πολλές γειτονιές μέρα μαζικής αφισοκόλλησης, ενώ οι επιτροπές καλούν σε μαζική στελέχωση των απεργιακών φρουρών από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η βδομάδα της απεργίας οδηγεί στο Σάββατο 11 Νοέμβρη, τη μέρα που οργανώνεται η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση στην Καταλωνία μετά το δημοψήφισμα. Στόχος είναι μια επίδειξη δύναμης που θα φτάσει στα επιπεδα των ετήσιων διαδηλώσεων του Σεπτέμβρη, δηλαδή κοντά στο εκατομμύριο.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 4 Νοέμβρη στο Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων και κάτω από καταρρακτώδη βροχή διαδήλωσε 45 χιλιάδες κόσμος σε αλληλεγγύη με το κίνημα στην Καταλωνία. Οι ισορροπίες του ισπανικού κράτους με τις άλλες καταπιεσμένες εθνότητες της Ισπανίας, και κύρια με τους Βάσκους, βρίσκονται μπροστά στο άγνωστο. Ο Ραχόι έχει ανάγκη την ψήφο του βασκικού PNV μέχρι το Γενάρη για να περάσει τον προϋπολογισμό. Οι σχολιαστές των εφημερίδων λένε ότι αν δεν τα καταφέρει θα αναγκαστεί να πάει για εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως όλος ο δεξιός συρφετός πιέζει για μια αναθεώρηση του Συντάγματος προς το συντηρητικότερο, με ακόμη πιο ψαλιδισμένα τα εθνικά δικαιώματα.

Όμως και στη Μαδρίτη οργανώθηκε για πρώτη φορά μια αξιοπρεπής διαδήλωση αλληλεγγύης στην Καταλωνία. Ο κόσμος που θέλει να συμπαρασταθεί στο κίνημα της Καταλωνίας έχει να παλέψει όχι μόνο την επίσημη προπαγάνδα, αλλά και την ρεφορμιστική Αριστερά (την “Ενωμένη Αριστερά” και το Ποδέμος) που πλέον, παρότι καταγγέλλουν την εφαρμογή του 155, έχουν περάσει σε μια ανοιχτή εκστρατεία δυσφήμισης του καταλανικού κινήματος. Οι δρόμοι της Καταλωνίας αυτή τη βδομάδα θα δώσουν την απάντηση.