Η Αριστερά
"100 χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση": Οι φοβερές αφίσες του Βίκτορ Ντενί

Bίκτορ Ντενί

 

Το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης την περασμένη βδομάδα που φιλοξενούσε την αφίσα του Βίκτορ Ντενί με τον Τρότσκι σαν Αϊ-Γιώργη να σκοτώνει τον δράκο της αντεπανάστασης συζητήθηκε πολύ. Ίσως γιατί αυτή η αφίσα δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλα έργα του, ίσως γιατί ο Τρότσκι είχε σβηστεί από τη σταλινική αντεπανάσταση.

Ο Βίκτορ Ντενί γεννήθηκε το 1893 στη Μόσχα, το πραγματικό του όνομα ήταν Ντενίσοφ. Από νεαρή ηλικία, ήδη το 1913 δούλεψε σαν σκιτσογράφος στην Πετρούπολη. Με τη νίκη της επανάστασης, μπήκε στην υπηρεσία της Litizdat, του εκδοτικού οίκου που συντόνιζε τις προσπάθειες για τη διάδοση των ιδεών και των πρωτοβουλιών του νέου εργατικού κράτους. Χάρη στις αφίσες που σχεδίασε, τα μηνύματα των Μπολσεβίκων έφταναν παντού, ιδιαίτερα στα κρίσιμα χρόνια του εμφύλιου πόλεμου. 

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο διάσημες. Το ΣΕΚ, το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω και η Εργατική Αλληλεγγύη έχουν αξιοποιήσει αυτή την παράδοση πολλές φορές σε εξώφυλλα και σύγχρονες αφίσες.