Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη

Στις 28/8, η ΕΛ.ΑΣ Βορείου Αιγαίου με δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι «διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια» με «απώτερο σκοπό την αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία ως Μ.Κ.Ο», καθώς και ότι «συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης τρεις από τους εμπλεκομένους». 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται η Σύρια Σάρα Μαρντίνι, αδελφή της κολυμβήτριας Ολυμπιακών Αγώνων, Γιούσρα Μαρντίνι. Μαζί οι δύο αδελφές είχαν γίνει γνωστές στην υφήλιο διασώζοντας στο Αιγαίο 18 πρόσφυγες κολυμπώντας τον Αύγουστο του 2015 επί τρεισήμισι ώρες και τραβώντας ένα φουσκωτό με χαλασμένη μηχανή από τα παράλια της Τουρκίας.

Η αντίφαση είναι τόσο χοντροκομμένη που βγάζει μάτι: Ποιοι λόγοι και πόσες πιθανότητες υπάρχουν πραγματικά ώστε μια κοπέλα που ρίσκαρε τη ζωή της για να σώσει 18 ανθρώπους το 2015, και τιμήθηκε μάλιστα γι’ αυτό, να διακινεί σήμερα μετανάστες με σκοπό την αποκόμιση κέρδους; Πόσο μάλλον όταν, όπως γράφει η γερμανική ερφημερίδα Tageszeitung, η Μαρντίνι «θα επέστρεφε στο Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα συνέχιζε τη φοίτησή της σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο». 

Όπως αναφέρει η Ανθή Παζιάνου στο ρεπορτάζ της στην εφημερίδα Εμπρός της Λέσβου: 

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή ΜΚΟ (ERCI) φέρεται να είχε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο, ενώ έχει αναλάβει τον τομέα καθαριότητας ρούχων στο Κέντρο του Καρά-Τεπέ και υπηρεσίες Υγείας στο Κέντρο της Μόριας. Εργαζόμενος στον Καρά-Τεπέ μας λέει ότι η Σάρα Μαρντίνι “ήταν πολύ τυπική εθελόντρια. Μας είχε πει ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, δεν έδειξε ποτέ κάποια περίεργη συμπεριφορά, αντιθέτως συμμετείχε σε δραστηριότητες με τα παιδιά, έπλενε ρούχα και είχε χαμηλό προφίλ”. Σε σχέση με την οργάνωση που δραστηριοποιείται και σήμερα στο Κέντρο της Μόριας, ο διοικητής, Γιάννης Μπαλπακάκης λέει στο “Ε”: “Η ERCI διατηρεί κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών μέσα στο Κέντρο και είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής…”

Η Σάρα Μαρντίνι είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με έναν Γερμανό, μέλος της ΜΚΟ, για το ότι το τζιπ με το οποίο περίμεναν στην ακτή, μετά το αεροδρόμιο έφερε πλαστές πινακίδες, και σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικές. Η πλευρά της ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο ήταν στην κατοχή της οργάνωσης και ότι οι δύο συλληφθέντες δεν γνώριζαν ότι ήταν πλαστές οι πινακίδες. Φέρεται το τζιπ να έχει αγοραστεί το 2004 από μάντρα. Από κει κι έπειτα, ο δικηγόρος τους, Χάρης Πέτσικος, (σ.σ. ο οποίος ήταν και συνήγορος υπεράσπισης των Ισπανών διασωστών που κατηγορούνταν για απόπειρα διακίνησης από το Λιμενικό και αθωώθηκαν) αναφέρει σε σχέση με τις κατηγορίες: 

«Δεν υπάρχει καμία συνομιλία με πρόσφυγες ή με διακινητές. Υπάρχει ένα κοινό φόρουμ συνομιλιών στην εφαρμογή Whatsapp στην οποία συμμετέχουν δεκάδες μέλη ΜΚΟ, αλλά και στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, όπου υπήρχε συνεννόηση για τις αφίξεις προσφύγων και διευκόλυνε την επικοινωνία». Αναφορικά με την κατηγορία περί ασυρμάτων αναφέρει ότι «η οργάνωση είχε σκάφος και ήταν σε συνεργασία με τις Αρχές. Σε αυτό άκουγε από τα λεγόμενα ελεύθερα κανάλια. Απορούμε πραγματικά για τις κατηγορίες, αλλά και για το ότι πολλά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τις κατηγορίες της Αστυνομίας».

Aυτό που προκύπτει αβίαστα από την υπόθεση είναι ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρωτοστατούντος του Σαλβίνι στην Ιταλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση τρομοκράτησης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας και κατηγορώντας κατά συρροή εθελοντές και ΜΚΟ ως «διακινητές». 

Στοχοποίηση του Στρατή Μπαλάσκα

Σε ένα άλλο επεισόδιο, στο οποίο εμπλέκεται η Αστυνομία της Λέσβου, στο στόχαστρο ακροδεξιών επιθέσεων είχε βρεθεί ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας. Όπως διαβάζουμε στο Left.gr (20/8): «Τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ένας στρατιωτικός συγκαταλέγονται στην ομάδα που τις τελευταίες μέρες εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου, ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα».

 Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο δημοσιογράφος: «Την περασμένη Κυριακή 12 Αυγούστου στο λιμάνι της Μυτιλήνης δέχθηκα επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που επέστρεφαν από τη γνωστή φιέστα της υποστολής της σημαίας και οι οποίοι εν μέση οδώ με καθύβρισαν και με απείλησαν. Ακόμα και στη διάρκεια της φωτιάς στο άλσος Τσαμάκια ανήμερα της Παναγιάς, άλλος ακροδεξιός ο οποίος όλως τυχαίως βρέθηκε εκεί, με έβριζε την ώρα της δουλειάς μου φωνάζοντας ότι καλύπτω τους "λαθροπιθήκους" και "τα πιάνω από τις ΜΚΟ"...»

Ενώ όπως προσθέτει ο Στρατής Μπαλάσκας, σχετικά με την διερεύνηση των επιθέσεων ακροδεξιών ενάντια σε μετανάστες: «Οι όποιες μας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε επίπεδο Λέσβου αποδεικνύονται, σε αντίθεση με τη γειτονική μας Χίο, αργές ενώ έχω την αίσθηση ότι το προχώρημα τους εμποδίζεται από ένα αόρατο πέπλο προστασίας της συμμορίας αυτής. Τρεις και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις αναφορές μας στον Εισαγγελέα μετά την παράσταση που πραγματοποιήσαμε, και ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα…»