Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Βρετανία: Όλοι στο Λονδίνο στις 17 Νοέμβρη

Στις 17 Νοέμβρη το Λονδίνο θα δώσει τη δική του απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας με μια μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. “Οι φασίστες και οι ρατσιστές βρίσκονται σε άνοδο”, γράφει η Socialist Worker (η εφημερίδα της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Βρετανία), “εκμεταλλευόμενοι την στοχοποίηση των προσφύγων και των μουσουλμάνων από τα επίσημα κόμματα. Κανένας δεν δικαιούται να αγνοήσει τις ενδείξεις: τη ναζιστική βία στη Γερμανία, τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης, τα παραληρήματα του Τραμπ, το «εχθρικό περιβάλλον απέναντι στους πρόσφυγες» της δεξιάς στη Βρετανία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Τώρα έχει έρθει ή ώρα να δράσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η διαδήλωση, που καλέστηκε αρχικά από την πρωτοβουλία Stand Up To Racism (Αντισταθείτε στον Ρατσισμό) και υιοθετήθηκε από την κίνηση Unite Against Fascism (Ενωμένοι ενάντια στον Φασισμό) και την κίνηση Love Music Hate Racism (Αγαπώ τη μουσική, μισώ το ρατσισμό) για τις 17 Νοέμβρη στο Λονδίνο, είναι κρίσιμη”. 

Πολλά από τα ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος, ανάμεσά τους Ντιάν Άμποτ, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών και ο Τζον Μακντάουελ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή τους για την κινητοποίηση της 17ης Νοέμβρη.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του φασισμού, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού από τη δεκαετία του 1930”, γράφει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Stand Up To Racism. “Στη Βρετανία οι φασίστες και οι ρατσιστές κινητοποιούνται σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρέπει να ενωθούμε ενάντια σε αυτή την απειλή”.

Οι προκλήσεις αυτές δεν έχουν μείνει αναπάντητες. Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στη Βρετανία ενάντια στην επίσκεψη του Τραμπ. Και η δολοφονική φασιστική English Defence League βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις κάθε φορά που προσπαθεί να βγει στους δρόμους. Αλλά τώρα το κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. 

Η επιτυχία της διαδήλωσης της 17 Νοέμβρη στο Λονδίνο είναι κρίσιμη για το μέλλον όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.