Εργατικό Κίνημα
Παιδεία-Υγεία μαζί στον αγώνα: Απεργία στα ΑΕΙ

Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των ΑΕΙ, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4/9, ημέρες που ξεκίναγε η εξεταστική περίοδος, μετά από απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ. Βασική διεκδίκηση των καθηγητών είναι η αύξηση των χαμηλών μισθών τους και της χρηματοδότησης για τις σχολές. 

“Τα μέλη ΔΕΠ του Παντείου και όχι μόνο, έχουν απηυδήσει με την υποχρηματοδότηση και τις περικοπές” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος συλλόγου ΔΕΠ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. “Το Πάντειο είναι πανεπιστήμιο κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και οι περισσότεροι από μας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι πληρωνόμαστε και ζούμε με μοναδικό έσοδο τον μισθό μας (και όχι έρευνες κλπ).

Το ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι οι μισθοί θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 αλλά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα γι αυτό. Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και χτυπά το πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα το αίτημα των προσλήψεων είναι αναγκαίο. Πολλοί καθηγητές συνταξιοδοτούνται ή πρόκειται φέτος να συνταξιοδοτηθούν και δεν υπάρχουν θέσεις να καλύψουν επαρκώς τα γνωστικά αντικείμενα – την ίδια στιγμή που υπάρχουν νέοι καθηγητές που θα μπορούσαν να προσληφθούν.

Συνέχεια

Ο σύλλογος ΔΕΠ είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά προειδοποιητική απεργία με μεγάλη συμμετοχη και είχε οργανώσει ημερίδα με τίτλο 'Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο'. Η σημερινή απεργία, παρόλο που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος, δεν οργανώθηκε σωστά από την ΠΟΣΔΕΠ, έφτασε στο 50% συμμετοχής (στο Πάντειο). Σαν επόμενο βήμα βάζουμε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα”. 

Μήνυμα συμπαράστασης στην απεργία των καθηγητών στέλνουν φοιτητές και φοιτήτριες μέλη του ΣΕΚ και των ΕΑΑΚ που βρέθηκαν στις σχολές τις ημέρες της απεργίας πραγματοποιώντας εξορμήσεις κι αφισσοκολήσεις. 

“Οι φοιτητές συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καθηγητών για προσλήψεις κι αυξήσεις στους μισθούς” υπογραμμίζει η Μαριλένα Κουντούρη, φοιτήτρια στο Παντείο και συνεχίζει: “Βιώνουμε από πρώτο χέρι το τι σημαίνει υποχρηματοδότηση στις σχολές μας τα τελευταία 9 χρόνια των μνημονίων. Η απεργία της ΠΟΣΔΕΠ στέλνει ένα μήνυμα ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει να είναι χρονιά αντίστασης κι αγώνα. Χρειάζεται κλιμάκωση, καλύτερη οργάνωση και συντονισμός προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα πλεονάσματα θα πάνε στις ανάγκες μας, στην Παιδεία, τους μισθούς και όχι στους τραπεζίτες”.