Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μιλάνο: Ευρώπη χωρίς τείχη

Μιλάνο, 28/8

“Ευρώπη χωρίς τείχη” ήταν το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα, οι αντιρατσιστικές κινήσεις και οι οργανώσεις της αριστεράς στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα. Η αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η συνάντηση ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς “Λέγκας”, υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και τον Βίκτορ Ορμπάν, τον διαβόητο ρατσιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Η συμμετοχή ξεπέρασε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τις 20 χιλιάδες. 

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ορμπάν μόλις συναντήθηκε με τον Σαλβίνι ήταν να τον συγχαρεί για την “σωστή” στάση του απέναντι στους πρόσφυγες που φτάνουν (όσοι φτάνουν) μισο - πνιγμένοι στα παράλια της Ιταλίας. Η Ουγγαρία έχει κλείσει από τον Σεπτέμβρη του 2015 τα νότια σύνορά της (κύρια με την Κροατία) με αγκαθωτό, κοφτερό, συρματόπλεγμα για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων από τον βαλκανικό δίαυλο. Τον Δεκέμβρη του 2015 ο Ορμπάν κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην τότε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία τα κράτη-μέλη δεσμεύονταν να φιλοξενήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων από τη Συρία και τις άλλες “μη ασφαλείς” χώρες. Η προσφυγή απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά η Ουγγαρία συνέχισε να αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της. 

Ταύτιση

Ο Σαλβίνι είναι φανατικός θαυμαστής του Ορμπάν. Στη συνάντηση του Μιλάνου υπήρξε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, “πλήρης ταύτιση απόψεων”. Και οι δυο είναι σκληροί υπέρμαχοι των “τειχών” -των φρακτών, των ναρκοπεδίων, των θαλάσσιων περιπολιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης στις χώρες εξόδου και κάθε άλλου απάνθρωπου μέτρου που θα εμποδίζει την είσοδο προσφύγων στην Ευρώπη.

“Να παραμείνουμε άνθρωποι” έγραφε ένα από τα αυτοσχέδια πλακάτ που κρατούσε μια διαδηλώτρια στο συλλαλητήριο του Μιλάνο. “Σαλβίνι υπουργός Φυλακών” ένα άλλο. “Ο Ορμπάν είναι ανεπιθύμητος” έγραφαν τα πλακάτ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. “Η θαλάσσια διάσωση δεν είναι έγκλημα” έγραφε στα ιταλικά και τα αγγλικά ένα μεγάλο μαύρο πανό. 

Πολλοί διαδηλωτές είχαν έρθει με τις σημαίες των συνδικάτων τους ενώ μεγάλη παρουσία είχαν και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.