Γράμματα και σχόλια
Ικαρία: Εκδήλωση για τους εξόριστους της Νικαριάς

Ικαρία, 19/8

Εκατοντάδες Ικαριώτες αλλά και επισκέπτες του νησιού βρέθηκαν την Κυριακή 19 Αυγούστου στο ετήσιο μνημόσυνο τιμής και μνήμης για τους εξόριστους της Νικαριάς στην σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχη της Μονής Μουντέ στον Χριστό Ραχών.

Η συγκινητική εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ραχιωτών Ικαρίας στην Αθήνα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χριστού Ραχών Ικαρίας, ξεκίνησε από τα μνήματα των νεκρών εξορίστων δίπλα στο μοναστήρι και συνεχίστηκε στο προαύλιο του Μοναστηριού με την ομιλία του ικαριώτη Χρίστου Γιώγου, ιστορικού ερευνητή, υποψήφιου διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Χ. Γιώγιος έκανε μια εκτενή αναφορά στον πρώτο πυρήνα επαναστατών μελών του ΣΕΚΕ(Κ) που οργανώθηκε το 1919 αφού οι ιδέες της Ρώσικης Επανάστασης βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους πολυταξιδεμένους Ικαριώτες ναυτικούς που γρήγορα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πρώτο σημαντικό κύκλο επιρροής. Τα χρόνια του μεσοπολέμου Ικαριώτες βρέθηκαν να πολεμάνε στις διεθνείς ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στα τέλη της δεκαετίας του '30 η Ικαρία μετατρέπεται για πρώτη φορά σε χώρο εξορίας από το καθεστώς της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά. Λαμπρές ήταν οι σελίδες της αντίστασης στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που έφτασαν στο νησί. Η πείνα και οι διώξεις ανάγκασαν εκατοντάδες Ικαριώτες με τις οικογενείες τους να περάσουν στην Τουρκία και από εκεί να βρεθούν στη Μέση Ανατολή σε στρατόπεδα προσφύγων σε όλη την Βόρεια Αφρική αλλά και μέχρι τη μακρινή Αιθιοπία.

Εξορία

Δεκάδες ήταν οι Ικαριώτες που επιστρατεύθηκαν στην Ελληνική Ταξιαρχία που πολέμησε τον Ρόμελ, και αργότερα πήραν μέρος στην στάση του 1944, για να βρεθούν αργότερα σε πολύμηνη εξορία “στα σύρματα” σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη μέση της ερήμου σε άθλιες συνθήκες ζωής. Στα χρόνια του εμφυλίου η Ικαρία μετατράπηκε σε έναν από τους πιο σκληρούς τόπους εξορίας. Οι κάτοικοι του νησιού, παρά την ακραία φτώχια, έγραψαν κάποιες από τις πιο δυνατές σελίδες αλληλεγγύης ταϊζοντας τους χιλιάδες εξόριστους που στέλνονταν χωρίς προμήθειες να ζήσουν σε σκληρές συνθήκες πάνω στον άγριο, άγονο βράχο της Νικαριάς.

“Αυτή η συγκλονιστική αλληλεγγύη που έδειξαν οι νικαριώτες στους εξόριστους είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς. Χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο να σταθούμε σήμερα στο πλευρό των χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο και τη φτώχεια κινδυνεύοντας τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους στα νερά του Αιγαίου. Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την ώρα που η δίκη των ναζί της ΧΑ μπαίνει στην τελική της ευθεία, στις 15 του Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα πρέπει να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να σηκώσουμε τείχος αντιφασιστικής εγρήγορσης”, ήταν κάποιες από τις επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που έγινε στην εκδήλωση από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.