Εργατικό Κίνημα
Παιδεία-Υγεία μαζί στον αγώνα: Τα Νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

8/9/2017, Απεργιακή διαδήλωση νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/8, με τη συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών και εργαζόμενων, μόνιμων και συμβασιούχων, από τα νοσοκομεία Αγ. Σάββας, Αγ. Όλγα, Σωτηρία, Γεννηματάς, Ερυθρός, ΓΟΝΚ, Μεταξά, το ΠΕΔΥ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. 

Η περίοδος που ανοίγει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης περί “εξόδου από τα μνημόνια” και η οργάνωση των κινητοποιήσεων για την πραγματική έξοδο από αυτά, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό, έχουν μπροστά τους την οργάνωση της διαδήλωσης που καλεί η ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη στις 7/9, το πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ την επόμενη μέρα, τη συμμετοχή τους στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 15ης Σεπτέμβρη, αλλά και την οργάνωση μιας μεγάλης απεργιακής ημέρας στη Δημόσια Υγεία στις αρχές Οκτώβρη. 

Το ξεκίνημα με μια επιτυχημένη διαδήλωση την Παρασκευή 7/9, θα δώσει τον τόνο για τη συνέχεια. Η πρώτη επιτυχημένη αντίστοιχη διαδήλωση των υγειονομικών – παραμονή της ΔΕΘ – πριν από τρία χρόνια, σήμαινε την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου απεργιακών κινητοποιήσεων, σε όλη τη χώρα. Τα Καραβάνια της Υγείας, όπως ονομάστηκαν, δηλαδή οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που γίνονταν από πόλη σε πόλη, ανέδειξαν το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων που μαστίζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Κάθε επιτυχημένη παρουσία του Καραβανιού, έβαζε πιέσεις στις ομοσπονδίες να κλιμακώσουν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δοθούν λεφτά για την Υγεία, να γίνουν προσλήψεις, να μπλοκαριστούν απολύσεις. 

Η διαδήλωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη έχει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγήκε από τα μνημόνια αλλά οι τραγικές τους συνέπειες είναι εδώ. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι υπό κατάρρευση από τις ελλείψεις σε υλικά, χρηματοδότηση και προσωπικό, κλινικές να κινδυνεύουν με κλείσιμο και να λειτουργούν μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή να απειλούνται με απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι κι επικουρικοί.

Αν τα λεφτά πράγματι υπάρχουν, κι αυτό δείχνουν τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώνουν, είναι παραπάνω από δίκαια η απαίτηση να δοθούν για τις ανάγκες της πλειοψηφίας που μάτωσε τόσα χρόνια. Και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι οι πρώτοι που έχουν το δικαίωμα να το ζητάνε αυτό. Η ικανοποίηση αυτής της διεκδίκησης θα παιχτεί στους δρόμους, ξεκινώντας από αυτούς της Θεσσαλονίκης.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βάζει λεωφορεία από την Αθήνα για τη διαδήλωση των υγειονομικών στις 7/9 στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αναχωρήσουν στις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης 6/9 από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Μετά από πίεση του Συντονιστικού και παρά το γεγονός ότι η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ περιορίζεται στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, η ομοσπονδία καλύπτει όσους εργαζόμενους θέλουν να ταξιδέψουν από άλλες πόλεις προς της Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδήλωση.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα για επέμβαση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Είχα πολλά χρόνια να μπω ως ασθενής σε νοσοκομείο και μου έκανε αμέσως εντύπωση η έλλειψη προσωπικού. Από την έκδοση των εισιτηρίων μέχρι τις ουρές για τις εξετάσεις, δεκάδες ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είχαν έρθει από την επαρχία, περίμεναν στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν. 

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, γίνονταν ανυπόμονοι και πιεστικοί, όπως είναι φυσικό για ανθρώπους που βασανίζονται από τον καρκίνο και περιμένουν για να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες. Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες, να ακούσουν υπομονετικά τα προβλήματα των ασθενών, να δώσουν πρακτικές λύσεις. Γιατροί και νοσηλευτές, που τους έβλεπες να τρέχουν ασταμάτητα για να φροντίσουν αλλά και να παρηγορήσουν τον ηλικιωμένο, τον ανασφάλιστο, τον ανάπηρο. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς τους αφανείς ήρωες του ΕΣΥ, ότι ο αγώνας τους για προσλήψεις μπορεί να σώσει ζωές. 
 
Αξίζει να διαδηλώσουμε μαζί τους την Παρασκευή και το Σάββατο στη ΔΕΘ, για ένα σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και δεν θα τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους.
 
Μπάμπης Κουρουνδής