Οικονομία και Πολιτική
Ανασχηματισμός: Ψυχρολουσία για όσους περίμεναν “έξοδο” από τους συμβιβασμούς

Μια μέρα πριν τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νέος γενικός γραμματέας του κόμματος εκλέχτηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, φουντώνοντας τη φιλολογία ότι ο ανασχηματισμός προαναγγέλλει «αριστερή στροφή» στην κυβέρνηση. 

Ο ανασχηματισμός που ακολούθησε την επόμενη μέρα, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την παλιά γνωστή μέθοδο του «αριστερού φλας» για στροφή δεξιά: Η «μεταμνημονιακή αριστερή επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε την μεταγραφή στην κυβέρνηση νέων ονομάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που θήτευσαν ως υπουργοί όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. 

Η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Υγείας δίπλα στον Μάκη Βορίδη, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, ήταν η βουλευτής που συμμετέχοντας στην επιτροπή της Βουλής για την ρατσιστική βία είχε πει ότι «λαθρομετανάστες εισρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα, σαν κατσαρίδες» - κερδίζοντας τότε από το Left.gr τον τίτλο:  «Παπακώστα: Η Ζαρούλια της ΝΔ». 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που αναλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ήταν υπουργός Υγείας και ακολούθως αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση ΓΑΠ, θέση την οποία διατήρησε στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2012 οπότε καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο για να αποχωρήσει λίγο αργότερα από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι το «ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς».

Νέα υπουργός Πολιτισμού διορίστηκε η Mυρσίνη Ζορμπά. Μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού μετά τη Μεταπολίτευση, το χρονικό διάστημα 2009-2015 διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο Μάρκος Μπόλαρης (πέντε φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και ακολούθως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του  Παπαδήμου) επιστρέφει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπαίνοντας στη θέση του υφυπουργού Θρησκευμάτων.  

Ο Φώτης Κουβέλης αναβαθμίζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Παπαγγελόπουλος, ο «εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο αρχείο» όπως τον είχε χαρακτηρίσει η Ελευθεροτυπία, καθώς είχε καταγγελθεί σαν βασικός υπεύθυνος για το «πάγωμα» της διερεύνησης μιας σειράς υποθέσεων ανάμεσά τους οι παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία, η υπόθεση των υποκλοπών και η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, συνεχίζει σαν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Η επιλογή αυτών των «νέων» προσώπων στην κυβέρνηση σηματοδοτεί την προσπάθειά της να ανοιχτεί στα δεξιά της, στον χώρο της κεντροαριστεράς και της «λαϊκής» δεξιάς αποσκοπώντας σε ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Αυτήν τη δεξιά στροφή δεν μπορούν να την σκεπάσουν οι κραυγές της Νέας Δημοκρατίας που ενώ υπερφαλαγγίζει από τα δεξιά την κυβέρνηση πάνω σε ζητήματα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί με τις επιλογές του εγκαταλείπει τον αριστερό ριζοσπαστισμό του! 

Τα ονόματα της Παπακώστα, της Ξενογιαννακοπούλου ή του Κουβέλη, δημιουργούν αλλεργία στον κόσμο του 62% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Με αυτήν την έννοια, όσες συναινέσεις και να κερδίσει από τα πάνω, ο ανασχηματισμός του Τσίπρα δεν πρόκειται να ταπώσει τις αντιδράσεις ούτε του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ούτε αυτές που εκφράζονται στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ.