Εργατικό Κίνημα
Μια νίκη στη Ρόδο

Μετά από μια πολυήμερη απεργία μέσα στον Αύγουστο, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο πέτυχαν την υπογραφή σύμβασης που κατοχυρώνει το 8ωρο, την πληρωμένη υπερωριακή εργασία, πρόσθετη αμοιβή 75% για δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, χορήγηση επιδομάτων γάμου και τέκνων κ.α. 

Η απεργία ξεκίνησε το πρωί της 18ης Αυγούστου κι εξελίχθηκε σε διαρκείας μέχρι να υποχωρήσουν οι εργοδότες και να υπογράψουν ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τα αιτήματα των οδηγών. Τα αφεντικά από τη μεριά τους δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια. Προσέφυγαν στα δικαστήρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς η απεργία κρίθηκε νόμιμη. Προσπάθησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό αναγκάζοντας υπαλλήλους να δουλεύουν άυπνοι στο τιμόνι περισσότερες από 24ωρες σερί. Επιστράτευσαν ο,τι οχημα μπορούσαν – ακόμα και ΙΧ – για να μεταφέρουν τους τουρίστες. Προφανώς τίποτα δεν μπορούσε να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τη μαζική μεταφορά που προσφέρουν με την εργασία τους οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων και μάλιστα σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση κορυφώνεται. 

Η ανυποχώρητη στάση των απεργών, η σχεδόν καθολική συμμετοχή – περισσότεροι από 130 οδηγοί συμμετείχαν στην απεργία από τους συνολικά 160 - και η συμπαράσταση από σωματεία του νησιού, έφεραν τελικά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τη νίκη για τους απεργούς.