Περιβάλλον
Λευκίμμη: Αγώνας ενάντια στα σκουπίδια

Την άγρια καταστολή της αστυνομίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λευκίμμης που αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας και οργανώνουν μήνες τώρα μαζικές κινητοποιήσεις με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Προχθές το βράδυ (28/8), σε κινητοποίηση στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, είχαμε τη δυσάρεστη εξέλιξη του σοβαρού τραυματισμού ενός νεαρού άνδρα, που θα μπορούσε να είχε χάσει και τη ζωή του.

Μετά το θάνατο της Μαρίας Κουλούρη στις κινητοποιήσεις του 2008 ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, είναι σαφές ότι, δίχως αίμα, δεν μπορούν να επιβληθούν τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, με τη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων και του τοπικού κεφαλαίου.

Δίχως αίμα δεν μπορεί να γίνει πράξη ένα έργο εξόφθαλμα άδικο και παράνομο από την αρχή του, αλλά τώρα πια οι χειρισμοί για τη λειτουργία του γίνονται ακόμα εντονότερα άδικοι, παράνομοι και αντιδημοκρατικοί…

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον τραυματία. Επίσης, επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υποσταλούν οι σημαίες του πολιτικού, μαζικού, δημόσιου, αποφασιστικού αγώνα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις συνελεύσεων βάσης.

Θεωρούμε ότι πρέπει να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ, να κλείσουν όλες οι χωματερές, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δημόσιου εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης (που να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο) και διαλογής στην πηγή (άμεσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις).

Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει δικαίωση του λαού της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, την εργασία και το περιβάλλον”.