Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
15 Σεπτέμβρη: Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η αντιφασιστική αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη έρχεται μετά την μεγάλη εργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ. Η δεξιά και η ακροδεξιά, επιχειρούν να ξαναβγούν με το προσωπείο του διαμαρτυρομένου “πατριώτη” για το όνομα της Μακεδονίας και να χρησιμοποιήσουν τη ΔΕΘ σαν βήμα για κλιμάκωση της εθνικιστικής εκστρατείας για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Πρόκειται για απατεώνες που ενώ στηρίζουν τα μνημόνια με χέρια και με πόδια, ταυτόχρονα επιχειρούν με πατριδοκάπηλες κραυγές να αποπροσανατολίσουν την δυσαρέσκεια του κόσμου διοχετεύοντάς την στον εθνικισμό και το ρατσισμό. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν το δρόμο στις φασιστικές συμμορίες. Χρειάζεται να φράξουμε τον δρόμο στην ακροδεξιά, γι’ αυτό η διαδήλωση στην ΔΕΘ είναι ένα βήμα πηγαίνοντας προς τα μεγάλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 15 Σεπτέμβρη.

Για την καλύτερη οργάνωση της 15/9 οργανώνουμε σύσκεψη την Τρίτη 4/9 στο Εργατικό Κέντρο. Ήδη έχουμε τη στήριξη του σωματείου των εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο, της ΕΛΜΕ και του ΟΛΠ ενώ θα παρέμβουμε τόσο στην συνεδρίαση της εκτελεστικής του ΕΚΘ, στο σωματείο του ΨΝΘ, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης με τη στήριξη της παράταξης των Οικολόγων. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει και η νέα κοινή αφίσα, ενώ ήδη έχουμε στα χέρια μας το κάλεσμα της κινητοποίησης σε πολλές γλώσσες για να δώσουμε τη δυνατότητα και στους συντρόφους μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.α. αλλά και σε πρόσφυγες από τα στρατόπεδα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. 

Καλούμε όλο τον κόσμο των κινημάτων και της αριστεράς σε μαζική συμμετοχή για μια δυναμική και ενωτική αντιφασιστική διαδήλωση που θα απαιτήσει: “στη φυλακή οι νεοναζί, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες”.

Δήμητρα Κομνιανού


 

Ηράκλειο

Πάμε να οργανώσουμε τις 15 Σεπτέμβρη και στο Ηράκλειο με τη δύναμη και τον κόσμο που είδαμε και γνωρίσαμε σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος αλλά και στο πολύ μεγάλο Pride που οργανώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Ετοιμάζουμε σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολεία με μαθητές και μαθήτριες που έχουν μπει για τα καλά στην οργάνωση του 15/9 ενώ ετοιμάζουμε μεγάλες εξορμήσεις και στο πανεπιστήμιο τώρα που ανοίγουν οι σχολές με την εξεταστική. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους φοιτητές για να κατέβουν στην κινητοποίηση οργανωμένα με τους συλλόγους τους. 

Έχουμε κάνει εκτενείς αφισοκολλήσεις και έχουμε βάλει πανό για να δώσουν το αναγκαίο αντιφασιστικό στίγμα σε όλη την πόλη, ενώ ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με το σωματείο του ΠΑΓΝΗ για να στηρίξει την μεγάλη αυτή αντιφασιστική και αντιρατσιστική κινητοποίηση. Θέλουμε μαζί μας όλο τον κόσμο της αριστεράς της πόλης ώστε 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να κάνουμε ξεκάθαρό πως ούτε στο Ηράκλειο, ούτε στην Κρήτη: Δεν περνάει ο φασισμός.

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου


 

Χανιά

Στην πόλη μας η ανταπόκριση του κόσμου στη μεγάλη εξόρμηση και τη μικροφωνική που στήσαμε την προηγούμενη βδομάδα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δόθηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις και έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως τα Χανιά είναι πόλη αντιφασιστική.  Την προηγούμενη βδομάδα οργανώσαμε σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων από μια σειρά συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες της πόλης μας. Γενικά η συνολική εικόνα είναι πως η 15 Σεπτέμβρη έχει γίνει κεντρικό πολιτικό γεγονός στα Χανιά και έχει να κάνει με όλη τη δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα.

Σταθήκαμε στο πλευρό της Αλβανικής Κοινότητας όταν δέχτηκε τη ρατσιστική στοχοποίηση για τα μαθήματα Αλβανικών σε σχολείο των Χανίων. Σαν αποτέλεσμα της στάσης μας αυτής η Αλβανοί σύντροφοι και συναγωνιστές βρέθηκαν μαζί μας και οργανώσαμε κοινές δράσεις. Η κοινότητα των Αλβανών έχει βάλει μπροστά να δουλέψει για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και με απόφαση της στοχεύει σε οργανωμένη παρουσία στις 15/9. Αλβανοί οικοδόμοι βάλανε ψήφισμα στήριξης της κινητοποίησης στις 15/9 στο συνδικάτο οικοδόμων.

Τις επόμενες δυο βδομάδες έχουμε προγραμματίσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εξορμήσεων στα σχολεία που ανοίγουν για να κατεβάσουμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. 

Η πραγματικότητα είναι πως στα Χανιά έχουμε καταφέρει να κλείσουμε τα γραφεία των ναζί δυο φορές και υπάρχει η συνολική ενωτική εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος. 

Μαρία Καλιτσουνάκη

Αφισοκόλληση στα Χανιά

 


 

Πάτρα

Η αφίσα για τις 15 Σεπτέμβρη κυριαρχεί στους δρόμους της Πάτρας στέλνοντας μήνυμα αντιφασιστικής αντίστασης. Την Παρασκευή 31/8 καλέσαμε και στην Πάτρα σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης με την συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και κόσμου από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ.  

Έχουμε ετοιμάσει ένα δυνατό πρόγραμμα εξορμήσεων για τις δυο βδομάδες που έχουν απομείνει. Επίσης έχουμε απευθυνθεί σε σειρά σωματείων που θα στηρίξουν την κινητοποίηση όπως η τοπική ΕΛΜΕ, το παράρτημα της ΕΜΔΥΔΑΣ στην Πάτρα, το σωματείο των εργαζόμενων στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και το σωματείο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο του Ρίου και την ΕΙΝΑ. Μέσα στις επόμενες μέρες θέλουμε να απευθυνθούμε και στο Εργατικό Κέντρο που ελέγχει το ΠΑΜΕ, ενώ τη συμμετοχή της έχει δηλώσει και η ΛΑΕ.

Νεκτάριος Χάινταρ


 

Γιάννενα

Στις επόμενες δυο βδομάδες, στην τελική ευθεία της μεγάλης κινητοποίησης για τις 15 Σεπτέμβρη, μπαίνουμε σε μια πολύ γόνιμη περίοδος, αφού ανοίγουν τόσο τα σχολεία όσο και οι σχολές. Είναι καθοριστικό να δώσουμε το στίγμα της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής αντίστασης στη νεολαία της πόλης μας, ενώνοντας και από τα Γιάννενα τις φωνές μας με τους δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες που βγαίνουν στους δρόμους όλης της Ευρώπης ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και την ρατσιστική κατρακύλα της ΕΕ. 

Ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις στα καμπς των προσφύγων. Στον Κατσικά ζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 500 Κούρδοι, Σύριοι, Αφγανοί που θέλουμε να κατέβουν και να διαδηλώσουν μαζί μας. Ταυτόχρονα κινητοποιούμε και την σημαντική κοινότητα των Πακιστανών που υπάρχει στην πόλη μας.  

Έχουμε την εμπειρία από αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο παρελθόν με την δυναμική παρουσία των προσφύγων από το καμπ στον Κατσικά αλλά και μεταναστών από τις διάφορες κοινότητες της πόλης να διαδηλώνουν στέλνοντας μήνυμα κοινής ενωτικής δράσης μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.

Στις 15 του Σεπτέμβρη και από τα Γιάννενα θα στείλουμε κοινό μήνυμα με το αντιφασιστικό κίνημα διεθνώς. Στη φυλακή οι φασίστες – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Λουίζα Γκίκα


 

Βόλος

Στην τελική ευθεία πριν την κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους μαθητές στα σχολεία αλλά και τους φοιτητές στις σχολές με μεγάλες εξορμήσεις που θα καλούν στην σημαντική αντιφασιστική κινητοποίηση. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τους συντρόφους από την Πακιστανική κοινότητα που με προκηρύξεις στα Ουρντού ώστε να μπορέσουν να κάνουν εξορμήσεις στους χώρους τους, στα σπίτια τους και στα τζαμιά τους καλώντας τον κόσμο τους να κατέβουν στην διαδήλωση με δικό τους πανό. 

Έχουμε προγραμματίσει την παρέμβασή μας στο νοσοκομείο της πόλης ζητώντας τη στήριξη του σωματείου ενώ οργανώνουμε σειρά δράσεων και εξορμήσεων στο κέντρο της πόλης για να επικοινωνήσουμε με τους Βολιώτες και να καλέσουμε όλο τον κόσμο στον πανελλαδικό αντιφασιστικό ξεσηκωμό στις 15/9, πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κωνσταντίνα Χήρα


 

Ξάνθη

Στα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το αντιφασιστικό κίνημα διανύει μια κρίσιμη περίοδο μαζικών αγώνων για να βάλουμε φρένο στη φασιστική απειλή. Τα ακροδεξιά ανοίγματα της ΕΕ μετά την τελευταία Σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό με ακόμα πιο ερμητικό κλείσιμο των συνόρων, το σφιχταγκάλιασμα της παραδοσιακής δεξιάς με τη ρατσιστική ατζέντα και η προσπάθεια των φασιστικών συμμοριών να βάλουν πόδι στους δρόμους της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας συνάντησαν παντού σαρωτική απάντηση. 

Με την ορμή και την έμπνευση των μεγάλων αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων βγαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε στις 15 Σεπτέμβρη και στην Ξάνθη μια μεγάλη διαδήλωση για να στείλουμε μήνυμα καταδίκης των ναζί της Χρυσής Αυγής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Την ίδια μέρα που χιλιάδες αντιρατσιστές θα διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, αλλά και στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Οργανώνουμε καλώντας τις αμέσως επόμενες μέρες σύσκεψη φορέων και συνδικάτων, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις πλατείες και αφισοκολλήσεις για την προβολή της διαδήλωσης.

Παντελής Αποστολίδης