Εργατικό Κίνημα
Η μάχη του Πειραιά: Απεργία στα πλοία!

Με τη διήμερη απεργία των ναυτεργατών ξεκίνησε ο Σεπτέμβρης. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Δίπλα στο αίτημα για αυξήσεις οι ναυτεργάτες βάζουν ζητήματα που παλεύουν εδώ και καιρό, όπως αυτά των διαρκώς μειούμενων οργανικών συνθέσεων (πόσοι εργάζονται στο πλοίο), του ασφαλιστικού και των πετσοκομμένων συντάξεων, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο κλπ.

Αρχικά είχε οριστεί 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη. Στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αποφασίστηκε η κλιμάκωση με νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 4/9. 

“Η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 99%” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αποστόλης Μπανάσιος, μέλος της ΠΕΝΕΝ. “Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ήταν όλοι σύμφωνοι στην πρόταση για συνέχιση της απεργίας. Απεργούμε αρνούμενοι να εμπλακούμε στα παζάρια για αύξηση 1%. Τόσα εκατομμύρια βγάζουν οι εφοπλιστές κι από το 2011 δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ αύξηση. Κι όχι μόνο αυτό αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι μισθοί μας μειώθηκαν κιόλας. Χώρια τα φαινόμενα να έχουν δουλέψει συνάδελφοι ακόμα και 8 μήνες απλήρωτοι. Και δεν είναι μόνο το μισθολογικό. Υπερασπιζόμαστε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας μας και το να δουλεύουμε ασφαλείς. Μέσα στο καλοκαίρι χάσαμε δυο συναδέλφους. Άλλος συνάδελφος έχασε τα πόδια του. Σήμερα μου είπαν ότι άλλος συνάδελφος λιποθύμησε. Τόσοι συνάδελφοι κινδύνευσαν με τη φωτιά στο Ελ.Βενιζέλος. Αυτά έχουν να κάνουν με την υπερεργασία, με το γεγονός ότι στα καράβια δουλεύουν όλο και λιγότεροι. Δεν υπάρχει ναύτης που να δουλεύει κάτω από 14 ώρες. Σε κάποια καράβια φτάνουν και τις 19 ώρες σερί εργασία. Και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες”. 

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: “Η απεργία των ναυτεργατών που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη χρειάζεται να στηριχθεί από όλους τους εργαζόμενους για να νικήσει. Είναι μια από τις πιο σημαντικές μάχες που δίνει το εργατικό κίνημα, για να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κόντρα στην αδιαλλαξία των εφοπλιστών” τονίζει σε προκήρυξη που εξέδωσε μετά την απόφαση για νέα 24ωρη απεργία. “Οι ναυτεργάτες δεν δίνουν μόνοι τους την μάχη για αυξήσεις. Ακριβώς δίπλα οι Λιμενεργάτες της Cosco ξεκινάνε και αυτοί την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη απεργίες για να κερδίσουν και αυτοί συλλογική σύμβαση με αυξήσεις απέναντι στην αδιαλλαξία της σκληρής εργοδοσίας, την απεργοσπασία, τους τραμπουκισμούς... 

Γι’ αυτό είναι ανάγκη, η μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες και οι λιμενεργάτες στον Πειραιά να στηριχτεί από όλους. Χρειάζεται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να προχωρήσει άμεσα σε Παμπειραϊκή Απεργία και να ενώσει τον αγώνα των Λιμενεργατών και των Ναυτεργατών σε ένα κοινό μέτωπο που θα τσακίσει την εργοδοτική αδιαλλαξία και θα ανοίξει άλλους δρόμους συνολικά για το εργατικό κίνημα” καταλήγει μεταξύ άλλων. 

• Την αναστολή της απεργίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική της ΠΝΟ το μεσημέρι της Τρίτης 4/9, αποδεχόμενη τη νέα πρόταση των εφοπλιστών για 2% αύξηση αναδρομικά από 1/1/2018. “Για εμάς δεν έκλεισαν τα προβλήματα. Οι αυξήσεις αυτές είναι ψίχουλα. Χρειάζεται να ξαναβγούμε σε κινητοποιήσεις για να τα κερδίσουμε όλα”, μας είπε ο Α. Μπανάσιος σε επικοινωνία που είχαμε μετά την απόφαση της ΠΝΟ. Εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων στη συνεδρίαση της ΠΝΟ (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, Στέφενσον, ΠΕΕΜΑΓΕΝ), διαφώνησαν με την αναστολή και πρότειναν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.