Εργατικό Κίνημα
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Με την επαναστατική Αριστερά μπροστά οργανώνουμε τις “μεταμνημονιακές” μάχες

Μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια με απεργούς της Cosco

Την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με κεντρικό θέμα την παρέμβαση της επαναστατικής αριστεράς στις μάχες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος όλη την επόμενη περίοδο. Στη διαδικασία συμμετείχαν σύντροφοι και συντρόφισσες από όλη τη χώρα.

Τη συζήτηση “Η «μεταμνημονιακή» περίοδος και η επαναστατική αριστερά” άνοιξε, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΚ, η Μαρία Στύλλου. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγιναν πάνω από σαράντα τοποθετήσεις, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύουμε σε αυτές τις σελίδες.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, 31/7


 

Στους χώρους δουλειάς

Οι μάχες του εργατικού κινήματος βρέθηκαν στο κέντρο της συζήτησης. Μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες περιέγραψαν πως η ριζοσπαστικοποίηση στους εργατικούς χώρους χτυπάει κόκκινο και είναι η βάση για την οργάνωση των αγώνων. Τα παραδείγματα από τα νοσοκομεία είναι ενδεικτικά.

“Μέσα στους εργατικούς χώρους ο κόσμος βράζει”, είπε ο Κώστας Κ., από τον Άγιο Σάββα, “Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες από πριν, κανείς δεν περιμένει πότε ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε παροχές. Αυτό τροφοδοτεί τις μάχες σε όλα τα επίπεδα και η δική μας παρέμβαση μπορεί να είναι απελευθερωτική και καθοριστική. Πρώτο παράδειγμα από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ την περασμένη Δευτέρα. Σε ένα αδιέξοδο σκηνικό κόντρας και καταγγελιολογίας μεταξύ των παρατάξεων, η τοποθέτησή μας αναφέρονταν στους αγώνες με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ προτρέποντας όλους να αποφασίσουν ότι και οι γιατροί καλύπτονται να ανέβουν στη διήμερη κινητοποίηση των νοσοκομείων στη ΔΕΘ. Δεύτερο παράδειγμα πάλι από το ίδιο ΔΣ και το αίτημά μας να ενισχύσει η ΕΙΝΑΠ, ως συνέχεια της απόφασής της για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, με 500 ευρώ την ΚΕΕΡΦΑ. Έγινε πολιτική αντιπαράθεση με τους δεξιούς και το ΠΑΣΟΚ, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και όλη η αριστερά, από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΚΚΕ, το στήριξε και πέρασε. Στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων την επόμενη μέρα, κόσμος από οκτώ νοσοκομεία, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι συζητούσαμε πώς θα συνεχίσουμε τις απεργίες το επόμενο διάστημα”.

Αιτήματα

“Είμαι μέλος στο ΣΕΚ λίγο καιρό”, ξεκίνησε ο Μούσα, από την Ιορδανία, από το νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, σε μια παρέμβαση που έκανε τους συντρόφους να τον χειροκροτούν συγκινημένοι. Αναφέρθηκε στα αιτήματα του εργατικού κινήματος για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αλλά και στο ρόλο του Συντονιστικού των Νοσοκομείων σε αυτές τις μάχες. Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στους εργατικούς χώρους, περιγράφοντας προσωπική εμπειρία ρατσιστικής επίθεσης που δέχτηκε στο νοσοκομείο λόγω της καταγωγής του και της προσπάθειάς του να υπερασπίσει τους πρόσφυγες. 

“Ζητώντας συμπαράσταση απευθύνθηκα στην ΚΕΕΡΦΑ”, είπε, “Η συμπαράσταση των συντρόφων ήταν πραγματικά συγκλονιστική, σημαντική και διαρκής. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε το κίνημα να δυναμώσει κι άλλο, να συνεχίσει να αμφισβητεί την εξουσία του καπιταλισμού και να την ανατρέψει. Το κόμμα πάει μέσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να πειστούν, να οργανωθούν και να συνδεθούν μαζί μας ολόκληρη η εργατική τάξη και τα φτωχά εργαζόμενα στρώματα. Μέσα στην μαυρίλα του φασισμού, του ρατσισμού και των μνημονίων, η δράση του κόμματος είναι μπροστά. Να αξιοποιούμε την Εργατική Αλληλεγγύη και τα άλλα έντυπα, να αυξάνουμε την κυκλοφορία τους, να διευρύνουμε συνεχώς τον πολιτικό μας περίγυρο, να μπαίνουμε μπροστά σε συνδικάτα, σε επιτροπές αγώνα, στους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων εργατών, νεολαίας, φοιτητών, γυναικών, μεταναστών, προσφύγων, παντού”.

“Τον Ιούνη δώσαμε μια διπλή μάχη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης”, είπε ο Γιάννης Κ., από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, “Τις εκλογές στο Σωματείο στο Ιπποκράτειο και στο ΔΣ της ΕΝΙΘ. Κερδίσαμε μια έδρα στο Ιπποκράτειο με παράταξη που συγκροτήσαμε μέσα σε μια βδομάδα, με πέντε υποψήφιους, με συμμετοχή και συμβασιούχων ΟΑΕΔ. Ήταν μια επιτυχία που στηρίχτηκε όχι μόνο στον κόσμο που μας ήξερε από παλιά, αλλά και στις μάχες που έχουμε δώσει το τελευταίο διάστημα πχ με τους επικουρικούς. Στο ΔΣ του Σωματείου την προηγούμενη Τρίτη όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να οργανώσουμε την κινητοποίηση στις 7 Σεπτέμβρη, ότι τώρα είναι ευκαιρία για αγώνες. Επίσης, η πρόταση για τις 15 Σεπτέμβρη πέρασε αμέσως. Δεν πρέπει να υποτιμάμε κανέναν. Οι συμβασιούχοι είναι μπροστά αυτή τη στιγμή και συζητούν για κινητοποιήσεις και κάνουν βήματα οργάνωσης. Στη σύσκεψή μας την περασμένη Τρίτη συμμετείχαν συμβασιούχοι από το Ιπποκράτειο και το Ψυχιατρείο αλλά και την Κατερίνη. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων είναι δύναμη που την αναγνωρίζουν όλοι”.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από εργαζόμενους/ες στο Γεννηματά, τον Ερυθρό, το Σωτηρία, το Μετρό, το ΥΠΠΟ, την ιδιωτική Υγεία και πολλούς ακόμα εργατικούς χώρους.


 

Δρούμε ενωτικά

Οι παρεμβάσεις σε χώρους και γειτονιές, καθώς και η ανοιχτή, ενιαιομετωπική δράση των επαναστατών με όλο τον κόσμο που θέλει να παλέψει, ήρθαν ως ανάγκη και προσανατολισμός σε πολλές τοποθετήσεις.

“Η εργατική τάξη είναι ο ιστορικός νεκροθάφτης του καπιταλισμού, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει τάξη για τον εαυτό της” είπε ο Νίκος Σ., από το ΜΕΤΡΟ, “Μεταφέροντάς το αυτό στον εργασιακό μου χώρο, το ΜΕΤΡΟ, νομίζω χρειαζόμαστε εντονότερη παρέμβαση στους εργαζόμενους προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει ο κόμβος των Σεπολίων, το αμαξοστάσιο και ο σταθμός, σαν τόπος παρέμβασης. Είναι κομβικό σημείο, από εκεί περνάει όλο το προσωπικό του ΜΕΤΡΟ, το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, είναι επίσης κέντρο των ηλεκτροδηγών, είναι αφετηρία λεωφορείων με οδηγούς του ΟΑΣΑ, έχει μεγάλο σχολικό συγκρότημα ακριβώς δίπλα στην πύλη και δίνει δυνατότητα για ζύμωση και επαφή όλου αυτού του κόσμου. Είναι σημαντικό να παρεμβαίνουμε με την εφημερίδα και το περιοδικό”.

“Μεγάλο κομμάτι προσφύγων και μεταναστών έχει μπει πια στους αγώνες για ανοιχτές πόλεις και σχολεία, ενάντια στα στρατόπεδα και όλες τις επιθέσεις της Ευρώπης-Φρούριο” είπε η Εύα Η., εργαζόμενη σε ΜΚΟ και περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες κράτησης στη Μόρια, τη Θήβα, τη Μαλακάσα και αλλού. Στη συνέχεια έφερε τις εικόνες της αντίστασης των προσφύγων τόσο στα στρατόπεδα όσο και στις πόλεις όπως με την κατάληψη στην Ακομινάτου, αλλά και τις μάχες των εργαζόμενων στις ΜΚΟ ενάντια στις απολύσεις και τις άλλες επιθέσεις των εργοδοτών τους. Και έκλεισε με τις δράσεις του ΣΕΚ στους Αμπελόκηπους και το Γκύζη που βρίσκουν μαζική ανταπόκριση και βάζουν τις βάσεις για μεγάλη συμμετοχή στις 15 Σεπτέμβρη και για όλους τους αγώνες στη συνέχεια.

Ευκαιρίες

“Χρειάζεται να βαθύνουμε την πολιτική συζήτηση, για τους αγώνες που χρειάζονται σήμερα αλλά και για την προοπτική”, είπε ο Κώστας Π., εργαζόμενος στην ιδιωτική Υγεία, “Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας με τη ΔΕΘ και τις 15 Σεπτέμβρη. Στην ιδιωτική υγεία η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανιστεί ως φιλεργατική και προοδευτική μέσα από την κρατικοποίηση δήθεν του Ερρίκος Ντυνάν που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό για την εκποίηση της κλινικής. Στην πραγματικότητα, το Ωνάσειο έχει καταθέσει πρόταση και θα συνεχίσει με το να κάνει την κλινική δωρεά στην κυβέρνηση όπως με το Ίδρυμα Νιάρχος. Έπαιξε ρόλο ότι κάναμε εξόρμηση εκεί με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, δώσαμε πολλές εφημερίδες, μαζέψαμε υπογραφές για τις 15 Σεπτέμβρη σε ένα χώρο που είναι σχεδόν μεσοτοιχία με τα γραφεία των ναζί στη Μεσογείων κι όλο αυτό κατέληξε και σε συνάντηση στα γραφεία του Σωματείου και στο να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση”.

“Με αφετηρία τις 15 Σεπτέμβρη προγραμματίζουμε να πάμε σε διάφορους χώρους, νοσοκομεία, δημαρχεία κλπ”, είπε η Ιόλη Μ., από το Ζωγράφου, “Επειδή ο φασισμός δεν κάνει εξαιρέσεις, οι φασίστες θέλουν να διώξουν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, ΛΟΑΤΚΙ+, χρήστες, άστεγους, σε όλους που απειλούνται. Για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να κινητοποιηθούν”.

“Οι πυρήνες στα Βόρεια εμπιστευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα κόσμο έξω από εμάς, από σχολεία, από τη γειτονιά, από τους εργατικούς χώρους, από τις δημοτικές κινήσεις, από παντού, να δουλέψουμε μαζί και αυτό είχε επιτυχία με μαζικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλη και νέα μέλη”, είπε ο Ορέστης Η., από τα Βριλήσσια, “Αυτό με τη σειρά του έφερε αλλαγές στους πυρήνες με μεγαλύτερη συμμετοχή στις συζητήσεις, στις εξορμήσεις και τις άλλες δράσεις αλλά και νέα ανοίγματα. Νεολαίος εργαζόμενος που θα φέρει όλη την παρέα του στις 15 Σεπτέμβρη και θα πάμε μαζί σε μαθητική συναυλία στα Βριλήσσια μέσα στην εβδομάδα για να ενημερώσουμε, μαθήτρια που θα κατεβάσει το σχολείο της που είναι στην Πεντέλη και μας ανοίγει έτσι μια νέα γειτονιά. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα ριζοσπαστικοποιεί συνέχεια νέο κόσμο που μπορούμε να κερδίσουμε στην επαναστατική προοπτική. Να αξιοποιήσουμε τα μαρξιστικά φόρουμ γι' αυτό”.


 

Η Εργατική Αλληλεγγύη μας συνδέει

Ο ρόλος της Εργατικής Αλληλεγγύης ως ο κρίκος που συνδέει τις μάχες και τις στηρίζει πολιτικά ενώ ταυτόχρονα προβάλει την προοπτική, τονίστηκε σε πολλές παρεμβάσεις.

“Η συζήτηση για την οργάνωση στο επαναστατικό κόμμα θα γίνεται παντού το επόμενο διάστημα”, είπε ο Δημήτρης Τ., από τα Πετράλωνα, “Φάνηκε ήδη στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλη, φαίνεται στις εξορμήσεις στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους τώρα. Το δίκτυο της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι κρίσιμο για να συνδεόμαστε με όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα είναι το πρόγραμμα των εργατών και γι' αυτό κάθε φορά που ανοίγει μια μάχη η διακίνησή της ανεβαίνει αμέσως. Γιατί έχει τις απαντήσεις. Χρειάζεται να φτάνει σε όλα τα μέλη και να ανοίγουμε αμέσως παρέμβαση στο χώρο τους. Στα Πετράλωνα το κάναμε με νέο σύντροφο στην Επιθεώρηση Εργασίας που μας έφερε σε επαφή με πολύ κόσμο. Να κάνουμε τις εξορμήσεις στις γειτονιές πιο μεγάλες και δυνατές”.

“Η δυναμική είναι πολύ μεγάλη και για τους δύο πυρήνες του Ηρακλείου”, είπε ο Γιάννης Β., από το Ηράκλειο Κρήτης, “Με αφορμή τις 17 Μάρτη φέτος γνωρίσαμε αρκετούς μαθητές και έχουμε την εμπειρία ότι ο κάθε μαθητής μπορεί να κατεβάζει ολόκληρο το σχολείο του σε μια διαδήλωση.

Στις σχολές είμαστε ήδη ριζωμένοι και αναγνωρίσιμη δύναμη, χρειάζεται ξανά προσπάθεια και παρέμβαση στους πρωτοετείς και όλους τους φοιτητές. Και με εργαζόμενους έχουμε ήδη ανοίγματα και σχέσεις. Μόνο με την Εργατική Αλληλεγγύη όμως γίνεται το δέσιμο όλων αυτών των κομματιών, μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων”.

“Πλημμύρες και φωτιές χτύπησαν φέτος και τα Χανιά”, είπε η Μαρία Κ., από τα Χανιά, “Και από τύχη δεν είχαμε θύματα. Η εφημερίδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε μας για το τι σημαίνουν περικοπές, τα πλεονάσματα και τι διεκδικούμε. Η εικόνα που έφερνε με τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήταν στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του κόσμου ήταν πολύτιμη ενάντια στο ρατσισμό. Οργανώνουμε τις 15 Σεπτέμβρη με την εμπειρία και τα ανοίγματα που είχαμε για τις 17 Μάρτη, για παράδειγμα με την αλβανική κοινότητα. Η συζήτηση που οργανώσαμε για το Pride έδειξε ότι ήταν ανάγκη του κόσμου να συζητήσει για τα θέματα του σεξισμού και της καταπίεσης. Χρειάζονται πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, να συνεργαζόμαστε με περισσότερο κόσμο, οι πυρήνες μας να είναι πιο ανοιχτοί και να αξιοποιούμε πιο συστηματικά νέους χώρους”.

“Η 15 Σεπτέμβρη είναι μεγάλος σταθμός”, είπε ο Νίκος Α., από την Κυψέλη, “Στην εκδήλωση του Ιούλη συμμετείχαν μετανάστες, κόσμος της γειτονιάς και όλης της αριστεράς όπως συντρόφισσες από την Ανοιχτή Πόλη. Στις εξορμήσεις μας στους εργατικούς χώρους έχουμε γνωρίσει πολύ κόσμο και έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο της Εργατικής Αλληλεγγύης πολύ σημαντικό. Παράδειγμα είναι τα δικαστήρια και το ΙΚΑ. Το ίδιο ισχύει στις εβδομαδιαίες εξορμήσεις μας στην πλατεία που έχουμε μαζί μας συντρόφους μετανάστες. Η προβολή της κινητοποίησης είναι σημαντική, οι αφισοκολλήσεις και οι εξορμήσεις την εξασφαλίζουν”.


 

Ξεσηκώνουμε τις σχολές

Αυτό ήταν το κοινό μοτίβο των φοιτητών και των φοιτητριών του ΣΕΚ στη φοιτητική σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος.

“Αύριο ανοίγουν οι σχολές και είμαστε εκεί για να υποδεχτούμε τους φοιτητές και τους απεργούς καθηγητές που αποφάσισαν απεργία 3 και 4 Σεπτέμβρη”, ξεκίνησε ο Παντελής Π., που άνοιξε τη συζήτηση. Αφού μίλησε για το τι σήμαιναν οκτώ χρόνια μνημονιακών επιθέσεων στα πανεπιστήμια, έφερε την εικόνα της αντίστασης που ξεδιπλώθηκε και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. “Σε κάθε σχολή έγιναν αγώνες, συνελεύσεις, συλλαλητήρια”, είπε, “Θα είναι κάτι που θα έχει συνέχεια φέτος γιατί οι προσδοκίες ότι θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς αγγίζουν και τα πανεπιστήμια και είναι μεγάλες.

Από αύριο γεμίζουμε τις σχολές με τις αφίσες τόσο για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει το σύνθημά μας 'οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες' όσο και για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη ξεσηκώνοντας τις σχολές. Θέλουμε ένα μεγάλο φοιτητικό μπλοκ στις 15 Σεπτέμβρη στην Αθήνα αλλά και στις άλλες πόλεις. Είναι μια μάχη που θα έχει συνέχεια όλο το επόμενο διάστημα”. Και έκλεισε με ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες με παρεμβάσεις αλλά και συζητήσεις, όπως για τη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, για την εξέγερση και την επαναστατική αριστερά με αφορμή το Πολυτεχνείο, τα 100χρονα του ΣΕΚΕ και της Γερμανικής επανάστασης.

Πρώτη μάχη

Τη σημασία που έχουν τα συλλαλητήρια στις 15 Σεπτέμβρη ως η πρώτη μάχη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ανέδειξε ο Νεκτάριος Χ., από την Ιατρική Πάτρας, λέγοντας ότι “θα καθορίσει το κλίμα της επόμενης χρονιάς μέσα στις σχολές”. “Η αριστερά είναι κυρίαρχη δύναμη στη σχολή μου”, είπε ο Αντέμ Χ., από το Παιδαγωγικό Αθήνας, “και χρειάζεται να κινηθούμε ανοιχτά από αύριο, να δημιουργήσουμε πανικό για τις 15 Σεπτέμβρη”. “Οι φοιτητές είναι αντιφασίστες και αντιρατσιστές”, συνέχισε η Σοφία Σ., από την ίδια σχολή. “Ξεκινάμε από αύριο με την αφίσα και την προκήρυξη για τις 15 Σεπτέμβρη και στόχο να απλώσουμε τις ιδέες μας και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας”.

“Το περσινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο το ίδιο διάστημα έπαιξε ρόλο για να έχουμε τη μεγαλύτερη ομάδα τα τελευταία χρόνια στη σχολή μου”, είπε ο Μηνάς Χ., από τη Φιλοσοφική Αθήνας, “Το ίδιο θα κριθεί φέτος. Το ΣΕΚ στις σχολές οργανώνει μέσα στα πανεπιστήμια όλα όσα οργανώνει το κόμμα έξω από τα πανεπιστήμια και με τον ίδιο τρόπο. Οι σχολές είναι προνομιακό πεδίο για τους επαναστάτες γιατί η ριζοσπαστικοποίηση είναι μεγάλη. Να μην αφήσουμε τη δεξιά να ανακάμψει πάνω στην απογοήτευση από το ΣΥΡΙΖΑ, να χτίσουμε το ΣΕΚ και την επαναστατική αριστερά”.

“Ο ρόλος μας σαν ΣΕΚ ήταν κεντρικός πέρσι για να βγει κίνημα καταλήψεων στα ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στις επιθέσεις Γαβρόγλου”, είπε η Βασίλεια Χ., από τη ΣΓΤΚΣ, “και σε αυτό το δρόμο να συνεχίσουμε”. “Να είμαστε ανοιχτοί σε όλους και να επιμένουμε στην πολιτική συζήτηση με την Εργατική Αλληλεγγύη”, είπε η Μαριλένα Κ., από το Πάντειο. Στη σημασία της διακίνησης της εφημερίδας αναφέρθηκαν πολλοί ακόμα σύντροφοι και συντρόφισσες από σχολές της Αθήνας, του Βόλου, του Ηράκλειου Κρήτης.