Γράμματα και σχόλια
Βόλος: Κάτω τα χέρια από το νερό

Λίγες μόνο ημέρες μετά την περιβόητη «έξοδο από τα μνημόνια», η κοινωνία του Βόλου βρίσκεται ίσως πιο κοντά από ποτέ αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ (ύδρευση-αποχέτευση).

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής, εδώ και μήνες, είναι η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και για να το πετύχει αυτό θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αδυναμίας λειτουργίας, υποβάθμισης και υπονόμευσης των υπηρεσιών της προκειμένου η ιδιωτικοποίηση να έρθει ως “ώριμο φρούτο” και ταυτόχρονα να καλυφθεί πίσω από την πρόταση “αγοράς” της εταιρίας από το δήμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας: “Είναι ένα σχέδιο που ουσιαστικά μετατρέπει το δήμο σε επιχείρηση, που θα εκτοξεύσει το κόστος κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα μοιράσει αργά ή γρήγορα, τμηματικά ή συνολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες εργολάβους. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ σε συνδυασμό με τα σχέδια που απεργάζονται για την καύση σκουπιδιών, η δημοτική αρχή επιδιώκει να αναβαθμίσει την οικονομική της διαπλοκή με μεγάλους μονοπωλιακούς κολοσσούς και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που αδιαφορούν εξ ολοκλήρου για τις κοινωνικές ανάγκες.”

Συγκεκριμένα στις 24/8 το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο τέλεσαν από κοινού ο μηχανισμός της δημοτικής αρχής, η ιδιωτική υπηρεσία security και δυνάμεις της αστυνομίας φανερώνει πως υπάρχει μεγάλη βιασύνη και αγωνία για την υλοποίηση των σχεδίων εκκαθάρισης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ. Οι συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και είναι περιφρουρημένες.

Κατάρρευση

Ο Α. Μπέος κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι με τις διεκδικήσεις τους ευθύνονται για την κατάρρευση της επιχείρησης και είπε ότι δεν χρειάζεται συγκεκριμένος λόγος για να δικαιολογηθεί η εκκαθάριση. Έχει ήδη αποκαλέσει «κοπρίτες» τους πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, περιτριγυρισμένος από αστυνομικούς και μπράβους του.

O Σύλλογος εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές φίμωσης των πολιτών και κάνει λόγο για “ορατό κίνδυνο ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας”.

Οι άνθρωποι του Μπέου έφτασαν στο σημείο να καταθέσουν μήνυση κατά του δημοτικού συμβούλου και αγωνιστή Ν. Κανελλή ο οποίος σε ένα πρωτοφανές για τα χρονικά του Βόλου γεγονός, συνελήφθη μέσα στο δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης. Ουσιαστικά η σύλληψη έγινε, πάνω στον πανικό τους, διότι ήθελαν να διακοπεί η συζήτηση για το νερό, καθώς ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο δημαρχείο ήθελε να πάρει τον λόγο. 

 Η “Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό” σε συνεργασία με κομμάτια της αριστεράς μετά από σύσκεψή της ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και κινηματικού χαρακτήρα. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζει η οργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης τον Οκτώβρη, όπου χρειάζεται να συνδέσουμε το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ με τον κόσμο που παλεύει για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Δε θέλουμε ούτε δήμο – επιχείρηση, ούτε δημοτικές επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ούτε ιδιώτες να διαχειρίζονται προς όφελος τους τα κοινωνικά αγαθά. Παλεύουμε για κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες προσβάσιμα και ελεύθερα σε όλη την κοινωνία, που η διαχείρισή τους να ελέγχεται από την κοινωνική πλειοψηφία.