Εργατικό Κίνημα
Η μάχη του Πειραιά: Απεργία και στην Cosco!

Εργάτες της Cosco υπερψηφίζουν την πρόταση για απεργία στις αρχές Ιούνη

Η ώρα της απεργιακής σύγκρουσης έφτασε ξανά για τους εργάτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Το ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο των εργαζομένων που δίνει τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, καλεί σε απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη και σε περιφρούρησή της από τις 6 το πρωί. 

Τρεις μήνες μετά την απεργία που ανάγκασε την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν το ίδιο όπλο με το οποίο έφτασαν μέχρι εδώ. Από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν αλλεπάλληλες προσπάθειες της εργοδοσίας να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση και να διαλύσει τη συλλογική δύναμη των εργατών, φτάνοντας στο σημείο να στήσει απεργοσπαστικό σωματείο και να επιτεθεί με φυσική βία στον πρόεδρο του ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκου Μπεκρή. 

“Εμείς απαντάμε με απεργία” λέει ο Μάρκος Μπεκρής στην Εργατική Αλληλεγγύη. “Το είχαμε πάρει απόφαση, αλλά εξαντλήσαμε πρώτα όλα τα περιθώρια συζήτησης. Για ό,τι γίνει από δω και πέρα ευθύνη έχει ξεκάθαρα η Cosco. Η απεργία έχει προοπτική κλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε αν δεν κάνει πίσω η εργοδοσία. Οι τελευταίες αντιπροτάσεις της μίλαγαν για μηδενικές αυξήσεις, ενώ προσπαθούσαν να μας διασπάσουν βάζοντας την προοπτική της πλήρους απασχόλησης μόνο για μερικές δεκάδες εργαζόμενους το χρόνο. Τις απορρίψαμε σε γενική συνέλευση που κάναμε την Παρασκευή και πήραμε την απόφαση για απεργία”. Ζητήσαμε από το Μ.Μπεκρή να σχολιάσει το γεγονός ότι την ίδια βδομάδα το λιμάνι του Πειραιά θα δει δυο μαζικές απεργίες, αυτή των ναυτεργατών κι αυτή των λιμενεργατών της Cosco. “Εμείς είμαστε ξεκάθαρα με τους ναυτεργάτες. Συνάδελφοι βρέθηκαν μαζί με τους απεργούς τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως όλα δείχνουν οι εργάτες στο Λιμάνι θα οδηγήσουμε τις εξελίξεις με τις απεργίες μας” υπογράμμισε.  

Συμπαράσταση

Οι λιμενεργάτες καλούν όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό τους. “Δεν περισσεύει κανείς. Ξέρουμε πως όλο αυτό το διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία και διάφοροι φορείς έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας. Καλούμε για άλλη μια φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από το εργατικό κίνημα της χώρας και όχι μόνο, με την έμπρακτη στήριξη μπροστά στην απεργία της Παρασκευής”.

Την πρόταση για Παμπειραϊκή Απεργία που θα ενώσει τους δυο κλάδους και όλη την εργατική τάξη του Πειραιά, διατυπώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε προκήρυξή του.

Η συμπαράσταση στην απεργία και τα αιτήματα των λιμενεργατών της Cosco, μετά την επιλογή της εργοδοσίας να συγκροτήσει απεργοσπαστικό σωματείο, παίρνει και τη διάσταση της υπεράσπισης του συνδικαλισμού μέσα στο λιμάνι.

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, η συγκρότηση του “νέου” σωματείου δεν είναι κάτι άλλο παρα η απόπειρα της εργοδοσίας να δώσουν νομική μορφή στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε κάνει την εμφάνισή του και κατά τη διάρκεια της απεργίας στις αρχές Ιούνη.

“Αυτό το 'συνδικάτο' της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης. Φτιάξανε το νεο 'σωματείο' για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της” επισημαίνει το ΕΝΕΔΕΠ το οποίο φροντίζει να θυμίσει αγώνες και κατακτήσεις που κερδήθηκαν απέναντι στη διοίκηση της Cosco: “Έχουμε πλέον τη δική μας πείρα από τους αγώνες μας που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλος από αυτόν του αγώνα. Ότι κερδίσαμε τόσα χρόνια τα κέρδισε το σωματείο με τους εργαζόμενους στο πλάι του όπως τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά για όλους, το διάλειμμα που τέσσερα χρόνια δεν μας το έδιναν, τα κλουβιά για τους εναερίτες, οι υπερωρίες που δεν πληρωνόντουσαν και άρχισαν με την ίδρυση του σωματείου να πληρώνονται και άλλα τα οποία είναι γνωστά σε όλους, δεν μας τα χάρισε κανένας”.