Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Kέμνιτς: “#είμαστε περισσότεροι”

Αντιφασιστική συναυλία στο Χέμνιτς, 3/9

Δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες από όλη τη Γερμανία συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία ενάντια στον ρατσισμό, το μίσος και τη βία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Χέμνιτς το βράδυ της Δευτέρας (3/9). Στη συναυλία συμμετείχαν αφιλοκερδώς μερικά από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της Γερμανίας (Die Toten Hosen, Kraftklub, Feine Sahne Fischfilet, Marteria κλπ). 

Το Χέμνιτς είναι ένα από τα “κάστρα” της ακροδεξιάς. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), ένα ρατσιστικό, αντιμουσουλμανικό κόμμα που έχει έναν ισχυρό νεοναζιστικό πυρήνα στο εσωτερικό του, αναδείχτηκε -με ένα ανατριχιαστικό 27%- πρώτο κόμμα στη Σαξονία (το κρατίδιο όπου βρίσκεται το Χέμνιτς).

Την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού από δυο μετανάστες, το AfD κάλεσε σε διαδήλωση “ενάντια στους ξένους” στο Χέμνιτς. Η διαδήλωση μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε μια ναζιστική συγκέντρωση με χιτλερικούς χαιρετισμούς (είναι ποινικό αδίκημα στη Γερμανία), συνθήματα που θύμιζαν δεκαετία του 1930 και ένα άγριο, δολοφονικό κυνήγι μαγισσών ενάντια στους μουσουλμάνους, τους “σκουρόχρωμους” και τους μετανάστες.

Οι αντιφασίστες προσπάθησαν να απαντήσουν -η αντιδιαδήλωση που οργάνωσαν συγκέντρωσε πάνω από 1500 άτομα- αλλά ήταν πολύ λιγότεροι από τους φασίστες. Τη Δευτέρα οι φασίστες, αναθαρρυμένοι από την “επιτυχία” της Κυριακής κάλεσαν σε μια ακόμα συγκέντρωση μίσους. Αυτή τη φορά οργανωτής ήταν μια πρωτοβουλία που ονομάζεται “Pro Chemnitz” -μια παραφυάδα του νεοναζιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1990. Για μια ολόκληρη εβδομάδα οι δρόμοι του Χέμνιτς έμοιαζαν να έχουν παραδοθεί στον τρόμο των ακροδεξιών και των φασιστών. 

Η “επιτυχία” τους, όμως, αυτή γύρισε πολύ γρήγορα μπούμερανγκ. Στο ίδιο το Χέμνιτς οι αντιδιαδηλώσεις έγιναν πιο μαζικές και πιο ισχυρές. Την Κυριακή 2/9 οι φασίστες δεν κατάφεραν να βαδίσουν: η αστυνομία, που όλες τις προηγούμενες ημέρες έκανε τα στραβά μάτια, τώρα αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των χιλιάδων αντιφασιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να τους σταματήσουν, να τους κλείσει το δρόμο και να τους υποχρεώσει να διαλυθούν.

Και δεν είναι μόνο το Χέμνιτς. Στο Αμβούργο το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αντιρατσιστικές κινήσεις ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πνίγει κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο συγκέντρωσε πάνω από 16 χιλιάδες. Το αίτημα της συγκέντρωσης ήταν απλό: το Αμβούργο πρέπει να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί τους πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο. 

Αλληλεγγύη

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Κλάους-Πέτερ Ράις, ο καπετάνιος του θρυλικού σωστικού σκάφους Lifeline. Τον περασμένο Ιούνη, λίγες μέρες μετά τη διαβόητη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Lifeline παρέμεινε με 233 διασωθέντες πρόσφυγες για έξι ολόκληρες μέρες στη θάλασσα αφού καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν του επέτρεπε να δέσει. 

Στο τέλος και ύστερα από την κατηγορηματική άρνηση του καπετάνιου και του πληρώματος να γυρίσουν τους πρόσφυγες πίσω στη Λιβύη, η κυβέρνηση της Μάλτας αναγκάστηκε να τους επιστρέψει να αποβιβαστούν -αλλά μόνο αφού είχε εξασφαλίσει την “μετεγκατάσταση” των περισσοτέρων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Ράις βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για την “παραβίαση του νόμου”. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατηγόρησε το Lifeline για συνέργεια σε “παράνομη διακίνηση ανθρώπων”. 

Πολλοί ομιλητές έκαναν άμεσα τη σύνδεση με τα γεγονότα του Χέμνιτς: “σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς είναι απλά το καθήκον μας να κατεβούμε στους δρόμους και να τους σταματήσουμε”, είπε ο εκπρόσωπος του συλλόγου των φιλάθλων της ποδοσφαιρικής ομάδας St Pauli.

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 2/9) έγιναν μεγάλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, Κολωνία, Καρλσρούη, Ντύζμπουργκ κλπ). 

Οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης είναι, όπως όλα δείχνουν, πλέον πρόθυμες να συνεργαστούν με τα χειρότερα κατακάθια της ιστορίας, τους αναπολητές του Χίτλερ, του Ολοκαυτώματος και του Μουσολίνι για να αντιμετωπίσουν την πολιτική τους κρίση. Στην Αυστρία και την Ιταλία φασιστικά κόμματα (Κόμμα Ελευθερίας, Λέγκα) συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στη Γερμανία το βαυαρικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CSU) -που συγκυβερνάει μαζί με το CDU της Μέρκελ- έχει στραφεί τόσο πολύ στα δεξιά που έχει κάνει τις διαφορές του από το AfD δυσδιάκριτες. Ο Ζεεχόφερ, ο ηγέτης του CSU είναι ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της νέας ακραίας ρατσιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άρχουσες τάξεις μοιάζουν σαν να μην έχουν μάθει τίποτα από τα διδάγματα των δεκαετιών του 1930 και του 1940. 

Δεν ισχύει όμως με κανένα τρόπο το ίδιο και για εμάς, για τους “από κάτω”. Οι φασίστες εξακολουθούν παντού να είναι μειοψηφία. Και όχι απλώς μειοψηφία: μισητή μειοψηφία. Το κεντρικό σύνθημα στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που έγινε στο Χέμνιτς το βράδυ της Δευτέρας ήταν #είμαστε περισσότεροι. 

Στις 15 Σεπτέμβρη τα αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά κινήματα της Γερμανίας και της Αυστρίας οργανώνουν μια κοινή κινητοποίηση στα Γερμανό-Αυστριακά σύνορα, τα οποία οι κυβερνήσεις έχουν πλέον κλείσει για τους πρόσφυγες. Και ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο στις 13 Οκτώβρη. Ο στόχος: τουλάχιστον 100 χιλιάδες διαδηλωτές.

Ναι είμαστε περισσότεροι. Πολλοί περισσότεροι. Και θα τους τσακίσουμε τους φασίστες.