Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φρανκφούρτη: Οι αντιρατσιστές οργανώνονται

Με πολλές συζητήσεις και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη το συνέδριο της κίνησης “Aufstehen gegen Rassismus” (Αντίσταση ενάντια στον Ρατσισμό). Το συνέδριο περιλάμβανε πάνω από 24 “εργαστήρια” (παράλληλες συζητήσεις) και ομιλήτριες/ομιλητές από πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ουγγαρία κλπ).

Το AfD και η αντιμετώπισή του απασχόλησαν, όπως ήταν φυσικό, ένα μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου. Τα ερωτήματα ήταν πολλά: πόσο δυνατό είναι το φασιστικό του κομμάτι; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός και η εχθρότητα απέναντι στα συνδικάτα; Με ποια ταχτική μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Πως μπορούμε να χτίσουμε πυρήνες αντίστασης σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά; 

Το τριήμερο άνοιξε την Παρασκευή με μια συζήτηση με τίτλο “Ενάντια στο ρατσισμό και την μισαλλοδοξία – και στο δρόμο και στη Βουλή” και διοργανωτές τα συνδικάτα της Έσης - Θουριγγίας (η Φρανκφούρτη είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Έσης) και έκλεισε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με μια εκδήλωση με τίτλο “ο αγώνας ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη” και ομιλήτριες/ομιλητές τους Κορνέλια Κερτ (Γερμανία), Σάντοζ Σζόκε (Ουγγαρία), Ουλρίκε Σμιντ, Γουέιμαν Μπένετ (Βρετανία), Ντάβιντ Άλμπριχ (Αυστρία).

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα τεράστιο μαζικό ενωμένο και διεθνές κίνημα για να βάλουμε φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών στην Ευρώπη ώστε να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης του μεσοπολέμου με την επικράτηση του ναζισμού και του φασισμού και το ολοκαύτωμα» έγραφε το μήνυμα που έστειλε η ΚΕΕΡΦΑ στο συνέδριο της Φρανκφούρτης. Και συνέχιζε:

«Την πόρτα της ανόδου της ακροδεξιάς ανοίγουν οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης φρούριο, των κλειστών συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της ισλαμοφοβίας, της μετατροπής των προσφύγων σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία των κυβερνήσεων που με την άγρια λιτότητα απλώνουν την φτώχεια σε εκατομμύρια και με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ξεριζώνουν ακόμη περισσότερους πρόσφυγες από την Ασία, την Μ.Ανατολή, την Αφρική...

Απαιτούμε να μπει τέλος στις ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ όπως της τελευταίας συνόδου κορυφής στις 28 Ιούνη που δικαιώνουν τον Τράμπ και δίνουν το πράσινο φως στο Σαλβίνι, τον Ζεεχόφερ και τον Κούρτς να κλιμακώνουν τις ρατσιστικές εκστρατείες με αποκλεισμό λιμανιών, νέα συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας με τις γειτονικές χώρες, μαζικές απελάσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης και πλατφόρμες-πλωτές φυλακές στη Μεσόγειο. Όχι άλλοι πνιγμένοι Αυλάν στη Μεσόγειο! 

Στις 15 Σεπτέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας με το αντιφασιστικό κίνημα στη Γερμανία και την Αυστρία που θα διαδηλώνουν στο Passau από τις δύο πλευρές των συνόρων και διαδηλώνουμε στην Αθήνα στο Σύνταγμα με σύνθημα “οι φασίστες στη φυλακή, ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες”».