Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16 Μάρτη: “Aφήνοντας στο περιθώριο το μίσος και το φόβο”

Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του ρατσισμού, αποκτά σήμερα περισσότερο από ποτέ, ουσιαστικό νόημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη και δύσκολη πραγματικότητα της προσφυγιάς. 

Ο ρατσισμός νικιέται από το ανθρώπινο μυαλό που ανακαλύπτει, προσαρμόζει και προσαρμόζεται, παράγει πολιτισμό αφήνοντας στο περιθώριο το μίσος και το φόβο. Μόνο με την οργάνωση κινημάτων πολιτικών που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, μπορεί να καταπολεμηθεί η απήχηση των ρατσιστικών ιδεών, όπως θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπισθεί η φτώχεια και η ανεργία που μαστίζει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι αναγκαίο να γίνει «αντίληψη» το θέμα της ισότητας εξαλείφοντας ρατσιστικές συμπεριφορές, νόμους ή δραστικότερες παρεμβάσεις όταν χρειάζεται. Στις 16 Μάρτη 2019 κινήματα σε όλο τον κόσμο, διαδηλώνουμε για να νικήσει η ελπίδα και η αλληλεγγύη, την απανθρωπιά των κυβερνήσεων που χρησιμοποιώντας το «χαρτί του ρατσισμού» στρώνουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης - Φρούριο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, τους φράχτες της Frontex και τις περιπολίες θανάτου στην Μεσόγειο και τον Έβρο.

Θέλουμε ανοιχτά σύνορα, κατάργηση των συμφωνιών ΕΕ Τουρκίας – Λιβύης, κατάργηση των γκέτο τύπου Μόριας. Να ενταχθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια στις πόλεις με μέριμνα των δήμων, να  διαμορφωθούν σχολεία για τα προσφυγόπουλα. Ίσα δικαιώματα και ψήφος στους μετανάστες. Βροντοφωνάζουμε ποτέ ξανά φασισμός σε όλη την Ευρώπη. Να σταματήσουμε τις προσπάθειες ακροδεξιών σαν τον Στιβ Μπάνον που μεθοδεύει και συντονίζει τη διεθνή δράση των φασιστών εν όψει των Ευρωεκλογών του Μάη.

Αποστέλλουμε ηχηρό μήνυμα στους νεοναζί της ΧΑ ότι δεν έχουν θέση στη Βουλή και στο Δημοτικά Συμβούλια.  Είναι ξεκάθαρο ότι η θέση τους είναι μόνο στη φυλακή, με επιτάχυνση της δίκης και με την αμετάκλητη καταδίκη της δολοφονικής οργάνωσης.

Να αποκαλύψουμε «ρίχνοντας» τις μάσκες, τον «αγανακτισμένο γονέα», τον «μακεδονομάχο πατριώτη» ώστε να σταματήσουν να ραντίζουν τον κόσμο με το ρατσιστικό και σοβινιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων και των γειτονικών λαών των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Αποτροπή συμμετοχής των νεοναζί σε επίσημες φιέστες στο πλευρό των υπουργών της συριζαϊκής κυβέρνησης. Καμιά προβολή από την Κρατική Τηλεόραση στους υπόδικους Χρυσαυγίτες. 

Στις 16 Μάρτη βγαίνουμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό, χωρίς νεοναζί, χωρίς πόλεμο, χωρίς σεξισμό και κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο και ενισχύουμε οικονομικά την ΚΕΕΡΦΑ για να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά την αντιφασιστική κι αντιρατσιστική της δράση.

Μαρία Αμπελιώτη 
εργαζόμενη στο Δήμο της Αθήνας