Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στα Χανιά" - "Ανυπότακτη Κρήτη": Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή;

Στις “τεράστιες πολιτικές ευθύνες όσων άσκησαν και ασκούν διοίκηση σε κυβερνητικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο” αναφέρεται σε δήλωσή του σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στα Χανιά.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε δήλωση του: “Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που βιώσαμε στα Χανιά και οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε πριν καν ακόμη στεγνώσει το έδαφος από την προηγούμενη κακοκαιρία, υπογραμμίζε ότι:

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και παρά τις προσπάθειες της διεθνούς ακροδεξιάς να την αρνηθεί, καταστρέφει ζωές και περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων και στην περιοχή μας. Τα κινήματα και οι άνθρωποι που διαδηλώνουν διεθνώς, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα, έχουν δίκιο.

Οι πολιτικές ευθύνες όσων άσκησαν και ασκούν διοίκηση σε κυβερνητικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο είναι τεράστιες και κανείς τους δεν δικαιούται να παριστάνει τον σωτήρα. Επί δεκαετίες άσκησαν πολιτικές που ευνόησαν τις καταπατήσεις ρεμάτων, ποταμών και παραλιών. Για δεκαετίες ο ΒΟΑΚ έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για όσους μετακινούνται σε αυτόν, λόγω της άρνησης να γίνουν κρατικές επενδύσεις. Οι πολιτικές των μνημονίων που στήριξαν, άφησαν τις υπηρεσίες (τεχνική υπηρεσία, πολιτική προστασία) χωρίς προσωπικό και πόρους... 

Ψεύτικες δικαιολογίες

Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για έργα είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το Δήμο Χανίων ήταν 10εκ. για το 2016 και 5 εκ για το 2017. Οι πολιτικές επιλογές όμως της δημοτικής αρχής ήταν να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έργα βιτρίνας για ανάπλαση τουριστικών περιοχών με μοναδικό στόχο την προβολή της δημοτικής αρχής και την οικονομική εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζεται άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες... Να υπάρξουν κονδύλια από το δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού και της πόλης. Διάνοιξη των ρεμάτων και των χειμάρρων με οποιοδήποτε κόστος. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας με το αναγκαίο προσωπικό. Άμεση αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού δικτύου με μελέτες και σχεδιασμό και βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και όχι του κεφαλαίου.

Συγχαίρουμε τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, της πολιτικής προστασίας, και των πρώην ΔΕΚΟ που εργάστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί στα δικαιώματά τους, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας”. 

“Οι ευθύνες για την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων με ολοκληρωμένο και συνολικό σχεδιασμό, την προχειρότητα και τα μπαλώματα στον σχεδιασμό και την κατασκευή οδών, την κατασκευή χωρίς αυστηρούς ελέγχους, βαραίνουν εξίσου την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους…  Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου, ότι τα αντιπλημμυρικά (όπως και τα αντισεισμικά) έργα δεν ιεραρχούνται ως πρώτιστης σημασίας από την Ε.Ε. γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κεφάλαιο” ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιώργος Πιαγακαλάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Ανυπότακτη Κρήτη.