Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H 16 Μάρτη στην Αυστραλία

Στις 16 Μάρτη η Μελβούρνη θα διαδηλώνει για να δείξουμε ότι “Στεκόμαστε Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Δεξιά”. Το συλλαλητήριο θα καταγγείλει την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς. Αλλά ο στόχος μας είναι το να χτίσουμε την αντίσταση στην συντηρητική κυβερνητική συμμαχία Φιλελεύθερων κι Εθνικού Κόμματος.

Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της ενίσχυσε το ρατσισμό και έδωσε αυτοπεποίθηση στην ακροδεξιά της Αυστραλίας. Αυτό που κατάφεραν είναι να αναζωογονήσουν τον Αυστραλιανό Εθνικισμό. Οι πολιτικές “αφομοίωσης” του λαού των Αβορίγινων συνεχίζονται. Το ποσοστό απομάκρυνσης παιδιών Αβορίγινων είναι ψηλότερο ακόμα κι από την περίφημη “κλεμμένη γενιά” των αρχών του 20ου αιώνα. Οι Αβορίγινες είναι πλέον η πιο περιθωριοποιημένη κατηγορία ανθρώπων στον πλανήτη.

Η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τον έλεγχο στα σύνορα, κλείνοντας τους πρόσφυγες που φτάνουν με πλοία, σε υπεράκτια στρατόπεδα που βρίσκονται σε νησιά του Ειρηνικού, τα Ναούρου και τα Νησιά Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις στους μετανάστες, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις προϋποθέσεις για υπηκοότητα και στοχοποιώντας τους για την παρακμή των δημόσιων συγκοινωνιών και της στέγασης. Ενισχύουν την ισλαμοφοβία, με πολιτικές που τοποθετούν τους μουσουλμάνους υπό παρακολούθηση. Πρόσφατα τροφοδότησαν τον ρατσισμό ενάντια στους Σουδανούς και τους Αφρικανούς γενικότερα, συνδέοντάς τους με την εγκληματικότητα.

Με αυτές τις πολιτικές η κυβέρνηση έδωσε νομιμοποίηση σε μικρές ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες. Ακροδεξιές γκρούπες έχουν επιτεθεί σε μαύρους νέους, συναγωγές και τζαμιά. 

Η επιτροπή “Στεκόμαστε Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό” είναι μια πλατιά αντιρατσιστική συλλογικότητα. Περιλαμβάνει συνδικαλιστές, οργανώσεις μεταναστών, ομάδες για τα δικαιώματα των προσφύγων και των ιθαγενών, καθώς και μέλη του Εργατικού Κόμματος, των Πράσινων και Σοσιαλιστές.

Χτίζοντας πλατιά την αντιπολίτευση με τις ρατσιστικές πολιτικές της συγκυβέρνησης, συνεχίζουμε το ευρύ χτίσιμο των δυνάμεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά. Και ταυτόχρονα χτίζουμε την καμπάνια που θα πιέσει την επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Μάη.

Τζασμίν Αλί
Επιτροπή Στεκόμαστε Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό, 
μέλος του Solidarity Αυστραλία