Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής ξεσηκωμός στις 16 Μάρτη

Γαλλία

Εκδήλωση για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και τα διδάγματα από την εμπειρία του κινήματος στην Ελλάδα, οργανώθηκε την 1η Μάρτη στο Παρίσι από την κίνηση Autonomie de Classe, που συμμετέχει στο NPA. 

“Ήταν μια πλούσια και χρήσιμη συζήτηση” μετέφερε στην Ε.Α ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση ως συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Οι σύντροφοι αναφέρθηκαν στα βήματα που έχουν γίνει μετά την μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 18 Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν και τα συνδικάτα, στις αντιφασιστικές μάχες μέσα στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, στην οργάνωση των διαδηλώσεων στις 16 Μάρτη, όπου ήδη καλούν πάνω από 40 οργανώσεις στη Γαλλία.

Από τη μεριά μας σταθήκαμε στην επιλογή μας εδώ και χρόνια να ιεραρχούμε ψηλά στις προτεραιότητές μας τη μάχη ενάντια στους φασίστες και τη σύνδεσή της με τα αντιρατσιστικά αιτήματα. Είναι επιλογές που έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στο χτίσιμο ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και στο να δικάζεται αυτή τη στιγμή η Χρυσή Αυγή”.  

ΗΠΑ

Από την ώρα που εκλέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπουμε την ανησυχητική άνοδο των ρατσιστών και των ναζί στις ΗΠΑ. Η ακροδεξιά βλέπει τον Τραμπ σαν συγγενή. Δεν θα τους δώσει ακριβώς αυτό που θέλουν, αλλά τους ανοίγει δρόμο για να δράσουν. Ο Τραμπ προωθεί την απέλαση περισσότερων μεταναστών, αυξάνει τη φύλαξη των συνόρων κλπ. Αυτά δίνουν στα ακροδεξιά επιχειρήματα μεγαλύτερη πέραση και τα κάνει πιο αποδεκτά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει αυτοπεποίθηση. 

Υπάρχουν μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων. Πρόσφατα μια ακροδεξιά ομάδα με το όνομα Πατριωτική Προσευχή εκτόξευσε απειλές ενάντια σε εκδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Η διοίκηση του πανεπιστημίου υπέκυψε και ματαίωσε τις συναντήσεις. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η Πατριωτική Προσευχή επιτέθηκε επίσης στα γραφεία του συνδικάτου των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (IWW) στην ίδια πόλη. 

To μακελειό στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Νοέμβρη του 2018 ήταν ένα κάλεσμα για αφύπνηση. Έντεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν κι άλλοι 8 τραυματίστηκαν. Αρχίσαμε να οργανωνόμαστε τη βδομάδα μετά το μακελειό. Επιχειρηματολογούμε για την ανάγκη μιας πλατειάς αντιρατσιστικής κι αντιφασιστικής καμπάνιας που θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά και τους φασίστες και συζητάμε για το πώς θα παλέψουμε τον Τραμπ και την αντίληψή του για την κοινωνία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να πείσουμε τον κόσμο ότι χρειάζεται μια τέτοια οργάνωση. Είναι αρκετά ξεκάθαρο. Έχουμε μία συλλογικότητα στην Νέα Υόρκη, την κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό κα το Φασισμό ΝYC και μία στην Ουάσιγκτον DC που λέγεται Ενωμένοι Ενάντια στο Μίσος DC. 

Στις 16 Μάρτη συμμετέχουμε στη διεθνή ημέρα των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων με συγκέντρωση στην πλατεία Φόλεϊ στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Ο ρατσιστής Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο πρόκειται να επισκευτεί τη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τις 16 Μάρτη, οπότε θα κινητοποιηθούμε κι ενάντια στην επίσκεψή του. 

Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να ενώσουμε κόσμο της αριστεράς και των κινημάτων. Η αριστερά είναι αρκετά διασπασμένη μετά τις εκλογές του 2016. Το χτίσιμο τέτοιων δικτύων είναι πολύ σημαντικό. Ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Νταν Γεωργάκας έχουν υπογράψει στήριξή τους στις 16 Μάρτη. Έχουμε καταφέρει να στήσουμε ένα πολύ ευρύ μέτωπο. 

Χθες μάθαμε ότι το ακροδεξιό κόμμα Vox είχε στείλει αντιπροσωπία εδώ στο Μανχάτταν για προεκλογική εκστρατεία. Οργανώσαμε μια διαμαρτυρία, η πρώτη μας σαν UARF-NYC. Τους χαλάσαμε την φιέστα. Και σήμερα το πρωί δεν έγινε η συνέντευξη τύπου, μάλλον επειδή δεν ήθελαν τις φωνές μας και τα αντιφασιστικά συνθήματα να πνίξουν τις δικές τους. 

Γιάννις Δελατόλας
Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό NYC, ΗΠΑ
 
 
Στις συλλογικότητες που στηρίζουν τη 16 Μάρτη στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνονται:
Black Lives Matter-Brooklyn
Black Rose
CODE Pink
Copwatch Patrol Unit- Brooklyn Sector
Freedom Socialist Party
Greek Solidarity Movement (AKNY)
Green Party-Manhattan
International Socialist Organization-NYC
Industrial Workers of the World-NYC
Jewish Voice for Peace-NYC
Liberty Tree Foundation For a Democratic Revolution
Metropolitan Anarchist Coordinating Council
The Movement to Protect the People
North Manhattan Coalition for Immigrant Rights
Occupy Wall Street
Outlive Them
Redneck Revolt-NYC & LI
RUSA LGBT
Socialist Action
Socialist Alternative-NYC
Στις προσωπικότητες που 
συνυπογράφουν το κάλεσμα συμμετέχουν:
Andy Beckford, Dan Georgakas
Professor Noam Chomsky