Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ανοίξτε τις πόλεις για τους πρόσφυγες

28/2, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 28/2 οι πρόσφυγες που μένουν στο ξενοδοχείο "Ηλιόχαρη" στους Αγ.Θεόδωρους, μαζί με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ. 

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η παρ'ολίγον τραγωδία τις προηγούμενες ημέρες στο ξενοδοχείο, όπου μια γυναίκα αναγκάστηκε να γεννήσει μόνη σε δύσκολες συνθήκες, επειδή το ασθενοφόρο άργησε για ώρες. Είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό στο στρατόπεδο του Ελαιώνα. Το συγκεκριμένο γεγονός ήταν μόλις ένα δείγμα των κακών συνθηκών που τους έχουν επιβληθεί. Κακό φαγητό, απομόνωση μακριά από τον ιστό της πόλης, ακριβές μετακινήσεις, αβεβαιότητα για το μέλλον της στέγασής τους, αποκλεισμός από την εκπαίδευση. Διερμηνείς διαθέσιμοι δεν υπάρχουν από το μεσημέρι και μετά. Κανένα παιδί δεν πάει σε σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς αφού δεν έχει γίνει κάτι για τη διευκόλυνσή τους και την εγγραφή τους, ενώ και οι ενήλικες επίσης που επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα, στερούνται και αυτού του δικαιώματός τους. 

Αδιαφορία

Το Υπουργείο επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία, αν συνυπολογιστεί η απαξιωτική στάση του υπουργού Βίτσα που τελικά δεν παρευρέθη στη συνάντηση με τους πρόσφυγες και την ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και το αρνητικό περιεχόμενο των απαντήσεων που έδωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου. Αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα για παραχώρηση σπιτιών μέσα στην πόλη. Το Υπουργείο παραδέχτηκε ότι τα παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο αυτή τη χρονιά και ούτε υπάρχει προοπτική για να πάνε. Αρνήθηκαν να δοθεί λύση και στο θέμα της οικονομικά δυσβάσταχτης μετακίνησης προς την Αθήνα (9.60 ευρώ το εισιτήριο του προαστιακού), ενώ καμία λύση δεν βρέθηκε για το απαράδεκτο φαγητό του catering.

“Είναι απαράδεκτο μετά από τόσα περιστατικά που κάποιοι έφτασαν να πεθάνουν και πάρα πολλοί ακόμα κινδυνεύουν μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, το Υπουργείο να αδιαφορεί επιδεικτικά” τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση. “Απαιτούμε να μπουν τώρα οι πρόσφυγες στις πόλεις. Ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Ελεύθερη μετακίνηση. Η συνέχεια θα δoθεί στη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό στις 16 Μάρτη 3μμ στην Ομόνοια, όπου θα κατέβουν με πούλμαν εκατοντάδες πρόσφυγες για να συναντηθούν μαζί με τα εργατικά σωματεία, τις κοινότητες των μεταναστών και τη νεολαία από σχολεία και σχολές”.