Διεθνή
Mιλάνο: Μαζικό ΟΧΙ στο ρατσισμό, τον φασισμό, τον Σαλβίνι

2/3, Μαζική αντιρατσιστική διαδήλωση στο Μιλάνο

Μια πολύχρωμη και ενθουσιώδης διαδήλωση 200 χιλιάδων στο Μιλάνο έδωσε δυνατή απάντηση στη ρατσιστική ατζέντα της ιταλικής κυβέρνησης το Σάββατο 2 Μάρτη. “Είμαστε όλοι αντιφασίστες”, “Κανείς δεν είναι ξένος”, “Μετανάστες, πρόσφυγες είστε όλοι καλοδεχούμενοι” ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές. 

Στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης ένα μεγάλο άρμα ομοίωμα του πλοίου “Ιόνιο Πέλαγος”, που ναυπηγήθηκε από το κίνημα για να σώσει πρόσφυγες και μετανάστες σε κόντρα με τις απαγορεύσεις του φασίστα υπουργού Σαλβίνι. Το αντιπολεμικό και το αντιρατσιστικό κίνημα της Ιταλίας ήταν βασικοί οργανωτές της κινητοποίησης, μαζί με οργανώσεις μεταναστών, και της Αριστεράς. Απέναντι στο σύνθημα του Σαλβίνι “Πρώτα οι Ιταλοί”, η διαδήλωση είχε ως βασικό τίτλο “Πρώτα οι άνθρωποι”. Τη στήριξη έδωσε ακόμη και ο Ερυθρός Σταυρός της Ιταλίας, καθώς οι πολιτικές του Σαλβίνι βάζουν εμπόδια ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις ανθρωπιστικές δράσεις επίσημων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο δήμαρχος και πρώην δήμαρχοι του Μιλάνου έδωσαν το παρών, ενώ στη διαδήλωση συμμετείχαν και οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα στήριξης στους δημάρχους που δήλωσαν ότι δεν θα υπακούσουν στις απειλές του Σαλβίνι και δεν θα κλείσουν τα λιμάνια στα καράβια που διασώζουν κόσμο. Οργανώσεις γονιών που έχουν υιοθετήσει παιδιά αφρικανικής καταγωγής συμμετείχαν στη διαδήλωση καταγγέλλοντας πως το ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης το πληρώνουν ήδη τα παιδιά τους, με τις φασιστικές συμμορίες να έχουν πάρει θάρρος για να απειλούν και να παρενοχλούν.  Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας κατέγραψαν την απειλή της αύξησης της ρατσιστικής βίας με τριπλασιασμό των επεισοδίων το 2018. Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι είναι “μυθεύματα” της Αριστεράς. Το περιβόητο διάταγμα του Σαλβίνι, το οποίο έχει δώσει ώθηση σε όλων των ειδών τους ρατσιστές, επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις απελάσεις και λύνει τα χέρια στην αστυνομία να φορτώνει κατηγορίες σε μετανάστες, να τους αφαιρεί δικαιώματα. Ενώ παράλληλα κυνηγιούνται όσοι στηρίζουν και διασώζουν αυτούς και αυτές που έχουν ανάγκη.

Οι εικόνες από τη διαδήλωση δείχνουν ένα πυκνό ποτάμι που δεν σταματάει να κατεβαίνει την Βία Παλέστρο, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας ακόμη και πολλών μικρών παιδιών που κατέβηκαν με τα σχολεία τους και τις δασκάλες τους. Οι περιγραφές που θέλουν τον Σαλβίνι παντοδύναμο, επειδή πουλάει σκληρό ρατσισμό όλη μέρα μέσω τουΐτερ και τηλεόρασης, δεν περνάνε. Υπάρχει μια πλειοψηφία στην Ιταλία που δηλώνει ότι δεν θα αφήσει την πολιτική του μίσους να περάσει, και οργανώνεται για να τα καταφέρει.