Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στο Λιμάνι": Πειραιάς για τους κατοίκους- όχι τους εφοπλιστές

Στην “εθελοντικού χαρακτήρα” συμφωνία της κυβέρνησης με τους εφοπλιστές αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά:

«”Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία. Εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία”. (από τη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής)

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των εφοπλιστών ο Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους για την επιβεβαίωση της εθελοντικής εισφοράς που είχε συμφωνηθεί επί Σαμαρά.

Περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο. Στα χαρτιά βέβαια, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια η πρωτοπορία της επενδυτικής εφευρετικότητας ξέχασε να καταβάλει τα σχετικά. Το ποσό που πλήρωσαν οι εφοπλιστές, για τη μόνη υποχρεωτική εισφορά τους, ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ για το 2016. Την ίδια χρονιά,οι ναυτεργάτες πλήρωσαν σε φόρους 56 εκατομμύρια.

Μια τέτοια, απαλλαγμένη από προστριβές και μνησικακίες σχέση με το ιδιωτικό κεφάλαιο και την πιο παρασιτική του κλίκα, σίγουρα δεν αφήνει χώρο για πολλές παρερμηνείες σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης... 

Γιατί εδώ, η αφετηρία για οποιαδήποτε πολιτική υπέρ των κατοίκων της πόλης, μπορεί μόνο να είναι η σύγκρουση ακριβώς με αυτό το εφοπλιστικό κεφάλαιο: Η αμφισβήτηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και το σταμάτημα του επενδυτικού σχεδίου που εγκρίνει το υπουργείο και κάνει την Πειραϊκή πάρκινγκ για κρουαζιερόπλοια και ξενοδοχειακή πιάτσα σημαίνει ανοιχτή κόντρα με τα συμφέροντα της CΟSCO. Η φορολογία των κερδών των ναυτιλιακών είναι απολύτως απαραίτητο μέτρο για να γίνει μια στοιχειώδης αναδιανομή πλούτου στο λιμάνι, που παράγει πλέον μόνο κέρδη για τα αφεντικά του και χρέη για τους εργάτες του...

Ακόμα και η μικρότερη διεκδίκηση με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της πόλης, θα χρειαστεί να περάσει πάνω από τα συμφέροντα των εφοπλιστών, της δημοτικής αρχής και των φίλων τους στην κυβέρνηση. Και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί η οργάνωσή μας για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. 

Για να τα πάρουμε όλα πίσω!»