Εργατικό κίνημα
Ηθοποιοί Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος: Ευχαριστούμε γιατί στέκεστε δίπλα μας

Φωτό από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο ΚΘΒΕ

Παρά το σταμάτημα της απεργίας διαρκείας που κράτησε πάνω από ένα μήνα και έκλεισε στην ουσία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) σε όλη την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, οι ηθοποιοί του ΚΒΘΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους. 

Όπως μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Νεφέλη Ανθοπούλου, ηθοποιός και πρόεδρος της αντιπροσωπείας ηθοποιών του ΚΘΒΕ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, οι ηθοποιοί του ΚΒΘΕ διοργάνωσαν συναυλία έξω από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών για να γνωστοποιήσουν ότι οργανώνουν νέα μεγάλη συνέλευση σε δύο εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν την πρόταση για ΣΣΕ που τους κατέθεσε η διοίκηση του θεάτρου και το υπουργείο πολιτισμού. 

Οι ηθοποιοί συνεχίζουν να διεκδικούν μια καθαρή σύμβαση χωρίς αστερίσκους. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συνέλευση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ έχει αποφασίσει να διαβάζεται στο τέλος των παραστάσεων το εξής κείμενο: 

“Αγαπητό μας κοινό, θα θέλαμε να σας πούμε ότι η σημερινή παράσταση πραγματοποιήθηκε δίχως οι ηθοποιοί να έχουν ακόμα συλλόγική σύμβαση εργασίας. Διότι τη στιγμή που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, το ίδιο το κράτος προσπαθεί να τα επαναφέρει στην δική μας σύμβαση. Βλέπουμε, από όλο τον κρατικό μηχανισμό, μια προσπάθεια περιορισμού των κεκτημένων εργασιακών μας δικαιωμάτων. Βλέπουμε ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις να αντιφάσκει. 

Παρόλο που έχουμε εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο, ήδη από το 2010 υφιστάμεθα παράνομες περικοπές ύψους 10% αλλά και κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας, ενώ είμαστε συμβασιούχοι με 5μηνα και 8μηνα συμβόλαια. 

Ζητούμε την υπογραφή της ΣΣΕ που επί 35 έτη υπέγραφε η κάθε διεύθυνση με το σωματείο μας. Επιμένουμε στο προφανές. Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, την αναγκαιότητα υπογραφής ΣΣΕ που θα καλύπτει όσους εργάζονται σήμερα στο ΚΒΘΕ, αλλά και όσους θα εργαστούν στη συνέχεια. Αυτή είναι η βάση της διεκδίκησής μας. 

Εσείς οι θεατές μας, είστε οι αποδέκτες της δουλειάς, των κόπων, της αγωνίας, των αγώνων μας. Πιστεύουμε πως οι περισσότεροι από σας έχουν υποστεί περικοπές και εκχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων. Σας ευχαριστούμε γιατί και τώρα στέκεστε δίπλα μας”.