Δημοτικές εκλογές
Αριστερά αντικαπιταλιστικά σχήματα: Σε πάνω από 40 δήμους και περιφέρειες

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαϊου και ήδη πάνω από 40 αριστερά, ριζοσπαστικά και αντικαπιταλιστικά σχήματα έχουν αποφασίσει ή καταλήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα την εκλογική τους κάθοδο. Συγκεκριμένα:

Στο Δήμο Αθήνας, υποψήφιος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, νυν δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Εκατοντάδες αγωνιστές-στριες συμμετείχαν στη συνέλευση του σχήματος στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας και στις συνελεύσεις που ακολούθησαν τον περασμένο μήνα και στα 7 Διαμερίσματα του Δήμου Αθήνας όπου αποφασίστηκαν κατά τόπους δράσεις και φτιάχτηκαν τοπικά συντονιστικά. 

Στον Πειραιά για τρίτη φορά θα συμμετάσχει στις εκλογές η “Aνταρσία στο Λιμάνι” με υποψήφιο δήμαρχο τον Θανάση Διαβολάκη, συνδικαλιστή της ΟΙΕΛΕ.

Στη Θεσσαλονίκη το παρών στις δημοτικές εκλογές δίνει ξανά η “Ανταρσία στην Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή” με υποψήφιο τον Γιάννη Κούτρα, γιατρό, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ και του Σωματείου εργαζομένων Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα για δεύτερη φορά συμμετέχει στις εκλογές το δημοτικό σχήμα “Ανταρσία στην Πάτρα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή” με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Μπελιά, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Στα Χανιά,  η “Ανταρσία στα Χανιά” θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον νυν δημοτικό σύμβουλο Σεραφείμ Ρίζο, εκπαιδευτικό και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Χανίων.

Στα Γιάννενα η “Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα” θα συμμετέχει στις εκλογές με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα. 

Στην Ξάνθη συγκροτήθηκε και θα συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές η αντικαπιταλιστική κίνηση “Ανταρσία στην Ξάνθη”.

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας: Στο Ηράκλειο Αττικής συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές το σχήμα “Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο”.

Στα Βριλήσσια σε δημοτικές εκλογές συμμετέχει για πρώτη φορά το σχήμα “Αντίσταση και Ανατροπή, Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων” με υποψήφιο τον νυν δημοτικό σύμβουλο Ορέστη Ηλία. 

Στην Αγία Παρασκευή με το σχήμα “Φυσάει Κόντρα” επικεφαλής θα είναι ο Θάνος Ανδρίτσος, νυν δημοτικός σύμβουλος, αρχιτέκτονας και μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας  του συλλόγου αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ).  

Την κάθοδό τους έχουν επίσης αποφασίσει στο Μαρούσι, η “Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών”, το σχήμα “Εκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία” ενώ στο Χαλάνδρι για πρώτη φορά θα συμμετέχει στις εκλογές η πρωτοβουλία πολιτών “Χαλάνδρι Ενάντια”.

Στα δυτικά προάστια της Αθήνας, στο Περιστέρι το παρών θα δώσει για ακόμη μια φορά η “Aριστερή Κίνηση Περιστερίου”, με υποψήφιο τον Παναγιώτη Παπανικολάου, γιατρό στο Κρατικό Νίκαιας. Στο Αιγάλεω στις δημοτικές εκλογές συμμετέχει το σχήμα “Ρήγμα στο Αιγάλεω” με επικεφαλής τον Παντελή Βαϊνά, εκπαιδευτικό.  Στην Πετρούπολη επικεφαλής με την “Aνυπότακτη Πετρούπολη” εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Σαμοθρακίτης, ενώ αποφασίστηκε ότι το σχήμα θα προχωρήσει και σε εναλλαγές. Πρωτοβουλία για την συγκρότηση δημοτικής αντικαπιταλιστικής κίνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Ίλιον.

Στις νότιες και ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, στο Βύρωνα με την “Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα”, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Παύλος Αναστούλης, βιβλιοϋπάλληλος και μουσικός ενώ στο Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού στις εκλογές θα συμμετέχει το σχήμα “Εκτός Πλάνου” με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρκόπουλο, οδοντίατρο.  Στην Καισαριανή θα συμμετέχει η “Ανυπότακτη Καισαριανή” με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιλτσακάκη.

Τη συμμετοχή τους στις εκλογές έχουν επίσης αποφασίσει ήδη οι δημοτικές κινήσεις “Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου” και “Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης” ενώ νέο δημοτικό σχήμα δημιουργήθηκε στην Καλλιθέα με τον τίτλο “Μια πόλη στο δρόμο-Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση”.

Στις συνοικίες του Πειραιά, στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη θα συμμετέχει στις εκλογές για δεύτερη φορά η “Ανταρσία στην Κοκκινιά” με υποψήφια την Κατερίνα Θωίδου, νυν δημοτική σύμβουλο  Νίκαιας Ρέντη.

Περιφέρειες

Αριστερά αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια συμμετέχουν και στις περιφερειακές εκλογές:

Στην Αττική με την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική” και επικεφαλής τον Κώστα Τουλγαρίδη εκπαιδευτικό, πρόεδρο Συλλόγου Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου».

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την “Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά” και υποψήφιο τον Θανάση Αγαπητό, εκπαιδευτικό.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την “Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στην Δ. Μακεδονία” (ΑΡΣΥ) και επικεφαλής τον Στέφανο Πράσσο, συνταξιούχο εργαζόμενο της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρο του συνδικάτου «Εργατική Αλληλεγγύη».

Στη Θεσσαλία, με την «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» και υποψήφιο τον Στάθη Ντούρο.

Στην Ήπειρο, με την “Αριστερή Παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου”, με επικεφαλής τον Νίκο Ζήκο.

Στην Κρήτη, με την “Ανυπότακτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη” και υποψήφιο τον Γιώργο Πιαγκαλάκη.

Στην Πελοπόννησο, με την “Ανταρσία στον Μωριά, συμπόρευση για την Ανατροπή” και υποψήφιο τον Παναγιώτη Κάτσαρη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.  

Στην Δυτική Ελλάδα, με την “Αριστερή Παρέμβαση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας” στην περιφέρεια Ιονίων με την “Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια” ενώ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναμένεται να συμμετάσχει η “Ανταρσία στο Αιγαίο”.