Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ασπρόπυργος: Οι Ρομά στο στόχαστρο

Στην κατεδάφιση 100 καταλυμάτων τσιγγάνων στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου προχώρησε η δημοτική αρχή χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες στις 26/6. Όπως καταγγέλλει η “Ελλάν Πασσέ” με ανακοίνωσή της στη 1/7, η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια των πρόσφατων αναγκαστικών εξώσεων στο Πανόραμα του Δήμου Φυλής και επαπειλούμενων κατεδαφίσεων στον Άγιο Κωνσταντίνου του Δήμου Παιανίας, που έγιναν μέσα στον Ιούνιο, επίσης χωρίς καμία προειδοποίηση. Απεύθυνε δε επίσημο ερώτημα στον δήμο Ασπροπύργου βάσει ποιας απόφασης έγιναν οι κατεδαφίσεις, στο οποίο η δημοτική αρχή δεν φαίνεται πρόθυμη να απαντήσει επίσημα. 

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Τ. Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε την ενέργεια με θράσος: “δεν γκρέμισα παράγκες, μάζεψα σκουπίδια”. Η Μ. Βαβούλη, διευθύντρια του 7ου δημοτικού σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο πηγαίνουν εκατοντάδες Ρομά, καταγγέλλει στην “Αυγή” της 3/7 ότι οι μπουλντόζες πλάκωσαν ακόμη και τις γάτες και τα σκυλιά που φρόντιζαν τα παιδιά.

Χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης και χωρίς να έχει παρασχεθεί η παραμικρή βοήθεια στους Ρομά ώστε να μεταφερθούν σε κατάλληλα σπίτια για να προστατευθούν από την πανδημία, αυτή η ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και κατ' επέκταση τη δημόσια υγεία όλης της περιοχής αλλά και τις ίδιες τις ζωές τους. Άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους μαζεύοντας σκουπίδια από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων, πρόκειται για έναν πληθυσμό με βεβαρημένη υγεία. Τώρα, βρέθηκαν στον δρόμο μέσα στον καύσωνα, την πανδημία και την ακραία φτώχεια που χτύπησε λόγω της καραντίνας όλους τους καταυλισμούς τσιγγάνων.

Η κατεδάφιση των καταλυμάτων είναι ένα έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν γίνει σε βάρος των Ρομά τους τελευταίους μήνες: καθολικοί αποκλεισμοί καταυλισμών, απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρες γειτονιές, καταστολή, αποκλεισμός από τα επιδόματα και την εκπαίδευση χωρίς καμία μέριμνα. Αυτή η δολοφονική πολιτική της ΝΔ πρέπει να σταματήσει.