Εργατικό κίνημα
Υπουργείο Οικονομικών: Απεργία ενάντια στις περικοπές

2/7, Απεργιακή φρουρά στη ΔΟΥ Χαλανδρίου

Μέρα κινητοποίησης ήταν η Πέμπτη 2/7 για τους εργαζόμενους του Υπουργείου Οικονομικών με 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΔΟΥ και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με ΟΣΥΟ και ΟΤΥΕ (Ομοσπονδίες εργαζομένων του Υπ.Οικ).

Η κινητοποίηση καλέστηκε ενάντια στις περαιτέρω συγχωνεύσεις των ΔΟΥ, ενάντια στην εφαρμογή Ειδικού Μισθολογίου - Αξιολόγηση στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), αλλά και για τη μισθολογική εξομοίωση των νέων εργαζόμενων με την ένταξή τους στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς. Το Συντονιστικό για την Μισθολογική Εξομοίωση είχε οργανωμένη παρουσία στη συγκέντρωση με πανό.

Το πρωί απεργιακές φρουρές οργανώθηκαν στις εφορίες στο Χαλάνδρι και το Γαλάτσι, που τις κλείνουν για να τις συγχωνεύσουν με άλλες.

“Περίπου 30 άτομα ήταν στην απεργιακή φρουρά στο Γαλάτσι με εργαζόμενους και αλληλέγγυους. Είναι μεγάλη επίθεση το κλείσιμο της εφορίας και για τους εργαζόμενους και για τον κόσμο. Οι μισοί εργαζόμενοι του Γαλατσίου μεταφέρονται στην εφορία της Κυψέλης, αλλά ο κόσμος που θα έχουν για να εξυπηρετήσουν μεταφέρεται όλος. Αυτό σημαίνει τρομερή εντατικοποίηση της δουλειάς”, μας είπε ο Ηλίας Κολοβός από το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που βρέθηκε στην απεργιακή φρουρά για συμπαράσταση.

Νέοι συνάδελφοι

“Σήμερα η Ομοσπονδία κάλεσε γενική απεργία η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή, μεγαλύτερη από προηγούμενες απεργίες”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Ρόδης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ. “Οι νέοι συνάδελφοι κατέβηκαν στη συγκέντρωση ζητώντας μισθολογική εξομοίωση. Πληρώνονται με βάση το νέο μισθολόγιο, με πιο χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τους παλιότερους. Αυτό είναι αντισυνταγματικό γιατί αντίκειται στο ‘ίση αμοιβή για ίση εργασία’.  Είναι μια μάχη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για όλο τον κλάδο. Δυστυχώς, ο υπουργός δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις. Έριξε το μπαλάκι στο διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος προωθεί ένα μισθολόγιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα βασίζεται στην ανθρωποφαγία, με αξιολόγηση από συνάδελφο σε συνάδελφο και πίεση στον εφοριακό να πιάνει στόχους. Η δουλειά του εφοριακού δεν είναι να κυνηγάει τους μικρούς επαγγελματίες και να φορολογεί κατά το δοκούν για να πιάσει τους στόχους. 

Απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν οργανώνουν με τον τρόπο που θα έπρεπε, χρειάζονται συντονιστικά και επιτροπές αγώνα των εργαζόμενων, παράλληλα με τη δράση των σωματείων. Επίσης, έχει φτάσει ο καιρός να γίνει πρόταγμα η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων παντού. Είναι αίτημα που ενώνει όλους τους κλάδους και βάζει τους εργαζόμενους να συνδικαλίζονται για να τις διεκδικούν. Ο μύθος της ελεύθερης οικονομίας έσπασε στον κορονοϊό, όλοι τώρα ζητούν από το κράτος. Καλύτερο παράδειγμα η σημασία των δημόσιων νοσοκομείων, που η αγορά ήθελε να τα γκρεμίσει”.