Η Αριστερά
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2020 - Επαναστατικές απαντήσεις στις πιο σκληρές προκλήσεις

Με όσες τυμπανοκρουσίες κι αν συνοδέψει αυτές τις μέρες η ΝΔ τον ένα χρόνο από την εκλογή της στην κυβέρνηση, όσα ψέματα και αν αραδιάσει για τις “επιτυχίες” της πολιτικής της, η αλήθεια είναι αδύνατον να κρυφτεί. 

Η διακυβέρνησή της είναι συνώνυμη των πιο σκληρών αντεργατικών επιθέσεων συνδυασμένων με τον πιο χυδαίο ρατσισμό και εθνικισμό, τον πιο άγριο σεξισμό και καταστολή. Είναι η κυβέρνηση των πιο βάρβαρων επιλογών ενός συστήματος σε βαθιά κρίση που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να καλύψει τα αίσχη του προς όφελος των αφεντικών. Σε αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη για την εργατική έξοδο, για την επαναστατική ανατροπή, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σε αυτή την προοπτική είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ του ΣΕΚ, «Μαρξισμός 2020», που γίνεται το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιούλη στο Σεράφειο στο Ρουφ (Πειραιώς 160).

Αυτός είναι και ο τίτλος της κεντρικής συζήτησης, «Η εργατική έξοδος από την κρίση», με την οποία κλείνει το φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ. Ομιλήτρια είναι η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, που θα σταθεί στις πραγματικές δυνατότητες της εργατικής τάξης και της νεολαίας να απαλλαγούν από την κυβέρνηση της ΝΔ και ολόκληρο το σύστημα που στηρίζει. Γύρω από αυτή την προοπτική περιστρέφονται όλες οι συζητήσεις που θα προηγηθούν. Στο κέντρο τους βρίσκονται βασικές πλευρές της κρίσης του συστήματος αλλά και της μεγάλης αντίστασης που ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα.

Η πανδημία του κορονοϊού, με το μισό εκατομμύριο νεκρούς ήδη σε όλο τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα η πιο κραυγαλέα απόδειξη ότι έχουμε απέναντί μας ένα θανατηφόρο σύστημα που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από την υγεία και τις ζωές των πολλών. Η συζήτηση «Πανδημία και καπιταλισμός» το Σάββατο το απόγευμα αυτή τη διάσταση θα αναδείξει. Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων θα φέρει από πρώτο χέρι την εικόνα των δολοφονικών για τη δημόσια Υγεία κυβερνητικών επιλογών, αλλά και των αγώνων που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και τώρα την περίοδο της πανδημίας για να σωθούν ζωές. Μαζί του θα είναι ο Γιώργος Ράγκος, χημικός και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πλούσια αρθρογραφία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του καπιταλισμού που γεννούν πανδημίες και καταστρέφουν τον πλανήτη.

Η αντιρατσιστική εξέγερση στις ΗΠΑ, στην καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού, συγκλονίζει και ξεσηκώνει κύματα συμπαράστασης παντού. Το μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 26 Ιούνη στο Σύνταγμα ήταν η άμεση έκφραση αυτού του ξεσηκωμού εδώ. Στις ρίζες της εξέγερσης αλλά και τη συνέχειά της εστιάζει η συζήτηση «Από το εμπόριο των σκλάβων στο Black Lives Matter» την Κυριακή το απόγευμα. Οµιλητής είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, της Κίνησης που με τις πρωτοβουλίες της, τις δράσεις και τις πολιτικές της επιλογές, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς. Μαζί του ο Κώστας Πίττας, υπεύθυνος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, που με τις εκδόσεις του έχει βοηθήσει στον θεωρητικό εξοπλισμό του κινήματος τόσο ενάντια στις ρατσιστικές ιδέες και πολιτικές των κυβερνήσεων όσο και ενάντια στη φασιστική απειλή που αυτές οι πολιτικές δημιουργούν.

Ανατρεπτικό κλίμα

Οι εργάτες της Τέχνης έκαναν με εκρηκτικό τρόπο την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα και έδειξαν στην πράξη ότι αποτελούν κομμάτι του ανατρεπτικού κινήματος ενάντια στο σύστημα. Από το Μαρξισμό δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση «Τέχνη, καλλιτέχνες και επανάσταση» για το πολύτιμο ρόλο τους στις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις διαχρονικά. Οµιλητές στη συζήτηση που γίνεται την Κυριακή το απόγευμα είναι ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης και ηθοποιός, η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, μέλος του ΣΕΚ στα Βόρεια της Αθήνας και ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, ηθοποιός και πρώην μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ.

Η υγειονομική κρίση που έφερε η πανδημία προστέθηκε και ενίσχυσε την οικονομική, φέρνοντας νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης. Η κεντρική συζήτηση το Σάββατο το βράδυ «Ο Μαρξ και η μακρόσυρτη κρίση του καπιταλισμού» θα απαντήσει σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς παλεύονται οι κρίσεις που σπέρνουν μαζικά φτώχεια και εξαθλίωση στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Οµιλητής είναι ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη.

Δεν είναι η μόνη συζήτηση του φεστιβάλ που δένει τη μαρξιστική θεωρία και την επαναστατική παράδοση με τις σημερινές μάχες. Η συζήτηση «200 χρόνια Ένγκελς» το Σάββατο το απόγευμα, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του συντρόφου του Μαρξ, θα παρουσιάσει τη διαδρομή, τις ιδέες και τη δράση του μεγάλου αυτού επαναστάτη στην υπηρεσία πάντα της ανατροπής και της απελευθέρωσης των εργατών. Οµιλητές είναι ο Σωτήρης Κοντογιάννης και ο Λέανδρος Μπόλαρης, μέλη και οι δύο της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Αντίστοιχα η συζήτηση για «Τα όρια του ρεφορµισµού» το Σάββατο το απόγευμα είναι δεμένη με την ιστορική εμπειρία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να απαντήσει στο ερώτημα πώς και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του κατέληξε σε αδιέξοδο φτάνοντας να υπηρετεί το σύστημα αντί να το αλλάξει, όπως έλπιζε ο κόσμος που μαζικά στράφηκε στ' αριστερά τα προηγούμενα χρόνια. Οµιλητές είναι η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, ο Ευκλείδης Μακρόγλου, δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η άμεση συνέχεια αυτής της κουβέντας είναι η συζήτηση για «Το επαναστατικό κόµµα - Από τον Λένιν, τον Τρότσκι και τον Γκράµσι στο σήµερα» την Κυριακή το απόγευμα. Ένα μεγάλο και δυνατό επαναστατικό κόμμα που οργανώνει τις καθημερινές μάχες με προοπτική τη συνολική ανατροπή είναι προϋπόθεση για τη νίκη της εργατικής τάξης, όπως ακριβώς έδειξε η εμπειρία της Ρώσικης Επανάστασης και των Μπολσεβίκων. Οµιλητές είναι ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, η Λίλιαν Μπουρίτη και ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, μέλη του ΣΕΚ στο Περιστέρι.

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιούλη όλοι οι δρόμοι της αντίστασης οδηγούν στο Μαρξισμό 2020. Μην χάσετε τις συζητήσεις!

Λένα Βερδέ

Στιγμιότυπο από το ΜΑΡΞΙΣΜΟ 2019


ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Ιούλη

6 - 7.30μμ

Σεράφειο
Πανδημία και καπιταλισμός
Οµιλητές:
Χρίστος Αργύρης, 
Γιώργος Ράγκος

Κλειστό Μπάσκετ
200 χρόνια Ένγκελς
Οµιλητές:
Σωτήρης Κοντογιάννης, 
Λέανδρος Μπόλαρης

Ανοιχτό Μπάσκετ
Τα όρια του ρεφορµισµού
Οµιλητές:
Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
Ευκλείδης Μακρόγλου,
Γιάννης Σηφακάκης

 
8 - 9.30μμ

Γήπεδα Μπάσκετ
Ο Μαρξ και η μακρόσυρτη κρίση του καπιταλισμού
Οµιλητής:
Πάνος Γκαργκάνας
 

KYΡIAKH 12 Ιούλη

6 - 7.30μμ

Σεράφειο
Το επαναστατικό κόµµα - 
Από τον Λένιν, τον Τρότσκι και τον Γκράµσι στο σήµερα
Οµιλητές:
Τάσος Αναστασιάδης, 
Λίλιαν Μπουρίτη, 
Παντελής Παναγιωτακόπουλος
 
Κλειστό Μπάσκετ
Από το εμπόριο των σκλάβων στο Black Lives Matter
Οµιλητές:
Πέτρος Κωνσταντίνου, 
Κώστας Πίττας
 
Ανοιχτό Μπάσκετ
Τέχνη, καλλιτέχνες και επανάσταση 
Οµιλητές:
Βασίλης Κουκαλάνι, 
Αλεξάνδρα Μαρτίνη, 
Αλέξανδρος Μαρτζούκος

 
8 - 9.30μμ

Γήπεδα Μπάσκετ
Η εργατική έξοδος από την κρίση
Οµιλήτρια:
Μαρία Στύλλου
 

Δηλώστε συμμετοχή

Ονοματεπώνυμο ..........................................

Διεύθυνση ..........................................

Τ.Κ. ..........................................

Πόλη ..........................................

Τηλέφωνο Κινητό ..........................................

Email ..........................................

Σωματείο, Σχολή ή Σχολείο ..........................................

Πολιτική Οργάνωση/Κίνηση ..........................................

 
Ημερομηνία ..................... / ..................... / 2020
 
τιμή ενίσχυσης 5 ευρώ
 
Eπικοινωνείστε για να κλείσετε τη συμμετοχή σας
• www.sekonline.gr • Tηλέφωνα: 6945 710250, 210 52 21509 
• Αναξαγόρα 14Α Ομόνοια, Αθήνα, Τ.Κ.: 105 52
• Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14, Αθήνα, τηλ. 210 5247584, www.marxistiko.gr 
• Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό: 101/7517 25-42

Να είμαστε όλοι/ες εκεί

Παρότι ήθελα και τα προηγούμενα χρόνια να παρακολουθήσω το φεστιβάλ του Μαρξισμού, λόγω προσωπικών δυσκολιών δεν τα είχα καταφέρει και ήταν μεγάλη έλλειψη. Θεωρώ ότι είναι ένα φεστιβάλ που όχι μόνο ενημερώνει για τους αγώνες και τα κινήματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αλλά και βοηθά να βγαίνουμε πιο δυνατοί πολιτικά και ιδεολογικά στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Ένα χρόνο κυβέρνηση της ΝΔ και κανείς δεν κάθησε στον καναπέ του. Αντίθετα ο κόσμος απάντησε σε όλες τις επιθέσεις με μαζικότητα και οργάνωση. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που η πανδημία σε συνδυασμό με την αλαζονεία και τις επιθέσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν μεγάλη οργή. Αυτή την περίοδο, οι αντικαπιταλιστικές απαντήσεις είναι πιο προσιτές από ποτέ. Γιατί ο καπιταλισμός είναι πιο εκτεθειμένος από ποτέ στα μάτια της πλειοψηφίας και η διάθεση για αγώνες και ανατροπές πιο μεγάλη από ποτέ, από την Αμερική ως την Αθήνα.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο φεστιβάλ, καλούμε σε οργάνωση στην επαναστατική αριστερά. Οι μαρξιστικές ιδέες προσφέρουν τον τρόπο για να γίνει το σύνθημα “Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη” πράξη.

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
κηπουρός, Μαρούσι

 

13/5, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Ποτέ άλλοτε ο Μαρξισμός δεν ήταν πιο επίκαιρος Ένα χρόνο συμπληρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία και οι αντιδράσεις από τη ρατσιστική πολιτική που ακολούθησε διαδέχονται η μία την άλλη. 

Τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της Υπουργού Παιδείας Κεραμέως πήραν ως απάντηση την οργή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Μέσα σε μια στρατηγική αστυνομικής καταστολής από την κυβέρνηση, την αναποτελεσματικότητα του καπιταλισμού έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, η πανδημία του κορονοϊού. Με το δημόσιο σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο η ΝΔ του Μητσοτάκη έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, χωρίς όμως καμία προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας Υγείας αλλά, αντίθετα δίνοντας δισεκατομμύρια ευρώ για ΜΑΤ και ΔΙΑΣ.

Η εικόνα των στοιβαγμένων προσφύγων στα καμπ, οι κρατούμενοι στις φυλακές, οι άστεγοι και γενικότερα οι “αόρατοι” αυτού του κόσμου αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός είναι θέμα ταξικό. Παράλληλα, η Αμερική βρίσκεται, πραγματικά, στη μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων ετών εξαιτίας της δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικό, ενώ μηνύματα και διαδηλώσεις συμπαράστασης από όλο τον κόσμο έρχονται να δείξουν ότι η ρατσιστική πολιτική των κρατών δεν θα περάσει. Ο Μαρξισμός 2020 που οργανώνει το ΣΕΚ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Σεράφειο στο Ρουφ είναι ανοιχτός για όλους και έτοιμος να απαντήσει στα ερωτήματα που γεννήθηκαν αυτό το διάστημα. Ποιές οι αιτίες της κρίσης και ποιά η εναλλακτική λύση που δίνει η επαναστατική Αριστερά; Απαντήσεις βασισμένες στις ιδέες του Μαρξ και όλης της επαναστατικής παράδοσης. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί!

Πελαγία Κατέλη
φοιτήτρια Νομικής

 

Ο Μαρξισμός είναι το κορυφαίο γεγονός κάθε χρονιάς για το ΣΕΚ. 

Είναι μια γιορτή, όπου για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το ΣΕΚ μπορούν να γνωρίσουν τις επαναστατικές ιδέες που αυτό πρεσβεύει, για τα νέα μέλη να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις πάνω στην ιστορία του, αλλά και για τους παλιούς συντρόφους να προσφέρουν με την εμπειρία τους, εμπνέοντας τους νεότερους και όλοι μαζί να ενημερωθούμε πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Είναι σημαντικό το πώς μπορούμε να διδαχτούμε από την ιστορία για να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα προβλήματα.

Το καπιταλιστικό σύστημα μας οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και οι εκπρόσωποί του αδιαφορούν για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και στο βωμό του ασύδοτου κέρδους καταστρέφουν το περιβάλλον. Προσπαθούν να διχάσουν την εργατική τάξη και γενικότερα τους ανθρώπους καλλιεργώντας τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Θέλουν ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών και έτσι δημιουργούν τους σύγχρονους “δούλους”. Δημιουργούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και τα γκέτο για τους πολίτες κάθε χώρας για φτηνά εργατικά χέρια. Παρέχουν μισθούς ούτε καν επιβίωσης για πολλούς από τους εργάτες, ενώ όσοι δεν είναι χρήσιμοι στο σύστημα η ζωή τους δεν έχει καμιά αξία. Θέλουν ανθρώπους κατευθυνόμενους, χωρίς φαντασία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και γι' αυτό το λόγο βγάζουν τη μουσική και τα καλλιτεχνικά από το σχολεία.

Η αξία της τέχνης, όπως και της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο Μαρξισμό που λόγω και της πανδημίας φάνηκαν περισσότερο οι ελλείψεις του συστήματος, αλλά φάνηκε και ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν πραγματικά το λαό και σίγουρα δεν είναι οι μεγάλοι τραπεζίτες, καναλάρχες και επιχειρηματίες.

Νίκος Κουτσογιάννης
άνεργος, Ζωγράφου

 

Εργατική Πρωτομαγιά 2020. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Θα είμαστε στο φεστιβάλ του Μαρξισμού, μετανάστριες και μετανάστες από την κοινότητα του Καμερούν, για να οργανωθούμε καλύτερα και να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες που έχουμε ξεκινήσει, για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Οι μετανάστες έχουμε ξεχαστεί από αυτή την κυβέρνηση. Οι νόμοι της μας αποκλείουν και μας κυνηγούν, δεν μας δίνουν χαρτιά, δουλειά, δικαιώματα. Πολλοί που έχουν χαρτιά τα χάνουν, πληρώνουν για να τα βγάλουν ξανά, αλλά και πάλι τους λένε ότι είναι παράνομοι και ότι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν κοπεί και τα όποια βοηθήματα είχαμε. Όμως οι μετανάστες είμαστε εδώ, δεν μπορούν να μας εξαφανίσουν. Είμαι 25 χρόνια στην Ελλάδα, όταν πρωτοήρθα ήμασταν μόλις 20 άτομα από το Καμερούν, τώρα είμαστε περίπου 2000. Την περίοδο της καραντίνας καθάριζα σε μεγάλη τράπεζα. Με το που τέλειωσε η καραντίνα με έδιωξαν όπως και άλλες γυναίκες μετανάστριες από πολλές χώρες. Αυτή είναι η κατάσταση. Σε πολλές δουλειές, όπως σε σπίτια, δεν μας πληρώνουν ένσημα, πληρώνουμε το ΙΚΑ μόνες μας.

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 26 Ιούνη ήταν φοβερό. Έδειξε ότι κι εδώ μπορεί να γίνει σαν την Αμερική. Να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Σαν κοινότητα παλεύουμε. Μαζευόμαστε, συζητάμε, οργανώνουμε τους αγώνες μας. Καλούμε όλο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό μας γιατί είναι καλό να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, είναι καλό για όλους να έχουμε δικαιώματα, χαρτιά, δουλειά. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να νικήσουμε. Τα λέμε στο Μαρξισμό!

Έμμα Μισέλ Νουαλάλ 
Κοινότητα Καμερούν