Εργατικό κίνημα
Μάχες στους Δήμους

Αγ. Βαρβάρα

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας με καθημερινές στάσεις εργασίας από την Τρίτη 30/6 ενάντια στην αντεργατική επίθεση του Δημάρχου Λάμπρου Μίχου. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αγ.Βαρβάρας και στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 6/7 και την Τρίτη 7/7 αντίστοιχα.

27 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου που δουλεύουν στις Κοινωνικές Δομές εδώ και 10 χρόνια δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου. Διεκδίκησαν και κέρδισαν το αυτονόητο: τόσα χρόνια η δουλειά τους καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Απέναντι σε αυτή την απόφαση, ο Δήμαρχος, ερήμην του Σωματείου, των εργαζόμενων και του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή δια περιφοράς και να ασκήσει έφεση. 

Η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων ΟΤΑ “Σκουπιδιάρα” σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Βγάζει μάτια ότι όχι μόνο χρειαζόμαστε τη μόνιμη εργασία και την πολύχρονη εμπειρία των 27 εργαζομένων για να καλύψουν κάθε εργατική οικογένεια, κάθε παιδί και ηλικιωμένο του Δήμου που το έχει ανάγκη, αλλά και ακόμα περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέες δομές και χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε από τη δημοτική αρχή να αποσύρει την έφεση και να στηρίξει τη δικαστική απόφαση. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι αγώνας που υπερασπίζει το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, ενάντια στην ελαστική εργασία και τις απολύσεις. Είναι αγώνας που υπερασπίζεται το δικαίωμα και τις ανάγκες όλων των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών οικογενειών για πρόσβαση σε σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες με μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

Το να κερδίσουν οι συνάδελφοι τη μόνιμη δουλειά, δυναμώνει την κοινή πάλη όλων μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερα μεροκάματα, πιο δυνατό συνδικάτο, καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά και τους παππούδες μας. Να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί, πολλοί από εμάς κερδίσαμε την μόνιμη εργασία σε προηγούμενους μεγάλους αγώνες, τώρα χρειάζεται να στηρίξουμε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 27 συνάδελφοι.

Να προχωρήσουμε σε απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να βάλουμε απεργιακό λουκέτο στο σκουπίδι και σε κάθε υπηρεσία του δήμου. Με την ΠΟΕ ΟΤΑ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να κλιμακώσουμε τον αγώνα, συντονισμένα να μπλοκάρουμε τα γκαράζ και την αποκομιδή αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Να ενημερώσουμε και να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές μας και τα άλλα εργατικά σωματεία για να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα με κοινές κινητοποιήσεις. Στα σχολεία αυτές τις μέρες απολύονται πάνω από 40.000 συμβασιούχοι, στα νοσοκομεία παλεύουν για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, ο αγώνας είναι κοινός.

Απαιτούμε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, την ανάκληση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής περί άσκησης έφεσης κατά της απόφασης.

Παλεύουμε για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάτω τα χέρια από τους 27 εργαζόμενους/ες του δήμου Αγ.Βαρβάρας.

Συμπαράσταση μέχρι την νίκη!”


Πεντέλη

Ανακλήθηκε τελικά η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο Δήμο Πεντέλης, έπειτα από το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Τρίτη 30/6 το βράδυ.Έξω από το δημοτικό συμβούλιο, που γινόταν κλειστών των θυρών, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι της καθαριότητας και του Σωματείου, καθώς και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω. 

Μετά από πίεση αναγκάστηκαν να τους αφήσουν να μπουν, το θέμα μπήκε προ ημερήσιας διάταξης και με 18 υπέρ και 13 κατά υπερψηφίστηκε η ακύρωση των αποφάσεων για ιδιωτικοποίηση. Θυμίζουμε ότι η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά είχε καλέσει συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που, μέσω τηλεδιάσκεψης, ψήφισε την ιδιωτικοποίηση, αγνοώντας πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. που ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Είναι μια μεγάλη νίκη, που στέλνει το μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο ότι οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους δεν θα περάσουν, όσες μεθοδεύσεις κι αν σκαρφιστούν. Κάθε τέτοια νίκη είναι έμπνευση για όλους τους χώρους που παλεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τους εργολάβους: από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ μέχρι τον ΟΣΕ και τα νοσοκομεία.