Εργατικό κίνημα
ΑΠΘ: Ιατρική σχολή με δίδακτρα!

Δεν έχει περάσει καλά καλά ούτε μήνας από την ψήφιση του νομοσχεδίου της Κεραμέως για την εκπαίδευση και ήδη η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ ανακοίνωσε περιχαρής την ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών επιστημών στην Ιατρική με δίδακτρα 17000 € το χρόνο που οδηγεί σε ισότιμο πτυχίο. Όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί στην ουσία να αγοράζει το δικαίωμα να εισέρχεται στο πανεπιστήμιο, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους. Δεν πρόκειται μόνο για αδικία, αλλά για ευθεία επίθεση στους όρους με τους οποίους θα εισερχόμαστε στην αγορά εργασίας προς όφελος των λίγων. Πρόκειται επίσης για το βάθεμα της συνολικής επίθεσης στη δημόσια παιδεία, καθώς σιγά σιγά το κράτος πετάει από πάνω του την ευθύνη της παιδείας. 

Οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν υπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό την «ιδιωτική πρωτοβουλία» στην παιδεία και σε κάθε άλλο τομέα. Ενάντια στις επιταγές του Άρθρου 16 που υποχρεώνει το κράτος να παρέχει αποκλειστικά δωρεάν παιδεία, εδώ και χρόνια στο ΕΑΠ οι σπουδές παρέχονται έναντι χιλιάδων ευρώ, ενώ στα μεταπτυχιακά, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε δωρεάν προγράμματα, σε μία εποχή που το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο στην αγορά εργασίας. 

Το 2006-2007 το φοιτητικό κίνημα έκανε κομμάτια τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια και τους πονάει ακόμα και σήμερα. Άλλωστε αυτές τις αντιδράσεις θέλουν να καταστείλουν, γι’ αυτό και κατήργησαν το άσυλο. Κόντρα στην απαισιοδοξία, η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος εκείνος μπορεί να ζωντανέψει και σήμερα. Να αφήσουμε τα μαθήματα, τις πρακτικές και τα μεταπτυχιακά μας για να οργανώσουμε συνελεύσεις, καταλήψεις, αντιδράσεις. Αρνούμαστε να παρακολουθούμε μαθήματα που δε βγάζουν πουθενά, που μας δίνουν πτυχία με αγοραίους όρους από σχολές δύο ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών μας. Αρνούμαστε να δίνουμε πανελλήνιες για πτυχία που μπορείς κυριολεκτικά να αγοράσεις σε καταστήματα που πουλάνε παιδεία. Έξω τα ΑΕΙ από τις λογικές της ελεύθερης αγοράς. Δίνουμε ραντεβού για την οργάνωση δυναμικών κινήσεων στα όργανα του ΑΠΘ αλλά και στους δρόμους ώστε να μην περάσουν τα σχέδια για Ιατρική πολυτελείας Νο. 2. Να γκρεμίσουμε τα κολλέγια, να καταργήσουμε τα δίδακτρα παντού.

Ν.Κ.