Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πανελλαδικές εξετάσεις για υπηκοότητα!

«Μπαίνει τάξη στο ζήτημα της απονομής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς αλλογενείς. Δεν γίνεται το σύστημα να έχει υποκειμενισμούς και να υπόκειται σε κινδύνους διαφθοράς. Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου, αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο Θεοδωρικάκος στον ρ/σ ΘΕΜΑ κάνοντας λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών. «Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο και απολύτως διαφανές».

Όπως εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει καταγγείλει η Generation 2 For Rights, Equality and diversity, πέρα από τις καθυστερήσεις στην διαδικασία απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών, “υπάρχει και η διαδικασία της πολιτογράφησης που αφορά τους νομίμως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών (αλλά και τα παιδιά μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ν.4332/2015). Βάσει των αναρτημένων στατιστικών δεδομένων βλέπουμε ότι έως τον Οκτώβριο του 2018 στην Αθήνα εξετάζονται αιτήσεις από το 2ο τρίμηνο του 2014 μέχρι και το 2ο τρίμηνο του 2016.  Στην υπόλοιπη χώρα εξετάζονται αιτήσεις που κατατέθηκαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2017 σε κάποιες υπηρεσίες...”

Όπως και σχετικά με το άσυλο στους πρόσφυγες -και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες- η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει σαν στόχο την επιτάχυνση της απόδοσης ιθαγένειας στους μετανάστες αλλά την επιτάχυνση της απόρριψης αιτημάτων ιθαγένειας μέσα από σκληρότερες εξετάσεις που να καλύπτουν τα “εθνικά κριτήρια” της ΝΔ. Πιο πολύ μας θυμίζει το “Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ” που φώναζαν στα γήπεδα οι φασίστες από το 2004...

“Έχοντας ζήσει ήδη 40-45 χρόνια στην Ελλάδα. Έχοντας πληρώσει φόρους στο ελληνικό κράτος τα τελευταία 40-45 χρόνια. Έχοντας ζήσει στην αναμονή και εργαζόμενες στην Ελλάδα 40 χρόνια, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μας λέει ότι πρέπει να πάμε σε πανελλαδικές εξετάσεις για να αποκτήσουμε δικαίωμα στην υπηκοότητα. Απαράδεκτο” σχολιάζουν σχετικά στην ιστοσελίδα τους οι γυναίκες της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών.