Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Στάση εργασίας 15/7

Ανεπιθύμητος παντού ο Κικίλιας. 3/7, ΠΑΓΝΗ. Φωτό: ΣΕΚ Ηρακλείου

Αντιμέτωπος με την οργή των εργαζόμενων στα κεντρικά νοσοκομεία της Κρήτης, όπου και βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ήρθε ο υπουργός Υγείας Κικίλιας. Παντού οι εργαζόμενοι τον “υποδέχτηκαν” με απεργίες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, τις απολύσεις συμβασιούχων, την υποχρηματόδοτηση και όλα τα προβλήματα που οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ. Οι αντιδράσεις έδειξαν για άλλη μια φορά το αγωνιστικό κλίμα μέσα στα νοσοκομεία, το οποίο θα εκφραστεί ξανά στη στάση εργασίας 8πμ-12μ που έχουν κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ στις 15 Ιούλη με συγκέντρωση στις 8.30πμ στο υπουργείο Υγείας.

Η στάση εργασίας στις 15 Ιούλη είναι μέχρι αυτή την ώρα παναττική. Ωστόσο οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων απαιτούν από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να τη μεταρέψει σε πανελλαδική και να καλέσει συγκεντρώσεις στις ΥΠΕ σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Κρήτη επιβεβαιώνουν τη διάθεση των εργαζόμενων παντού να συνεχίσουν, μετά και τη μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη, τον αγώνα τους δυναμικά και αποφασιστικά.

Η επίσκεψη Κικίλια στα νοσοκομεία της Κρήτης ξεκίνησε από το ΠΑΓΝΗ την Παρασκευή 3/7. Το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο με ανακοίνωση που είχε τίτλο «Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο μας αποτελεί πρόκληση!» κάλεσε 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως μας είπε ο Λεωνίδας Μαρουλάσοφ από το ΣΕΚ Ηρακλείου που βρέθηκε στο ΠΑΓΝΗ για συμπαράσταση: «Από νωρίς δεκάδες εργαζόμενοι που όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν, κατέβαιναν από τα πόστα τους στο σαλόνι για τη στάση εργασίας και με παλμό και συνθήματα έκαναν ξεκάθαρο πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι μας είπαν πως ήταν μια από τις πιο πετυχημένες κινητοποιήσεις και πως δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια στους αγώνες για τη δημόσια Υγεία. Ακούστηκαν συνθήματα όπως “αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι του Νιάρχου και της χορηγίας”. Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι θίγουν το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω των χορηγιών απροκάλυπτα να φέρει τους ιδιώτες στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα να διχάσει τους εργαζόμενους, όπως με τη χορηγία του ιδρύματος Νιάρχος για τους εργαζόμενους στις μονάδες covid. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν ξεκάθαρη, να δωθουν άμεσα λεφτά από το κράτος για τη δημόσια υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία».

Πολιορκημένος

Ανάλογη ήταν η υποδοχή Κικίλια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου την επόμενη μέρα. Αντί για φιέστες, χαιρετούρες και χαμόγελα που συνήθως συνοδεύουν τέτοιες επισκέψεις, ο υπουργός μπήκε στο χώρο βλέποντας τους εργαζόμενους να του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη. Μαζική συγκέντρωση βρήκε να τον περιμένει και στο νοσοκομείο Χανίων την επόμενη μέρα. Πολιορκημένος από τα αμείλικτα ερωτήματα των συμβασιούχων για το αν θα ικανοποιήσει το αίτημά τους για μονιμοποίηση, αναγκάστηκε να κοντοσταθεί, χωρίς ωστόσο να δώσει καμιά συγκεκριμένη απάντηση ψελλίζοντας κάτι μισόλογα μέσα στη μάσκα του.

Σε όλα τα νοσοκομεία επικρατεί αγανάκτηση και αναβρασμός. Την περασμένη Τετάρτη 1 Ιούλη έγινε μαζική γενική συνέλευση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Συμμετείχαν κοντά 50 εργαζόμενοι/ες όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι και συμβασιούχοι», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Βασικό θέμα συζήτησης, εκτός των ζητημάτων των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, των απολύσεων των συμβασιούχων, των επιθέσεων στους νοσηλευτές/τριες κλπ, ήταν και η απόφαση του υπουργείου να φτιαχτούν 30 κλίνες ΜΕΘ με δωρεά του Νιάρχος. Είναι μια κίνηση που μόνο προβλήματα δημιουργεί. Και γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν άλλες κλινικές και να εκδιωχτούν εντελώς άλλες λειτουργίες όπως τα πλυντήρια -δίνοντάς τα προφανώς έξω σε εργολάβους. Και γιατί για να λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ χρειάζονται 150 άτομα προσωπικό και τέτοιες προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν. Είναι με άλλα λόγια έργα βιτρίνας που γίνονται μόνο για τους ιδιώτες. Ο διοικητής δεν έδωσε απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα τα οποία είχαμε θέσει σε συνάντηση μαζί του πριν τη συνέλευση. Από την πλευρά μου, μίλησα για την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία συνολικά και τόνισα ότι η δύναμή μας είναι οι αγώνες μας, στο δρόμο που άνοιξε η απεργία στις 16 Ιούνη. Επόμενος μεγάλος σταθμός μετά τις 15 Ιούλη θα είναι η κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 4 Σεπτέμβρη”.