Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η ρατσιστική πολιτική της NΔ ξερνάει θάνατο

Ένας 19χρονος πρόσφυγας από την Ακτή του Ελεφαντοστού νεκρός και τρεις ακόμη τραυματίες ήταν ο απολογισμός συμπλοκής στη Μόρια στις 5/7. 

Η Μόρια, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αποχωρήσει για την ενδοχώρα, εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος και ασφυκτικά γεμάτος καταυλισμός όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες πάνω από 16 χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι αυτό, σε συνδυασμό με την ακραία καταστολή και την αβεβαιότητα στην οποία έχει αφήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους η κυβέρνηση, που προκαλεί τέτοιου είδους εντάσεις στα στρατόπεδα. 

Γυναίκες από το Κογκό οργάνωσαν διαδήλωση στην Υπηρεσία Ασύλου διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία εισέβαλε με τρεις διμοιρίες και κρότου λάμψης στο ΚΥΤ για να σταματήσει και άλλες διαμαρτυρίες των προσφύγων. Στο μεταξύ την ίδια μέρα, άλλο ένα ανθρώπινο σώμα σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Φανερωμένη Σιγρίου στη δυτική Λέσβο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οδηγεί τα στρατόπεδα και τις πλατείες της ενδοχώρας σε καταστάσεις Μόριας, με χιλιάδες πρόσφυγες να στήνουν σκηνές όπου βρουν και την αστυνομία να τους επιτίθεται επειδή έμειναν άστεγοι. Δυο ημέρες πριν το φονικό στη Μόρια, 40χρονος Αφγανός πρόσφυγας που ζούσε στο στρατόπεδο των Οινοφύτων κρεμάστηκε στην τουαλέτα. Είχε μόλις απορριφθεί οριστικά η αίτηση ασύλου του. Ο άνθρωπος αυτός είχε έρθει στην Ελλάδα πριν 3,5 χρόνια και αρχικά ζούσε στο στρατόπεδο του Ελληνικού.

Ο θάνατός του έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στην επικράτεια, μία μόλις εβδομάδα μετά τον θάνατο 31χρονου Γκανέζου πρόσφυγα στη Σάμο, πιθανότατα από ασφυξία κατά τη διάρκεια επιληπτικού επεισοδίου. Όταν είχε πάει λίγες ώρες νωρίτερα στα επείγοντα ο φύλακας του ζήτησε χαρτί από το ΚΥΤ και τον έδιωξε. Ο διοικητής του νοσοκομείου και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Ν. Στεφανής, είχε το θράσος να δηλώσει: “Εδώ έρχονται καθημερινά πολλοί που ζητάνε να μπουν στο νοσοκομείο, ενώ μερικές φορές δεν είναι σκόπιμο. [...] Εγώ αυτό που προσπαθώ να αποτρέψω είναι να έρχονται αυτοί που έρχονται μαζί τους ως συνοδοί, ως φίλοι, ως βόλτα στο νοσοκομείο”.

Συμπλοκές, αυτοκτονίες, θάνατοι νέων ανθρώπων: πρόκειται για δολοφονίες στις οποίες υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητος ηθικός αυτουργός: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.