Περιβάλλον
Θράσος εφοπλιστών

Το πλοίο MV Wakashio κομμένο στα δύο

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Ινδικό Ωκεανό από την διαρροή τόνων πετρελαίου από καράβι ιαπωνικών συμφερόντων. Το πλοίο MV Wakashio χτύπησε σε ύφαλο στα παράλια του Μαυρίκιου στις 25 Ιουλίου προκαλώντας του ρωγμή η οποία μεγάλωνε καθημερινά εως ότου το έκοψε στα δύο. Το πλοίο κουβάλαγε σχεδόν 4.000 τόνους πετρελαίου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι από αυτούς περίπου 1.000 τόνοι μόλυναν τον Ινδικό Ωκεανό. Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε φτάνει να είναι ορατή ακόμα κι από το διάστημα! 

Ωστόσο το θράσος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Νagashiki Shipping συμπυκνώνεται στο ακόλουθο απόσπασμα από την ανακοίνωσή της: “Με περίπου 1.000 τόνους πετρελαίου να έχουν διαρρεύσει, είναι κάπως υπερβολή να τη χαρακτηρίσουμε ως 'οικολογική καταστροφή'. Δεν είναι καταστροφή. Είναι πρόβλημα, που θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και χρήματα για τον καθαρισμό, αλλά δεν είναι καταστροφή. Η έννοια της 'οικολογικής καταστροφής', έχει αηδιαστικά απαξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη σε ανεύθυνους 'περιβαλλοντιστές' και πολιτικούς”. Αυτά έγραφε κάποιο κουστουμάτο στέλεχος από κάποιο ουρανοξύστη του Τόκιο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες φτωχοί στα παράλια του Μαυρίκιου προσπαθούσαν να μαζέψουν το πετρέλαιο που κατέστρεφε τη θάλασσά τους με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο.

Όσο για τους “δικούς μας” εφοπλιστές, τρέχουν να φέρουν τέτοιες καταστροφές ακόμα πιο κοντά μας με τις εξορμήσεις τους για τον αγωγό EastMed και τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία.