Γιαννιτσά: Στο δρόμο, για το νοσοκομείο

Η μαζικότερη συγκέντρωση που είδαν τα Γιαννιτσά την τελευταία 20ετία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/2, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, ώς αντίδραση στην προσπάθεια για συγχώνευση του νοσοκομείου των Γιαννιτσών με αυτό της Έδεσσας.

Περισσότερα από 1000 άτομα έδωσαν βροντερό παρών παρά την καταρρακτώδη βροχή. Εκεί ήταν το σύνολο των εργατικών σωματείων και των φορέων της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι τοπικοί βουλευτές, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν πέρασαν απόψεις παραγόντων που τοποθετούσαν το ζήτημα τοπικιστικά. Το σύνολο σχεδόν του κόσμου συμφωνούσε ότι το βάρος των διαμαρτυριών πρέπει να δωθεί στη συνολική υποβάθμιση της υγείας κι όχι στο που θα είναι η έδρα του συγχωνευμένου νοσοκομείου. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ανακοίνωση – προκήρυξη έχει κυκλοφορήσει και η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τίτλο “Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών”, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: “Το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για την κατάργηση του νοσοκομείου Γιαννιτσών σαν αυτοτελές νοσοκομείο και η συγχώνευσή του με το αντίστοιχο της Έδεσσας. Βέβαια αυτό είναι το πρώτο βήμα έτσι ώστε να απαξιωθεί πλήρως και εν τέλει να γίνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα κέντρο υγείας. Σε αυτό το παιχνίδι προφανώς και προωθούνται μικροκομματικές σκοπιμότητες τοπικών παραγόντων-πολιτικάντιδων έτσι ώστε η κουβέντα να στραφεί σε μία τοπικιστική λογική για το ποια θα πρέπει να είναι η έδρα του νέου οργανισμού. Όμως αυτή η λογική εξ αντικειμένου αφήνει στα απυρόβλητο τις πολιτικές εκείνες που υποβαθμίζουν την υγεία και την καθιστούν από δικαίωμα σε προνόμιο. Αντίθετα ένα κίνημα που μπορεί να υψώνει το ανάστημά του απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και τα αφεντικά της οφείλει να διεκδικήσει την ενίσχυση των υποδομών Υγείας και περίθαλψης και την επέκτασή τους ώστε να καλύπτουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.”