Χρίστος Αργύρης: Οργάνωση από τα κάτω και συντονισμός

Ο κόσμος ψήφισε τους αγώνες του. Το γεγονός ότι το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα νοσοκομεία, ήρθε δεύτερο μετά την δεξιά ΔΗΚΝΙ στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών είναι μια θεαματική επιβεβαίωση της αριστερής στροφής που υπάρχει στην κοινωνία και στην εργατική τάξη, και μέσα στα νοσοκομεία.

Ενα μεγάλο κομμάτι των γιατρών επικροτεί τις δυο βασικές επιλογές που έχουμε κάνει όλο αυτό τον καιρό. Η μία είναι η λογική της οργάνωσης από τα κάτω. Οι επιτροπές αγώνα, που ήταν κεντρική μας επιλογή, και έδωσαν την δυνατότητα σε διάφορα σημεία να εξελιχτούν αγώνες από την βάση του κόσμου, που συσπείρωσαν και έδωσαν δύναμη στους συναδέλφους. Η δεύτερη βασική επιλογή είναι ο συντονισμός των αγώνων, όχι αφηρημένα, αλλά ο συντονισμός στη λογική της κλιμάκωσης.

Όσο σημαντικές είναι οι επιτροπές αγώνα που έχουμε δημιουργήσει σε διάφορα σημεία, άλλο τόσο σημασία έχει να συντονιστούν αυτά τα νοσοκομεία και από τα πάνω και τα κάτω. Αυτό σήμανε ο συντονισμός του Αγ. Σάββα. Ένας συντονισμός γύρω από ένα σωματείο που κερδήθηκε πάνω στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανάγκασε την ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει 4 τουλάχιστον 24ωρες απεργίες, ενώ έβαλε τις βάσεις για διάφορες κορυφώσεις και κινητοποιήσεις μέσα στο νοσοκομειακό κίνημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε συστηματικά το Νυστέρι-Πρωτοβουλία Γένοβα τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας από τα κάτω τις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, την κοινή δράση και τον συντονισμό -όχι μόνο με τους γιατρούς, αλλά με όλους τους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία και με τους υπόλοιπους κλάδους των εργατών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η επιτυχία αυτή μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε για να σώσουμε τα νοσοκομεία από το κλείσιμο, να μην αφήσουμε να διαλυθεί η δημόσια υγεία, να βγούμε εμείς νικητές και όχι η τρόικα. Αλλά κανένα μεγάλο ποσοστό και καταγραφή της αριστεράς δεν σημαίνει αυτόματα και απεργιακούς αγώνες ή κινητοποιήσεις με διάρκεια. Θα πρέπει να εντείνουμε και να απλώσουμε παντού αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτή τη μάχη ήταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ που παρεμβαίνουν σταθερά κάθε βδομάδα στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και με την Εργατική Αλληλεγγύη και το Νυστέρι στο χέρι στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτές τις μάχες και κάλεσαν μαζικά τον κόσμο να στηρίξει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος ΓΝ Γενηματάς