Επιτυχία της Αριστεράς σε ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ. Δύναμη για να σώσουμε τα νοσοκομεία

Την πλειοψηφία στην αριστερά έδωσαν οι γιατροί του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου της χώρας στις εκλογές για την Ένωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και ακόμα περισσότερο στην κάλπη για τους αντιπρόσωπους στην Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ).

Με βασικό όχημα νίκης το ψηφοδέλτιο που στήριζαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (συνεργασία μεταξύ της ΑΡΣΙ, της Πρωτοβουλίας Γένοβα -Νυστέρι και μιας σειράς ανεξάρτητων αγωνιστών), τα τρία ψηφοδέλτια της Αριστεράς, το Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) συγκέντρωσαν τις 2.173 από τις 4.283 έγκυρες ψήφους στην κάλπη της ΕΙΝΑΠ εκλέγοντας 7 από τις 15 έδρες, ενώ στις κάλπες για αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ τα νούμερα είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά για την αριστερή στροφή μέσα στα νοσοκομεία αφού συνολικά τα τρία ψηφοδέλτια συγκεντρώνουν 2.338 από τις 4.387 έγκυρες ψήφους.

Το τέλος της καταμέτρησης στα 34 νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά που στήθηκαν κάλπες έδειξε ξεκάθαρα την πλήρη καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών οδηγώντας στην καταβαράθρωση της ΠΑΣΚ που από δεύτερη έφτασε να είναι πέμπτη χάνοντας πάνω από 750 ψήφους. Η παράταξη της δεξιάς ΔΗΚΝΙ παρά την μείωση κατά 148 ψήφους στην κάλπη της ΕΙΝΑΠ και 296 ψήφους στην κάλπη της ΟΕΝΓΕ κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη θέση με λυσσαλέα προσπάθεια συσπείρωσης με χιλιάδες τηλέφωνα, ακόμα και απειλές από βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της ΑΡΣΙ.

Το κοινό κατέβασμα των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είχε αύξηση σε ποσοστό – και παρά την πτώση της συμμετοχής – εντυπωσιακή άνοδο και σε ψήφους, ιδιαίτερα σε όσα νοσοκομεία δόθηκαν σκληρές μάχες την προηγούμενη περίοδο: Για την ΕΙΝΑΠ, στον Άγιο Σάββα, από 22 ψήφους που συγκέντρωνε η ΑΡΣΙ με το Νυστέρι στις προηγούμενες εκλογές το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή έφτασε τις 52 ψήφους. Στο Θριάσιο από τις 17 συνολικά ψήφους το 2009 ανέβηκε στις 45 το 2013. Στο ΚΑΤ από 5 στις 71, στο Σισμανόγλειο από 9 στις 43, στο Τζάνειο από 11 ψήφους στις 31 ψήφους. Στο Αγ. Όλγα από 32 ψήφους το 2009 φτάσαμε σε 52 ψήφους το 2013, στους Αγίους Ανάργυρους από 5 στις 17 ψήφους, στον Ευαγγελισμό από 23 ψήφους φτάσαμε στις 36, στο Ιπποκράτειο από 34 ψήφους ανέβηκε στις 41. Στο Κρατικό Νίκαιας είχαμε αύξηση κατά 12 ψήφους, στο Λαϊκό υπήρχε αύξηση πάνω από 30%.

Μεγάλη ήταν η αύξηση και του Μετώπου (ΣΥΡΙΖΑ) αφού κατάφερε να συσπειρώσει όλες τις συνιστώσες του στο ίδιο ψηφοδέλτιο (κάποιες από αυτές στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΑΡΣΙ), χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση όπως περίμεναν, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση της ΔΗΠΑΚ φέρνοντας ένα συνολικά μεγάλο αποτέλεσμα για την αριστερά.

Διαβάστε επίσης

Χρίστος Αργύρης: Οργάνωση από τα κάτω και συντονισμός 

Κώστας Καταραχιάς: εκλογές της ΕΙΝΑΠ - πραγματική δυναμική ενός κινήματος 

ΑΡΣΙ: “Ώριμος καρπός”