Αντιφασιστική Μυτιλήνη

Στην ΕΛΜΕ Λέσβου από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία με στόχο να μην αφήσουμε τους φασίστες να πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία και σε ολόκληρη τη κοινωνία. Η πρώτη δράση της ΕΛΜΕ ήταν η συμμετοχή της σε δράσεις που αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη, όπως είναι η ίδρυση Αντιφασιστικής Συνέλευσης όπου κατάφερε να οργανώσει μια αντιφασιστική πορεία 1000 ατόμων.

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ φτιάξαμε την “Κίνηση ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία” με στόχο να συσπειρώσουμε τα σωματεία της πόλης για να υπάρχει μία μόνιμη αντιφασιστική δράση στους εργατικούς χώρους του νησιού. Στα μαζέματα αυτής της πρωτοβουλίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα σωματεία, από το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία στα νοσοκομεία, το ΙΚΑ, τους Δημοσιογράφους, το Δήμο, τον ΟΤΕ, τις Τράπεζες, τους Δασκάλους, το Υπ. Βορείου Αιγαίου και άλλους χώρους. Όλοι μαζί κάναμε εκδήλωση που συμμετείχαν 500 άτομα με ομιλητή πανεπιστημιακό από το Παν. Αιγαίου και ακολούθησε προβολή της ταινίας «το Αβγό του Φιδιού».

Στη συνέχεια πήραμε την πρωτοβουλία και οργανώσαμε σαν ΕΛΜΕ μέσα στα σχολεία διαγωνισμό αντιφασιστικής αφίσας, σαν αφορμή για να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση για το φασισμό μέσα στα σχολεία. Συνδυάσαμε την ημέρα που γινόταν η απονομή των βραβείων με εκδήλωση για το φασισμό και ομιλήτρια τη δικηγόρο Γ. Κούρτοβικ.

Τώρα σαν επόμενο βήμα οργανώνουμε την 21 Μάρτη. Υπάρχουν σκέψεις είτε για να γίνει συναυλία ή να γίνουν ξεχωριστές δράσεις σε κάθε σχολείο.

Μέσα από όλες αυτές τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες έχουμε καταφέρει να δώσουμε απάντηση στις απόπειρες των φασιστών να εμφανιστούν στη Μυτιλήνη και να μην τους αφήσουμε εγκαινιάσουν γραφεία-ορμητήρια στην πόλη.

Σοφία Γεωργοκώστα, ΔΣ ΕΛΜΕ Λέσβου