Συνδιάσκεψη ΣΕΚ 2013

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη του ΣΕΚ για το 2013 - ένα πραγματικό τριήμερο εργασίας, συζήτησης, προτάσεων και αποφάσεων για να μπούμε δυνατά μπροστά στις μάχες που έρχονται.

Αντιπρόσωποι από τους τοπικούς πυρήνες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στις εννιά συνολικά συζητήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, η συζήτηση για “Την Αριστερά της Νίκης” που άνοιξε την Συνδιάσκεψη την Παρασκευή το βράδυ και την οποία παρουσιάζουμε συνοπτικά σε αυτήν τη σελίδα, αλλά και οι συζητήσεις για το χτίσιμο του κόμματος, την αντίσταση στους νεοναζί, την εργατική αντίσταση και το φοιτητικό που παρουσιάζουμε στις επόμενες δύο σελίδες.

Η συνδιάσκεψη, στην οποία έγιναν συνολικά 136 παρεμβάσεις, πέρα από τις εισηγήσεις, έκλεισε την Κυριακή το απόγευμα με την εκλογή της Κεντρικής και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΣΕΚ - και στο τέλος όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να στέλνουν μήνυμα αντίστασης και αισιοδοξίας τραγουδώντας τη Διεθνή.


Για την Αριστερά της νίκης

“Μέσα σε συνθήκες τόσο μεγάλων δυνατοτήτων οι πρωτοβουλίες της Αριστεράς είναι κρίσιμες και μπορούν να καθορίσουν την έκβαση κάθε μάχης. Έχουμε τον προσανατολισμό ότι πρέπει να αποφύγουμε δύο λάθη. Αφενός το σεκταρισμό και την αφ' υψηλού αντιμετώπιση των αγώνων. Αφετέρου τον ψεύτικο ρεαλισμό και τη δεξιά προσαρμογή. Πρόκειται για δύο λάθη αλληλοτροφοδοτούμενα. Όποιος υποτιμά τις δυνατότητες της εργατικής τάξης, καταλήγει να εναποθέτει τις ελπίδες του στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς...

Χτίζουμε ένα επαναστατικό κόμμα που θα μπορεί τις κρίσιμες στιγμές να συσπειρώνει τις δυνάμεις που θέλουν τη συνέχεια και την κλιμάκωση. Οι επαναστάτες μπορεί να είναι ακόμη μειοψηφία. Όμως αυτή η μειοψηφία μπορεί να μετατρέπεται σε ηγεσία και να να καθορίζει τη στάση ολόκληρης της Αριστεράς. Είναι θετικό ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις δικές της διαδικασίες μπροστά στη Συνδιάσκεψή της, γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί τον κορμό της επαναστατικής μειοψηφίας”.

Αυτά τόνισε, ανοίγοντας τη Συνδιάσκεψη στην εισήγησή του για την “Αριστερά της νίκης”, ο Πάνος Γκαργκάνας. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν για ομιλίες και χαιρετισμούς 19 συνολικά σύντροφοι και συντρόφισσες:

Ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον Αγιο Σάββα, ο Μωυσής Λίτσης, ταμίας της ΕΣΗΕΑ, ο Αντώνης Δραγανίγος εκ μέρους του ΝΑΡ, η Αργυρή Ερωτοκρίτου από τον πυρήνα ΣΕΚ Ιωαννίνων, ο Τζαβέντ Ασλαμ, από την Πακιστανική Κοινότητα, η Κατερίνα Θωίδου από τον πυρήνα Νίκαιας, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Μαργαρίτα Παπαμηνά εκπαιδευτικός από τα Χανιά, ο Δημήτρης Ταβουλάρης εκ μέρους του Μαρξιστικού Ομιλου, ο Χρήστος Τουλιάτος εκ μέρους της ΑΡΑΝ, ο Νεκτάριος Χαϊντάρ από τον πυρήνα Πάτρας, η Μαριάννα Τσίχλη εκ μέρους της ΑΡΑΣ, ο Τάκης Θανασούλας εκ μέρους της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Ζαννέτα Λυσικάτου από τον πυρήνα Αλεξανδρούπολης, ο Τάκης Ζώτος δικηγόρος, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιάννης Χριστόπουλος από την ΑΡΙΣ, η Φύλλια Πολίτη από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Τουμπέλης, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Νικηφόρος Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ το παρών στην αίθουσα έδωσαν επίσης ο Χρήστος Μπίστης εκ μέρους του ΕΚΚΕ και ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος.

Επιτυχία

Την επιτυχία του αντικαπιταλιστικού σχήματος “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή” στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ στις οποίες κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μετέφερε ο Κώστας Καταραχιάς τονίζοντας ότι αυτή η επιτυχία βασίστηκε στην πρωτοπόρα δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς: στην οργάνωση της βάσης από τα κάτω, στην υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων και στις πολιτικές μάχες ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις και τις φασιστικές επιθέσεις.

Ο Μωυσής Λίτσης μετέφερε την εικόνα από τις πρόσφατες μάχες στα ΜΜΕ και την απεργία διαρκείας στα δημόσια μέσα, αλλά και τις πολιτικές μάχες ενάντια στους νεοναζί, καθώς πρόσφατα ο ίδιος στοχοποιήθηκε από την φασιστοφυλλάδα “Στόχος”. “Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι ‘εβραίοι ταμίες’” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες καταχειροκροτώντας την ομιλία του Μωυσή.

“Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδειξε αντοχή και σταθερότητα που πολλοί δεν περίμεναν. Κρατήθηκε σε δύσκολες στιγμές των κοινωνικών αγώνων, όταν ήθελε κότσια για να σταθείς στους δρόμους, αλλά και της πολιτικής διαμάχης στον δεύτερο γύρο των εκλογών” τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντώνης Δραγανίγος. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΑΚΕΛ από την Κύπρο, της “κυβέρνησης της Αριστεράς” που πρόδωσε τον κόσμο και τιμωρήθηκε.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ θύμισε την μεγαλειώδη συγκέντρωση της 24 Αυγούστου ενάντια στον Ξένιο Δία που πρώτη έστειλε το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε τον ρατσισμό του “νόμου και της τάξης” των Δένδια-Σαμαρά. Η Κατερίνα Θωίδου έφερε την εμπειρία της 19 Γενάρη που ήταν “ένα άλμα για το αντιφασιστικό κίνημα, ποσοτικό και ποιοτικό”, καλώντας όλους να συνεχίσουμε τη μάχη απαιτώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.

Ο Κώστας Παπαδάκης είπε ότι τα απανωτά “δεξιά κλικ του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν απογοήτευση στον κόσμο που στήριξε πολλά στις εκλογικές αυταπάτες” τονίζοντας ότι “χρειαζόμαστε μια 19 Γενάρη του εργατικού κινήματος” και ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς”. Η Μαργαρίτα Παπαμηνά μετέφερε την εμπειρία της αντίστασης ενάντια στην επίθεση της “αξιολόγησης” που έχει ξεκινήσει στα σχολεία, τονίζοντας ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης και οι διώξεις εναντίον των εκπαιδευτικών στα Χανιά και πανελλαδικά δεν θα περάσουν.

Ο Δημήτρης Ταβουλάρης είπε ότι η σημερινή κρίση “αφορά τον πυρήνα της παραγωγής” τονίζοντας ότι το δίλημμα σήμερα είναι σοσιαλισμός ή καταστροφή της ανθρωπότητας. Για “ένα συνεχή ανταρτοπόλεμο με επιμέρους σημεία νίκης και ήττας, αλλά σίγουρα μετά από κάθε φάση του κινήματος, με προχώρημα ένα πήχυ πιο πάνω και χώνεμα αυτής της εμπειρίας” μίλησε ο Χρήστος Τουλιάτος, ενώ ο Νεκτάριος Χαϊντάρ μίλησε για τα μικρά παραδείγματα που δείχνουν πως οι μειοψηφίες μπορούν σε αυτές τις συνθήκες να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Η Μαριάννα Τσίχλη είπε ότι “η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά βημάτων για το λαϊκό κίνημα, αλλά “η επιβολή των μέτρων επιφέρει αλλαγές στον κοινωνικό συσχετισμό δυνάμεων” τονίζοντας ότι “δεν είναι νομοτέλεια ούτε η επιβολή των μέτρων, αλλά ούτε και η ανατροπή της επίθεσης”. Ο Τάκης Θανασούλας ανέλυσε πως αυτό που έρχεται είναι μεγαλύτερη ύφεση και όχι “ανάπτυξη” τονίζοντας ότι “το κοινωνικό εκκρεμές κινείται προς τα αριστερά, ακόμα και σήμερα”. Η Ζαννέτα Λυσικάτου τόνισε ότι τα προχωρήματα του κόσμου συμβαίνουν παντού, μεταφέροντας τις εμπειρίες και την εικόνα από την Αλεξανδρούπολη, όπου νέοι σύντροφοι οργανώνουν στον Εβρο στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία και άλλους χώρους.

“Το επόμενο διάστημα με την καμπάνια για την Ιθαγένεια των παιδιών το κίνημα που έδειξε τη δύναμή του στις 19 Γενάρη μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλο” τόνισε ο Τάκης Ζώτος. “Η παγκόσμια κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, έχει διάρκεια και βάθος, είναι μια δομική κρίση του καπιταλισμού” είπε ο Γιάννης Χριστόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του. Η Φύλλια Πολίτη μίλησε για τις πρόσφατες εμπειρίες στη Θεσσαλονίκη με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ να οργανώνονται ενάντια στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση τονίζοντας ότι η “ΕΥΑΘ μπορεί να γίνει το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης”.

“Πρέπει να αναμετρηθούμε με τις αυταπάτες ότι μπορεί να γυρίσουμε στον προ του 2008 'καλό' καπιταλισμό της 'ανάπτυξης' της οικονομίας που καλλιεργείται καθημερινά από την κυβέρνηση, τον Κουβέλη που έχει το copyright αυτής της προπαγάνδας, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε στην ομιλία του ο Βασίλης Τουμπέλης. Ο Νικηφόρος Παπαδόπουλος μετέφερε την εικόνα της επίθεσης για την εξαφάνιση των υπηρεσιών πρόνοιας από τους ΟΤΑ. “Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρέπει να ξαναβγούμε όλοι μαζί και να επαναλάβουμε τις απεργίες διαρκείας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να μην απολυθεί κανένας, μην κλείσει καμιά υπηρεσία. Η νίκη των αγώνων θα κριθεί στη δύναμη που θα καταφέρει να αποκτήσει σε κάθε χώρο η επαναστατική αριστερά”.


Όταν η σύγκρουση κορυφώνεται

Η πρώτη συζήτηση τη δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης του ΣΕΚ είχε θέμα «Το κόμμα όταν η σύγκρουση κορυφώνεται».

Στην εισήγηση της η Μαρία Στύλλου αναφέρθηκε στα ιστορικά παραδείγματα της επανάστασης στη Ρωσία το 1917 και της νίκης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία το 1936. Η κρίσιμη διαφορά για τη διαφορετική έκβαση εκείνων των αγώνων ήταν ο ρόλος των επαναστατών εργατών που είχαν διαμορφώσει οι Μπολσεβίκοι, τόνισε. Το ρίζωμα στους εργατικούς χώρους είναι απαραίτητο όταν η σύγκρουση κορυφώνεται.

Οι παρεμβάσεις των συντρόφων όχι μόνο ήταν πολλές, αλλά ήταν γεμάτες με χρήσιμα παραδείγματα και συμπεράσματα από τη δουλειά του κόμματος τον τελευταίο χρόνο. Ο Τζεμαλί Μηλιαζίμ από τη Φλώρινα είπε «είναι μια νέα περιοχή που κάνουμε άνοιγμα, υπάρχει εντυπωσιακή ανταπόκριση. Δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση από την αριστερά στην περιοχή παρά το ότι υπάρχει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει φτιαχτεί τελευταία μια αντιρατσιστική-αντιφασιστική κίνηση που έχει κάνει εκδηλώσεις 60-70 ατόμων. Μέσα από τη διακίνηση του περιοδικού και της εφημερίδας, μπορούμε να ενεργοποιούμε όλη την αριστερά».

Η Έλενα Τζίκα από τον πυρήνα του Βόρειου Κέντρου στο Ηράκλειο ανέφερε «στον τελευταίο πυρήνα συνεδριάσαμε με δεκαπέντε άτομα. Έχουμε δυναμώσει το δίκτυο μας μέσα από τη δουλειά στην ΚΕΕΡΦΑ, με βάση την παρέμβαση με την εφημερίδα. Κερδίσαμε συντρόφους και στο Νοσοκομείο του ΠΑΓΝΗ. Να κάνουμε άνοιγμα με όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε, να μην βάζουμε στεγανά και όρια, να φτάνουμε μέχρι τέλους την κουβέντα».

Η Μαρία Καλιτσουνάκη από τα Δυτικά στα Χανιά έδωσε την εικόνα από τη δημιουργία του νέου πυρήνα. «Σπάσαμε πριν από ενάμιση μήνα. Ήταν δυσλειτουργική η ύπαρξη ενός μόνο πυρήνα με πολλά μέλη. Το πρώτο που έγινε είναι ότι ανέβηκε κατακόρυφα η Εργατική Αλληλεγγύη. Νέοι σύντροφοι ανέλαβαν υπευθυνότητες με πολλή διάθεση. Για παράδειγμα, μια συντρόφισσα εργαζόμενη στα ΕΛΤΑ ανέλαβε την εφημερίδα και αυτό τη βοήθησε να ανοιχτεί περισσότερο και στο χώρο της. Βάζουμε στόχο να χτίσουμε και τοπική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης».

Η Δήμητρα Λιναρδάκη τόνισε τη σημασία της δουλειάς με την εφημερίδα για την ανάπτυξη του κόμματος στα Βόρεια της Αθήνας. «Έχουμε συστηματική παρέμβαση σε 17 εργατικούς χώρους. Υπάρχουν οι δυνατότητες για απεργιακές επιτροπές και στρατολογίες για το κόμμα». Στη συνέχεια έδωσε συγκεκριμένα την εικόνα από τις παρεμβάσεις στο Δήμο Βριλησσίων και το Νοσοκομείο Γεννηματά, αλλά και από τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Ο Λευτέρης Αραμπατζής από τον πυρήνα του Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «μέσα από την ΚΕΕΡΦΑ έχουμε δυναμώσει το αντιφασιστικό κίνημα, αλλά έχουμε κερδίσει και κάποιους από τους καλύτερους αντιφασίστες στον επαναστατικό μαρξισμό. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τους χιλιάδες νεολαίους που επηρεάζονται από την αναρχία, αλλά εκτιμάνε τη δουλειά μας στο αντιφασιστικό. Να προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις μέσα στους εργατικούς χώρους, όπως είχαμε ξανακάνει».

Ο Ζήσης Καλλιμάνης από το Ρέθυμνο ανέφερε ότι με την πρωτοβουλία των μελών του ΣΕΚ άλλαξε η απόφαση του Εργατικού Κέντρου για την απεργία στις 20/2 και έγινε πρωινή πορεία. Επίσης, μέσω της δουλειάς του ΣΕΚ στους εργατικούς χώρους έγινε απεργιακή διαδήλωση και στις 14 Νοέμβρη, την ημέρα της πανευρωπαϊκής απεργίας με 300 άτομα από διάφορους εργατικούς χώρους.

Ένα τμήμμα της απόφασης που υπερψηφίστηκε ομόφωνα αναφέρει: «Σε κάθε πυρήνα είναι κρίσιμος ο ρόλος της ηγεσίας. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, της πολιτικής συζήτησης, των οικονομικών και της κάθε καμπάνιας έχουν να οργανώσουν τη συγκρότηση ενιαίων μετώπων, να βλέπουν τις ευκαιρίες και να εκτιμάνε τα αποτελέσματα. Αξιοποιούν τις ιδέες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία όλων μας των μελών.

Πρόσφατα ανοίγματα νέων γεωγραφικών πυρήνων δείχνουν ότι και ένα μόνο μέλος, αν οργανώσει γύρω από την εφημερίδα, μπορεί να χτίσει με γρήγορους ρυθμούς ομάδα με συγκροτημένη παρέμβαση που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της περιοχής.

Οι πυρήνες οργανώνουν τη συζήτηση με προσανατολισμό την παρέμβαση τους στις πραγματικές μάχες. Δεν υπάρχει διχασμός ανάμεσα στην «κινηματική» και την «πολιτική» συζήτηση. Τα ερωτήματα που αναδεικνύει το ίδιο το κίνημα είναι τόσο πλούσια που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για θεωρία, ιστορία, ξεκαθάρισμα επιχειρημάτων για να δώσουμε απαντήσεις στο σήμερα».Η εργατική αντίσταση

Τις εισηγήσεις στο θέμα «Η εργατική αντίσταση» έκαναν εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής ο Γιάννης Αγγελόπουλος και ο Τάσος Αναστασιάδης. Aκολούθησαν είκοσι παρεμβάσεις από συντρόφους τόσο εργαζόμενους όσο και μέλη των συνεργείων της Εργατικής Αλληλεγγύης σε χώρους δουλειάς.

Την πρώτη παρέμβαση έκανε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός από το Βύρωνα δίνοντας την εικόνα από την εκλογική επιτυχία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. «Ο κόσμος ψήφισε τους αγώνες του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μάχη των εκλογών στα σωματεία. Στην επιτυχία στα νοσοκομεία βοήθησε σημαντικά η λειτουργία της Κλαδικής μας Ομάδας. Οι επιτροπές αγώνα που φτιάξαμε σε διάφορα νοσοκομεία υπάρχουν ακόμα, χρειάζεται να τις ενεργοποιήσουμε».

Ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης από τον Πειραιά και από το εργοστάσιο της Βιβλιοσυνεργατικής είπε «γυρίσαμε στη δουλειά μετά από ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων. Αν δεν είχαμε κάνει τις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, τώρα δεν θα μπορούσαμε να βγούμε απέναντι στο αφεντικό. Τις Συλλογικές Συμβάσεις μόνο με αγώνα μπορείς να τις κερδίσεις».

Ο Κώστας Φοινινής από τον πυρήνα στα Βριλήσσια και εργαζόμενος στον τοπικό Δήμο τόνισε ότι «η βάση του Δήμου είναι μαχητική παρά τη δεξια ηγεσία του Συλλόγου. Ο πυρήνας χρειάζεται να λειτουργεί συλλογικά για να έχουμε αποτελέσματα. Οι Δήμοι μπορούν να γίνουν πυρήνες αγώνων. Ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις απέναντι στη διοίκηση του Δήμου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Ο Νάσος Μπράτσος από τη Νέα Ιωνία και εργαζόμενος στην ΕΡΤ εξήγησε ότι υπάρχει θυμός, ενώ χάθηκαν για λίγο δύο ευκαιρίες για απεργίες διαρκείας στα ΜΜΕ. «Όμως, έχουν γίνει απεργίες διαρκείας σε χώρους όπως η ΕΡΤ και τα δημοτικά ραδιόφωνα. Πετύχαμε την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων στο ΔΟΛ, στον 9.84. Δεν μπορείς να κερδίσεις τις μάχες μόνο με συνδικαλιστικό λόγο».

Ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος από τα Ανατολικά Χανιά είπε «Είναι εφικτό να γίνει μια 19 Γενάρη του εργατικού κινήματος, αν και είναι δύσκολο. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει σχέσεις με τον κόσμο, δεν είναι ένα κόλπο όπως πιστεύουν διάφοροι». Σαν παραδείγματα έδωσε την εικόνα από την προσπάθεια να βγει απεργία σε όλα τα Χανιά και εξήγησε πως ο συντονισμός Συλλόγων Δασκάλων και ΕΛΜΕ ανάγκασε τις ηγεσίες να καλέσουν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη.

Ο Θανάσης Φιλόπουλος από το Περιστέρι και εργαζόμενος στο Σκαραμαγκά τόνισε ότι «δε μας έβαλε το Σωματείο μέσα στο Υπουργείο Άμυνας, ήταν απόφαση όλων των εργαζόμενων», αναφερόμενος στη μαχητική διαδήλωση που είχε γίνει σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ. «Μπράβο στο κόμμα που συσπείρωσε κόσμο από τον Άγιο Σάββα και αλλού έξω από τη ΓΑΔΑ αμέσως. Χρειαζόμαστε οργάνωση από τα κάτω».

Ο Γιάννης Κούτρας μίλησε για τη δουλειά στους εργατικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη. «Η Πανεργατική στις 20/2 ήταν πολύ πετυχημένη. Έχουμε συντρόφους σε είκοσι χώρους. Να πάρουμε πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης και στη Θεσσαλονίκη».

Ο Νίκος Χατζάρας από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης έδωσε την εικόνα της μάχης στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Αντώνης Φώσκολος από τα Βριλήσσια μίλησε για τη συγκρότηση της απεργιακής επιτροπής στο Βράχο της Ακρόπολης, η Μαριλήδα Ανδρουλάκη από το Ρέθυμνο εξήγησε τι ρόλο έπαιξαν τα συνεργεία της εφημερίδας σε τοπικές εργατικές μάχες, όπως στην απεργία της Αγροτικής.

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε αναφέρει χαρακτηριστικά: «βάζουμε στόχο μια ακόμα πιο μαζική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης και το άπλωμά τοπικών ΣΕΑ σε κάθε πόλη και συνοικία. Φτιάχνουμε - και μονιμοποιούμε όπου ήδη υπάρχουν - απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα μέσα στους εργασιακούς χώρους. Είναι απαραίτητες για να μπορεί η βάση οργανωμένα να επιβάλει το ξεκίνημα ενός αγώνα, το κέρδισμα της συνέλευσης, την οργάνωση της απεργίας, να εμποδίσει το κλείσιμο ενός αγώνα. Το κλειδί για να οργανώσουμε αυτά τα βήματα είναι να συνδεθούμε με αυτόν τον κόσμο, που μπορεί να είναι ανένταχτοι ή και ενταγμένοι στα κόμματα της αριστεράς και να κερδίσουμε μέλη του ΣΕΚ σε κάθε χώρο».Ενάντια στους νεοναζί και το ρατσισμό

Εμπνευστική και πλούσια σε εικόνες και παρατηρήσεις ήταν η συζήτηση με θέμα «Η αντίσταση στους νεοναζί» με τον αέρα της επιτυχίας στις 19 Γενάρη. Δεκαεννιά σύντροφοι πήραν το λόγο μετά την εισήγηση του Πέτρου Κωνσταντίνου από την Κεντρική Επιτροπή.

Πρώτη μίλησε η μαθήτρια Νάντια Ρούμπου από τον πυρήνα στο Κερατσίνι. «Στην περιοχή μας είχαμε ρατσιστικά κρούσματα, απαντήσαμε με μεγάλες εξορμήσεις και κάναμε ανοιχτή εκδήλωση με 120 άτομα. Κάναμε επίσης εκδήλωση για το Πολυτεχνείο και αντιφασιστική πορεία τον Δεκέμβρη. Σπάσαμε τα γκέτο που ήθελε να φτιάξει η Χρυσή Αυγή. Έγινε και η πρώτη συνάντηση του μαθητικού της ΚΕΕΡΦΑ, όπου θα συμμετέχουν και παιδιά από την ΚΝΕ και την αναρχία».

Ο Στέλιος Μιχαηλίδης από τη Νέα Ιωνία είπε «η ΚΕΕΡΦΑ έχει περάσει τρεις φάσεις. Στην πρώτη ήταν κατά κύριο λόγο μια κεντρική πρωτοβουλία, μετά είχαμε τις τοπικές συνελεύσεις όπου δημιουργήθηκαν οι Τοπικές της Επιτροπές και τώρα είμαστε στη φάση μετά τις 19 Γενάρη. Χρειάζεται να εντάξουμε οργανικά όλο τον κόσμο που συμμετείχε στις Τοπικές. Να συνεχίσουμε τις άμεσες απαντήσεις στις φασιστικές προκλήσεις».

Ο Αντώνης Αλφιέρης έδωσε την εικόνα από την αντιφασιστική δουλειά στον Πειραιά. «Στο κέντρο της δουλειάς μας πρέπει να είναι οι μετανάστες εργάτες, όχι φιλανθρωπικά ή νομικά όμως. Πρέπει να παλεύουμε την ισλαμοφοβία και τη δισταχτικότητα της υπόλοιπης αριστεράς. Μετά από επίθεση σε συντρόφους μας, στον Πειραιά κάναμε μεγάλη καμπάνια και από αυτή δημιουργήθηκε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία. Να είμαστε ευέλικτοι στον τρόπο που κινούμαστε».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης από το Γαλάτσι είπε «ο τελευταίος χρόνος ήταν 12 μήνες αντιφασιστικής δράσης για το ΣΕΚ, αλλά ήταν δύο διαφορετικά εξάμηνα. Στο δεύτερο εξάμηνο έχουν εμφανιστεί “ένα, δύο, τρεις πολλοί αντιφασισμοί”, όπως ο σοσιαλδημοκρατικός αντιφασισμός και ο αναρχικός αντιφασισμός. Δεν θέλουμε όμως αντιφασιστικές επιτροπές του μέσου όρου, δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Θέλουμε αντιφασιστικό κίνημα πλατύ και ριζοσπαστικό, όπως στις 19 Γενάρη».

Η Μάνια Καρτελιά, μαθήτρια από τη Χαλκίδα έδωσε την εικόνα από τη δουλειά στα σχολεία της πόλης και τόνισε ότι μέσα από αυτή έχουν ενεργοποιηθεί το Εργατικό Κέντρο και το Δίκτυο Αλληλεγγύης που υπάρχει στην περιοχή. «Πήραμε ψήφισμα για τις 21/3 από την ΕΛΜΕ, θα γίνει και η Χαλκίδα, πόλη αντιφασιστική» τόνισε.

Ο Λούκας Χμιελέβσκι από την Καλλιθέα είπε «στο σχολείο μου στη Σιβιτανίδειο δεν υπάρχουν πια προβλήματα με φασίστες, έχει φτιαχτεί μια αντιφασιστική ομάδα μαθητών με συμμετοχή από παιδιά που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικοί, στην ΚΕΕΡΦΑ. Και οι καθηγητές μας κάνουν αντιφασιστικές αναφορές στα μαθήματα. Το 2ο ΕΠΑΛ έχει το παρατσούκλι «Σοβιέτ».

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε μετά το τέλος της συζήτησης στηρίζει τις κατευθύνσεις που έβαλε η ΚΕΕΡΦΑ: «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα απλώσουμε την επιρροή και τη δύναμη της ΚΕΕΡΦΑ με τρεις βασικές πρωτοβουλίες:

1. Ανοίγουμε το μέτωπο της ιθαγένειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον Νόμο Ραγκούση αλλά η κυβέρνηση έχει μεγάλες δυσκολίες: η πλειοψηφία του κόσμου υποστηρίζει το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών στην ιθαγένεια. Συνδέουμε το αίτημα "ιθαγένεια για όλα τα παιδιά" με το αίτημα για νομιμοποίηση των μεταναστών.

2. Ανοίγουμε καμπάνια ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες, για να μπουν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Προχωράμε σε καμπάνια για τη καταδίκη των δολοφόνων του Λουκμάν και του Μπαμπακάρ ενάντια στο κουκούλωμα.

3. Οργανώνουμε μια μεγάλη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση στις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να οργανώσουμε τοπικές συνελεύσεις της ΚΕΕΡΦΑ σε κάθε γειτονιά που θα καταλήξουν σε μια μεγάλη πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα στις 6 Οκτώβρη.Το «Σχέδιο Αθηνά» θα μείνει στα χαρτιά

Η μάχη που έχει ξεσπάσει ενάντια στο «Σχέδιο Αθηνά» κυριάρχησε στη συζήτηση «Οι φοιτητές στη νέα χρονιά». Την εισήγηση έκανε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος και 19 σύντροφοι και συντρόφισσες τοποθετήθηκαν.

Τη συζήτηση άνοιξε η Λουίζα Γκίκα από την Ιατρική Ιωαννίνων. Μίλησε για τη δράση του σχήματος των ΕΑΑΚ στη σχολή, τον κοινό αγώνα που έδωσαν με τους διοικητικούς το τελευταίο διάστημα και τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί συνέχεια ακόμα πιο οργανωμένα.

Ο Μηνάς Χρονόπουλος από τη Φιλοσοφική εξήγησε ότι πρέπει να δίνουμε μάχη απέναντι στις απολίτικες απόψεις, αλλά και τις δυσκολίες που μπορούν «να κρατάνε ένα φοιτητή στο σπίτι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε να γίνονται κοινοί πυρήνες με φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς σε κάθε σχολή.

«Συνδέθηκα χάρη στην επαφή με ένα σύντροφο από την Κομοτηνή και με το διάβασμα από τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου» είπε ο Μάριος Στιβαχτής από το ΤΕΙ Λάρισας. Στη συνέχεια εξήγησε “ότι το ΤΕΙ εκεί χάνει το Τμήμα Πληροφορικής και ότι παίρνουμε πρωτοβουλία για να φτιαχτεί σχήμα των ΕΑΑΚ”.

Ο Φαίδωνας Κοντάκος από το ΤΕΙ Χαλκίδας αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι σπουδαστές εκεί. «Έγινε Γενική Συνέλευση της ΣΔΟ με 600 άτομα, εκεί ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ δεν μπόρεσε να μιλήσει ούτε για ένα λεπτό. Μετά, κλείσαμε τη γέφυρα της Χαλκίδας. Την επόμενη μέρα έγινε νέα συνέλευση όπου αποφασίσαμε κατάληψη. Στις 20 Φλεβάρη συμμετείχαμε στη Γενική Απεργία. Το σημαντικό τώρα είναι η σύνδεση με τα υπόλοιπα κομμάτια που παλεύουν».

Η Μαρία Γεωργάκη από τη Νομική Θεσσαλονίκης μίλησε για τις κινητοποιήσεις που κάνουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ στην πόλη και τόνισε ότι πρέπει να ξεσηκωθούν «και οι σχολές που δεν θίγονται με το Σχέδιο Αθήνα άμεσα».

Ο Μιχάλης Πέππας από το Φυσικό Αθήνας είπε για την αντιφασιστική δουλειά με την ΚΕΕΡΦΑ που έχει γίνει στη σχολή, γεγονός που έχει δυναμώσει και το σχήμα των ΕΑΑΚ.

Η Λυδία Παυλίδη από το Βιολογικό στο Ηράκλειο έδωσε την εικόνα από τη μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσαν στις σχολές ενάντια στο σεξισμό και ανέφερε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί η δύναμη που έχουμε στις σχολές τώρα που ανοίγει η κεντρική μάχη με την κυβέρνηση.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την Καλών Τεχνών Αθήνας μίλησε για την δουλειά που έχει γίνει στη σχολή με αφορμή τις 19 Γενάρη, αλλά χωρίς να χάνεται η δουλειά με την εφημερίδα.

Ο Πάνος Μπεχλιβάνος από το ΤΕΙ Αθήνας αναφέρθηκε σε δύο μάχες: τον κοινό αγώνα διοικητικών και φοιτητών και στην αντιφασιστική καμπάνια για τις 19/1 που κατέληξε να κατέβει η σχολή με δικό της πανό.

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε τονίζει: «Ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης με τα υλικά μας σε όλες τις σχολές για να τις ξεσηκώσουμε. Βάζουμε σε κίνηση τα σχήματα των ΕΑΑΚ όπου παρεμβαίνουμε. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις που θα πάρουν αποφάσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά. Καλούμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 2 Μαρτίου και κλιμακώνουμε με αποφάσεις για καταλήψεις και συντονισμό, να λειτουργήσει ξανά το Συντονιστικό Καταλήψεων και Γενικών Συνελεύσεων. Οι κοινές συνελεύσεις που οργανώθηκαν σε πολλές σχολές το τελευταίο διάστημα με φοιτητές, διοικητικούς, καθηγητές είναι παράδειγμα που πρέπει να το απλώσουμε πανελλαδικά. Μέσα στις σχολές ανοίγουμε και όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό, την καταστολή».