Γιάννενα: Έξω οι φασίστες

Στις 21.02.2013 τα Ιωάννινα γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η κεντρική πλατεία ήταν “κίτς” διακοσμημένη και περίπου 400 αστυνομικοί, αξιωματικοί και ειδικές μονάδες, είχαν καταλάβει την πόλη ήδη από το πρωί. Η μέρα θα είναι βροχερή, συννεφιασμένη και παγερή, αντίθετα με την προηγούμενη, όπου ειρωνικώς 4000 άτομα κατέλαβαν τους ίδιους δρόμους και συμμετείχαν στην γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων συμμετείχε στον «εορτασμό» με σκοπό να δείξει την δυσαρέσκειά της για την παρουσία του μέλους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, τον οποίον είχαν προσκαλέσει οι τοπικές αρχές. Αμέσως μόλις άρχισε η στρατιωτική παρέλαση η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με κάποιους άλλους τοπικούς ακτιβιστές ανέλαβαν δράση: ξεδιπλώσανε τα πανώ, υψώσανε πικέτες και άρχισαν να στέλνουν ξεκάθαρο δυνατό μήνυμα: “Οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτή την πόλη!”. Στον δρόμο για την κεντρική πλατεία ειδικές μονάδες της Ελληνικής αστυνομίας τους ανέκοψαν την πορεία και τους απομόνωσαν από την εκδήλωση για τις επόμενες 3 ώρες. Παρ' όλα αυτά, ούτε η βροχή, ούτε το κρύο, ούτε ο βίαιος αποκλεισμός από τις κατασταλτικές αρχές μπόρεσαν να τους σταματήσουν.

Επίλογος: Αφού το επίσημο συμβάν ολοκληρώθηκε, τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και οι υπόλοιποι τοπικοί ακτιβιστές “αφέθηκαν από την απομόνωση τους” και περήφανα περπάτησαν τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία όπου είχε λάβει χώρα και ο εορτασμός.

Η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων θα συνεχίζει να δραστηριοποιείται με σημαντικές αντιφαστιστικές δράσεις σε όλη την πόλη, με σκοπό να κρατήσει τα Ιωάννινα καθαρά από τον φασισμό, την καταπίεση και την ξενοφοβία.

Katja Lihtenvalner, ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων