...και στην καταστολή

Την Κυριακή 24/2 χιλιάδες κόσμου από τα χωριά της περιοχής απάντησαν δυναμικά στην τρομοκρατία, διοργανώνοντας μέρα αντίστασης στα σχέδια της Εldorado Gold - Eλληνικός Xρυσός - Mπόμπολα, με προσυγκέντρωση στην Iερισσό, ένα από τα κέντρα του αγώνα και συγκέντρωση στην Mεγάλη Παναγια, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει δυνατό μέτωπο του λαού της περιοχής που δεν αφήνει την γη του να καταστραφεί για τα κέρδη των εταιριών χρυσού.

Εκτός από τους Χαλκιδικιώτες έδωσαν το παρών εργαζόμενοι και νεολαίοι ερχόμενοι με λεωφορεία από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή όπου είναι και το επόμενο φιλέτο που προσφέρει η τρικομματική κυβέρνηση του Σαμαρά στα κοράκια των εταιριών, από Αθήνα με συμμετοχές από κόσμο που συγκρούστηκε με τις επιλογές του μνημονίου μια προηγούμενη περίοδο, από Κερατέα και Θεσσαλονίκη. Παρούσα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πούλμαν και αυτοκίνητα από Κιλκίς, Σέρρες, Ξάνθη και αλλού.

Ο κόσμος σχημάτισε ένα μεγάλο αγωνιστικό κομβόι με αυτοκίνητα, αγροτικά , φορτηγά, μηχανάκια, ξεκινώντας από όλες σχεδόν τις πόλεις.

Ήταν τέτοια η διάθεση, η αγωνιστικότητα και η αυτοπεποίθηση λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ώστε οι γελοίες προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου με μπλόκα, ελέγχους και τρομοκρατικές προσαγωγές, έπεσε στο κενό.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 4000 δίνοντας μια καλή απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης του κινήματος που ακολούθησε μετά την επίθεση στο "εργοτάξιο" στις Σκουριές.

Οι παράνομες και τρομοκρατικές τακτικές όπως λήψη DNA, απαγωγές κατοίκων, εισβολές σε σπίτια, με την αστυνομία παντού, έγιναν σκόνη από τον παλμό, τα συνθήματα των συγκεντρωμένων και την απόφασή τους να συνεχίσουν και να διώξουν τις εταιρίες καταστροφής από τη γη τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν κι έδωσαν μηνύματα συμπαράστασης από όλο το φάσμα της αριστεράς, κόσμος απο ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΚ, Οικολόγους Πράσινους, τονίζοντας την σημασία της αντίστασης στην κρίση και της αλληλεγγύης στους αγώνες. Ένα ακόμη παράδειγμα της κοινής δράσης που ενώνει και ξεκαθαρίζει και την ίδια την αριστερά.

Στην εξέδρα οι ομιλητές της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων έδωσαν την εικόνα οτι θα συνεχίσουν μέχρι να ξεκουμπιστούν οι εταιρίες και τα πολιτικά τους τσιράκια και κάλεσαν σε συντονισμό και συμπαράσταση. Ήταν αντιφατικό να βλέπεις κεντρικό ομιλητή έναν ηγούμενο παπά της περιοχής που περιέγραφε πως η αστυνομία τρομοκράτησε και τον ίδιο κατά την "ανάκριση", ή πως ο εισαγγελέας ξεχνούσε τους νόμους όταν πρόκειται για την εταιρία, να ακούς το δεξιό δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να στηρίζει τον αγώνα, δίπλα σε γυναίκες τις Ιερισσού που απήγαγε η αστυνομία, επιστήμονες απο το ΑΠΘ που απέδειξαν το έγκλημα των χρυσοθήρων, αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια.

Όμως ο κόσμος συγκρούεται με τις επιλογές των καπιταλιστών, αντιστέκεται στην διάλυση της ζωής του για να κερδίσουν οι δικές του επιλογές και όχι του Μπόμπολα, του Πάχτα και της Eldorado Gold. Συνεχίζει να παλεύει από καλύτερες θέσεις τώρα ψάχνοντας για το παρακάτω. Μαζί του θα οργανώσουμε τις επόμενες μάχες που έτσι και αλλιώς είναι μπροστά. (Δείτε τη σελίδα παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο facebook, αξίζει).